Kedi Fobisi (Ailurofobi) Nedir?
1875.00₺
Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg
Ürünü İnceleBugünkü yazımızda Ailurofobi yani kedi fobisi ile ilgili önemli bilgiler aktarıyor olacağız. Kedi korkusu yaşayan bireylerin sergileyeceği aşırı tepkiler, kalp çarpıntısı hatta panik atak haline kadar varabilir. Bu nedenle bu fobi, ciddiye alınması gereken bir durum olarak karşımıza sıklıkla çıkar.
Kedi Fobisi (Ailurofobi) Kökenleri Hakkında Bilgiler
Yaygın olan bir görüş doğrultusunda, tüm korkularda olduğu gibi kedi fobisinin kökeni de evrimsel olmaktadır. Sigmund Freud’un da söylediği gibi yalnızca çocukluk döneminde yaşanan durumlar, tek başlarına bir sebep olarak görülmemelidir.
Zoofobi, yani hayvan korkusu en çok da dişli, kuyruklu ve kürklü hayvanlara karşı olan bir korku olarak bilinmektedir. Bunun sebebi, tarih süresince tüm memeli hayvanları en fazla öldürenlerin bu hayvanlar olmasıdır. Evrimsel sürecin ilk günlerinden beri insanların doğuştan fobilere sahip olduğu düşünülüyor.
Kedi fobisi sebepleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde özellikle çocukluk dönemlerinde yaşadıkları travmatik olaylar, yetiştirilme tarzları ve genetik yöndeki kodları aktif hale gelerek bu korkuyu büyütebilmekte ve ilerletebilmektedir.
Freudyen kökenli yaklaşım ışığında, en çok da ebeveynlerden en az bir tanesi korkutucu biriyse, çocuk ondan birçok dert çekmişse, bu korkuyu bastırarak bir hayvan ile sembolize edebilir. Bazı kişiler bunu özellikle kedilerle sembolize eder. Bu tür bireylerde kedi korkusu aslında anne ve baba sorunu olmaktadır.
Kedi Fobisi (Ailurofobi) Tedavisi Nasıl Olur?
Kişinin kafasında canlanan korku verici kedi görüntüsünün esasen farklı bir korkunun sembolü olduğu kişiye anlatılarak onu duyarsızlaştırma konusunda terapiler gerçekleştirilir. Korkulan şeyin aslında kedi değil, onun sembolize ettiği kötü güç olduğu ifade edilir.
Kedi sözcüğünü bile dile getiremeyenlere adım adım, harf harf bu kelime söyletilmeye başlanır. Kedilerle alakalı bilgi toplatılır ve çeşitli türde ödevler yaptırılır. Kedi fotoğrafına uzaktan bakılması sağlanır. Ardından yakından bakması sağlanır. En sonunda ise birey, kedinin fotoğrafını elinde tutmaya başlar.
Kişi bu terapinin herhangi bir aşamasında anksiyete krizi yaşayabilir. Fakat sonunda bir kediyi kucağına alarak sevmesi sağlanabilmektedir. Bu adımlara hız kazandırabilmek için hipnoz çeşidinin kullanıldığı kişiler de vardır. Dereceli bir biçimde başarılı tedaviler gerçekleştirilebilir. Kişi evinde kedi beslemeye bile başlayabilir. Kedi fobisi yenemeyeceğiniz bir fobi değildir.
Bazı kişiler kedinin kendisinden, bazıları tüylerinden, bazıları da tırmalama huyundan korkabilir. Bazen ise kedinin görseline denk gelmek bile kişiyi kötü yapabilir. Kedi görünce verilen tepki çığlık atmak, masaya çıkmak kadar fazla olabiliyor. Kişi bir kediyle sokakta karşılaşınca bunu tehdit durumu olarak algılayabiliyor.
Bunun sonucunda da nefes alamama, titreme, soğuk biçimde terleme, ateş yükselmesi ve çok gergin davranışlar sergilemek gibi tepkiler verilebilir. Bu ortamı bir an evvel terk etmek isteyen kişiler olabilir. Bu korkunun tıp dilindeki adı da zaten ailurofobi olarak geçmektedir. Peki bu korku neden olur? Yazımızın devamında…
Kedi Fobisi (Ailurofobi) Neden Olur?
Çoğu zaman kadınlarda rastlanan kedi fobisine daha evvel yaşanmış olan travmatik durumlar neden olabiliyor. Mesela çocukluk döneminde bir kedi tarafından ısırılmak bir çocuk için bu fobinin gelişmesine zemin hazırlayabilen bir şeydir.
Bunun yanı sıra çocuğa çevresindekilerin kediye dokunma, seni tırmalayabilir gibi şeyler demesi de çocukta bu fobinin oluşmasını sağlayabilir. Tüm fobilerin kökeni ise evrimsel olmaktadır. Sigmund Freud’un iddia ettiği bilgilere göre çocukluk döneminde yaşanmış olaylar her zaman tek başına neden değildir.
Bazen nedensiz yere de bir kişi kedilerden korkabilir. Kimisi sevimli bulmaz ve ürker, kimisi de kokusundan dolayı ondan uzak durmak isteyebilir. Bazıları dişlerinden, bazıları da miyavlama sesinden korkup uzaklaşmak isteyebilir. Kedi fobisi her zaman çözümü olan bir fobidir. Kişi en başta kendine bunu söylemelidir.