Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Saçkıran Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Abone Ol 
Kedilerde Saçkıran Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
4445.00₺

2953.41₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2799.00₺

2345.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
4445.00₺

2993.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2999.00₺

2533.41₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde saçkıran problemi olabilir. Hatta bu problem evcil kedilerde daha sık görülür. Bu, kedinin tüylerini, derisini ve patilerini etkileyebilen bir mantar enfeksiyonudur. Genellikle kedinin aşırı kaşınmasına da sebep olur.

Kedilerde saçkıran tedavi edilmediği zaman vücudun tümüne yayılabilir ve bağışıklık sistemi zayıflayan kedinin bütün vücudunda yaraların oluşmasına yol açabilir. Saçkıran enfeksiyonu diğer hayvanlardan kediye bulaşabilir. Bu enfeksiyon başka hayvanlara ve hatta insanlara da bulaşabilir. Bu rahatsızlık bulaşıcı olmasına rağmen aynı zamanda tedavi edilebilir niteliktedir.

Kedilerde Saçkıran Nedir?

Kedilerde Saçkıran

Saçkıran, pek çok farklı hayvan çeşidini etkileyebilen bir tür mantar enfeksiyonudur. Dermatofitoz şeklinde de isimlendirilir. Kedilerde meydana gelen saçkıran enfeksiyonunun yüzde 98’i bulaşıcıdır. Bu mantarlar kedinin tüyleri, derisi ve tırnaklarındaki keratin ile beslenir.

Kedilerde Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde saçkıran belirtileri hafif ila şiddetli şekilde kendini gösterebilir. Çoğunlukla kedilerin kuyruk, baş ve ayaklarında ortaya çıkar. Fakat vücudun diğer alanlarında da görülebilir. Belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Ciltte kırmızı lekeler
  • Tüy dökülmesi
  • Ciltte pullu bir görüntü
  • Cilt yaraları
  • Kaşıntı
  • Deforme olan tırnaklar

Kedilerde Saçkıran Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde saçkıran sorunu birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Kediler saçkıran mantar enfeksiyonlarını taşıyabilir ve hastalık belirtileri gösterebilir ya da bazı kedilerde hiçbir semptom görülmez. Bu sağlık sorununun olası nedenleri şunları içerir:

  • Saçkıran olan başka bir hayvanla temas
  • Enfekte hayvanın dokunduğu mama, su, yatak, oyuncak ve diğer eşyalar ile temas

Bunlara maruz kalma her daim saçkıran hastalığı ile sonuçlanmaz. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kediler bu enfeksiyondan olumsuz etkilenebilir. Özellikle de kaliteli kedi maması tüketmeyen kedi dostlarımızın bağışıklık sistemi zarar göreceği için bu tarz hastalıklara karşı daha açık hale gelirler. Bundan dolayı kedilerin bağışıklık sistemini teşvik eden en iyi kedi mamaları tercih edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Korat Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedilerde Saçkıran Tedavisi Nasıldır?

Veterineriniz kediniz için saçkıran teşhisi koyduysa, bu enfeksiyonu yok etmek için mantar önleyici bir ilaç reçete edecektir. Evcil hayvan mantar ilaçları, özellikle saçkıran gibi hastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır.

Kedi saçkıran tedavisinde bir başka yöntem ise destekleyici merhemlerin kullanımıdır. Vücudunun çeşitli yerlerinde saçkırandan ötürü yara oluşan kediler için bu yöntem tercih edilmektedir. Hem oral hem de topikal yöntemler ile saçkıran enfeksiyonunun yok edilmesi sağlanacaktır.

Kedinizde saçkıran var ise kedi mama kabı, kedi yatağı, kedi oyuncakları gibi çeşitli malzemeleri temizlemeniz ya da yenilemeniz önemlidir. Bu sayede kedinin enfeksiyona maruz kalmasını önlemiş olacaksınız. Tedavi sürecinde de kedinizin sağlıklı beslenmesine özen göstermelisiniz. Sevimli dostunuzun bağışıklık sistemini destekleyen kuru kedi maması ve konserve kedi mamaları seçmelisiniz.

Saçkırandan dolayı kedinizin tüyleri zarar görmüş olabilir. Kedi tarağı ile kedinizin rutin tüy bakımını aksatmamalı ve evcil dostunuzu kedi temizlik ve banyo ürünleri ile yıkamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.