Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde zehirlenme belirtileri mutlaka bilinmelidir. Köpeğinizin çevresi, ona zarar verebilecek potansiyel toksinler barındırır. Zehirli bileşenleri köpeğinizden uzak tutmaya çalışsanız da toksin maruziyeti her daim mümkündür. Bundan dolayı çok dikkatli olmalı ve herhangi bir belirtide köpeğinizi veterinere götürmelisiniz.

Köpeklerde Zehirlenme Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeğin temel beslenmesi köpek maması olmalıdır. Fakat köpekler bazı zehirli yiyecekleri de siz fark etmeden tüketebilirler. Bu da zehirlenmeye sebep olabilir. Köpeklerde zehirlenme belirtileri öncesinde bu duruma yol açan faktörlerden söz edelim. Köpek dostlarımız dünyayı ağızları ve burunları ile keşfederler. Kimi zaman tüketmemeleri gereken şeyleri yuttukları olur. Hem evin içinde hem de ev dışında köpekler için toksik olabilecek pek çok madde bulunur. Köpeklerin bu maddeleri tüketmeleri, zehirlenmelerine yol açar. Genel olarak şunlar, köpeklerde zehirlenme yapabilir:

  • Ksilitol, çikolata ve üzüm gibi insan gıdaları
  • Reçeteli ve reçetesiz ilaçlar
  • İç ve dış mekân bitkileri
  • Böcek ilacı, antifriz, fare ilacı, gübre ve temizleyiciler gibi kimyasal bileşenler

Ayrıca kurbağa tüketimi, yılan ve örümcek sokması da zehirlenmeyi teşvik eder.

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpekler, herhangi bir toksine maruz kaldıktan sonra bazı semptomlar geliştirebilirler. Köpeklerde zehirlenme belirtileri şunları içerir:

1. Salya Akması

Birçok köpek, zehirli bir şey tükettikten sonra ağızda tahriş yaşar. Bu durum, özellikle köpek zehirli bir bitkiyi kemirdikten veya zehir içeren bir kimyasalı tattıktan sonra ortaya çıkar. Köpeğinizin salya akıttığını görürseniz, çiğnediği veya tükettiği şeyi tespit etmeye çalışın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Özellikleri Nelerdir?

2. Gastrointestinal Belirtiler

Hemen hemen tüm toksinler, köpeklerde ishal, kusma ve mide bulantısı yapar. Köpekler bu tür belirtiler göstermeden evvel iştah kaybı yaşayabilir. Bazı durumlarda dışkıda kan görülebilir.

3. Letarji

Toksinler, hem vücut fonksiyonlarını hem de organları olumsuz anlamda etkileyerek, köpeğin hasta ve kötü hissetmesine yol açabilir. Pek çok köpek zehirlendiğinde yorgun, uyuşuk ve kötü hisseder. Kimi durumlarda da köpeğin kan şekeri düşebilir.

4. Nöbetler ve Spazmlar

Köpeklerde zehirlenme belirtileri arasında bir diğeri de nöbet ve spazm. Toksinlerin çoğu köpeklerin sinir sistemini ve kaslarını olumsuz anlamda etkiler. Bu gelişme ise köpeğin nöbet geçirmesine, titremesine ve istemsiz bir şekilde kas spazmı yaşamasına sebebiyet verir. Reçeteli ilaçlar ve zehirli bitkiler, genellikle bu tür semptomları destekler.

5. Bayılmak

Bazı toksinler hızlı bir şekilde köpeğin vücudunu etkiler ve köpek bu durumda bayılır. Reçeteli ilaçlar ve kimyasallar, köpeğin dolaşım sistemine doğrudan ulaşır ve kalp işlevini de bozabilir. Köpeğiniz ani bir şekilde bayılırsa ya da bilincini kaybederse, veteriner desteği almanız çok önemlidir.

6. Nefes Almada Zorluk

Köpeklerde zehirlenme belirtileri söz konusu olduğunda nefes zorluğu da sık olarak ortaya çıkar. Solunum sistemini etkileyen toksinler, nefes almayı zorlaştırır, hırıltıya, nefes darlığına yol açar. Aynı zamanda köpeğinizin diş etlerinin rengi de değişir.

7. Anormal Vücut Isısı

Zehirli bileşenler vücuda girdiğinde köpeğin vücut ısısı değişebilir. Köpeğinizin ateşi düşebilir ya da yükselebilir. Düşük vücut ısısında hipotermi oluşabilir. Vücut ısısı yükseldiğinde ise hipertermi ihtimali artabilir. Köpeğinizin aşırı soğuk veya sıcak olduğunu düşünüyorsanız; onu veterinere götürmeniz şarttır.

8. Yara ve Yanıklar

Yakıcı bileşenler, köpeğin ağzında ve cildinde yaralara ve yanıklara sebep olabilir. Zararlı kimyasallardan bazıları, temas halinde bu gibi durumlara zemin hazırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler İçin Önemli Malzemeler

9. Diş Etinde Renk Değişimi

Bazı zehirli maddeler, köpeğin diş etlerinin soluk, mavi ya da sarı tonlarda görünmesine neden olur. Mesela, köpeğin soğan tüketmesi kansızlığı teşvik ederek diş etlerinin solmasına yol açar.

10. Şişme

Köpeğinizin yüzü ya da vücudunun çeşitli yerleri anlamsız bir şekilde şişmiş ise köpeğiniz zehirlenmiş olabilir. Örneğin, köpeğinizi yılan ya da örümcek soktuysa bu tür bir gelişme oluşabilir.

11. Davranış Değişiklikleri

Köpeklerde zehirlenme belirtileri arasında davranış değişimleri de yer alır. Köpeğiniz toksin yuttuktan sonra hiperaktif ya da heyecanlı olabilir. Köpekler kafein, çikolata ve ilaç gibi bileşenler yedikten sonra davranışlarda değişim oluşabilir. Kimi zaman da köpek depresyona girebilir.

Köpeklerde Zehirlenme Durumunda Ne Yapılmalı?

Öncelikle sakin kalmalısınız. Evcil dostunuzda bu tür belirtiler gördüğünüzde hiç zaman kaybetmeden bir veterinerden yardım almalısınız. Veteriner, köpeğinizin durumunu değerlendirecek ve gereken tedavi seçeneklerini hemen uygulayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.