Köpekte İshali Ne Keser? Köpeklerde İshal Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Bugünkü yazımızda köpekte ishali ne keser sorusunun yanıtlarını arıyor olacağız. İshal rahatsızlığı normal halden daha sık, daha sıvı ve akışkan dışkılama olarak ifade edilebilir. Bu durum, gıda değişikliği gibi çok basit bir nedenle de meydana gelebilir. Birçok ciddi rahatsızlığın ilk belirtisi olarak da kendini gösterir. Ani başlayan ve ciddileşen akut bir hastalığın belirtisi ishal olabilir.
Senelerce sürebilen kronik bir köpek hastalığının semptomu da yine ishal olabilir. Gün içerisinde üç ila beş kez gözlemlenen ve diğer gün sürmeyen ishaller çok da ciddi değildir. İki ila üç günden daha uzun süren ishal hali ise; dehidrasyonun durması ve hastalığın teşhis edilebilmesi açısından köpeğinizin bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerektiğine işarettir.
Köpeklerde İshal Oluşumunu Tetikleyen Durumlar
Köpeklerde ishale neden olabilecek birçok durum vardır. Köpekte ishali ne keser konulu yazımıza bu durumları özetleyerek devam ediyoruz…
- Ani mama değişimi
- Gıda intoleransı
- Alerjik reaksiyonlar
- Çöp ve öteki atık maddelerin tüketilmesi
- Stres oluşumu
- Toksik etkisi olan bitkilerin tüketilmesi
- Toksik etkisi olan diğer maddelerin tüketilmesi
- Kalın bağırsak enfeksiyonu
- Yabancı maddelerin yutuluyor olması
- İç parazitler
- Sindirim sisteminde yer alabilecek tümöral kökenli hastalık çeşitleri
- Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
- İnflamasyonlu bağırsak hastalıkları
- Hemorajik gastroenterit
- Çeşitli türde ilaçların yan etki vermesi
- Böbrek ve karaciğer hastalıkları
Köpeklerde ishal ile beraber görülebilecek birçok semptom da vardır. Sulu ve akışkan dışkı yapma en çok görülen belirtidir. Bunun yanı sıra çok fazla gaz çıkartma, mukuslu ve kanlı dışkılama yapma, zorlanarak dışkılama da her zaman görülen durumlardan biridir. Uyuşukluk, ateş, kilo kaybı ve kusma da ishal ile beraber görülebilir. Bu sorunların gözleniyor olması ishalin ciddiyetini arttırır.
Köpeğimde İshal Başladı Ne Yapmam Gerekiyor?
İlk önce ishalin hangi durumdan kaynaklandığına yönelik bir düşünceniz oluşması için on iki ila yirmi dört saatlik bir gıda kesintisi yapılır. Köpekte ishali ne keser sorusu da böylece yanıtlanmış olur. Bu biçimde köpeğinizin en son yediği gıdaların karakter yapısıyla alakalı herhangi bir sorun varsa bu gıdaların vücuttan dışarı atılması sonucunda ishal sorunu da bitecek demektir.
Bu süreç boyunca bol bol temiz su içmesini sağlayın. Bu biçimde ishal işe alakalı vücuttan atılmakta olan sıvıların kaybının da telafisini sağlamış olursunuz. Veteriner hekiminize bu durumla alakalı bilgi vermeniz de çok önemlidir. Ertesi gün vereceğiniz besinden sonra dışkılamasını takip edin. Şayet ishal geçtiyse de devamlı olarak kullandığı gıdalar ile beslemeye devam edin. Herhangi bir ek tedavi de bu durumda gerekmeyecektir.
Hangi Durumlarda Köpeğimi Veterinere Götürmem Gerekiyor?
Şayet köpeğinizin 1 günden daha uzun süren bir ishal sorunu varsa bu duruma ilave olarak kan, kusma, şiddetli derecede halsizlik ve iştahsızlık da varsa bir veteriner hekime gitmekte yarar var demektir. Sindirim sisteminin çalışma durumunun bazı yetersizlikleri aylar içinde ara sıra ishalin gözlenmesine sebep olur. Bu gibi olaylarda da köpeğinizin bir hekime görünmesinde yarar olacaktır.
Köpeğiniz daha aşı programı tamamlanmamış olan ufak bir yavruysa, normale dönecek mi dönmeyecek mi diye beklemenize gerek yoktur. İshale rastladığınız herhangi bir durumda veteriner hekime bilgi verip köpeğinizi muayene ettirin. Şayet yavru köpeklerde görülen ciddi rahatsızlıkların en mühim belirtilerinden biri ishaldir. Bu duruma ilave olarak hızlı gelişen dehidrasyon da riskli bir şeydir.
Köpekte ishali ne keser konulu yazımıza devam ediyoruz. Veteriner kliniğine gittiğiniz zaman ilk olarak veteriner hekim köpeğinizin genel bir fiziksel muayenesini yapacaktır. Daha sonra ise bağışıklık sisteminin çalışma durumunu görmek amacıyla kan alıp hemogram testi yapacaktır. Serum desteği de bu durumda devreye girer. Köpeğinizin dışkısının paraziter muayenesini ister.
Aşısız olan yetişkin ve yavru köpeklerde görülmekte olan çeşitli türde tehlike içeren rahatsızlıklar için bazı testler yapılabiliyor. Bahsi geçen bütün bu testlerde herhangi bir anormallik olmamasına rağmen ishal devam ediyorsa sindirim sistemi ile alakalı durumlara da bakılmalıdır. Zaten bunun için de röntgen, biyokimyasal testler, endoskopi, biyopsi ve kültür isteyebilir.
Köpeğimin İshal Sorunu Nasıl Kesilir? Onu İshal Olmaktan Nasıl Koruyacağım?
Köpeğinizi hiçbir zaman ishalden tam anlamıyla koruyamayacaksınız. Fakat aşağıda ifade ettiğimiz şeylere dikkat ederseniz bu sorunla karşılaşma olasılığınızı iyiden iyiye azaltmış olacaksınız.
- İlk olarak veteriner hekimden köpeğinizin yaşına, ırkına, fiziksel özelliklerine ve cinsine uyum sağlayan bir beslenme rutini öğrenmelisiniz. Çünkü bazı köpek ırklarının sindirim sistemi aşırı derecede hassas olmaktadır. Köpekte ishali ne keser konulu yazımızın sonuna doğru yaklaşıyoruz.
- Alman kurdu cinsi köpekler ishalle başlayan ekzokrin pankreas yetersizliği rahatsızlığına yatkın olmaktadır. Bu köpek ırkının kötü gıdalar yemesi ya da devamlı olarak mama değişimi yaşaması bu hastalığın meydana gelmesi konusunda en tetikleyici etkenler arasında yer almaktadır. Köpeğinizi her zaman kaliteli bir köpek maması ile beslemeye özen göstermelisiniz.
- Yavru olan köpekler paraziter ve enfeksiyonal hastalıklara daha açık bir bünyeye sahiptirler. Bu nedenle aşı programları henüz bitmeden hijyenik olmayan bölgelerde, aşısız olan köpeklerin gezmekte olduğu alanlarda dolaştırılmamalıdır.
- Köpeğinizin aşı programını veterinerin belirlemiş olduğu tarih aralığında hiç aksatmadan uygulamalısınız.
- Köpeğinizin paraziter tedavisini belirlenmiş olan tarihlerde uygulatın, böylece sorun yaşamamış olacaksınız.
- Köpeğinizin herhangi bir çöpü karıştırmasını, yerlerde gördüğü hemen hemen her şeyi ağzına almasını engellemeye de özen gösterin.
- Bahçe içerisinde ya da gezdiği yerlerde yetişen bitkilerin hangilerinin köpeğiniz açısından zararlı olacağını bilin ve buna göre hareket edin.
- Yollarda oluşan su birikintilerinden ya da sokakta yaşam süren hayvanlar için bırakılan su kaplarından köpeğinizin su içmesine engel olmayı unutmayın.
Mamasını değiştirmeniz gerekiyorsa bunu yavaş yavaş yapın. Bir anda mama değişimi yaparsanız köpeğiniz neye uğradığını şaşırır ve bu duruma alışamaz. Bu da genel olarak ishale ve birçok başka türde rahatsızlığa neden olur.