Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Pire Sorunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Köpeklerde Pire Sorunu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde pire sorunu çok yaygın görülen bir durumdur. Özellikle havaların ısındığı yaz aylarında pire sorununun yaygınlaştığı görülür.

Köpeklerde pireler nedeniyle meydana gelen başlıca sorunlar ise deri rahatsızlıkları ve kaşıntılardır. Ancak pirelerin köpeklerin vücudu üzerindeki etkisi bununla sınırlı değildir. Bu dış parazitler nedeniyle köpeklerin çeşitli vücut fonksiyonları da olumsuz etkilenebilmektedir. Bu nedenle köpeklerde pire sorunu ile ilgili çeşitli detayların bilinmesi önemlidir. Bu yazımızda pire nedir, pire sorunu nasıl önlenir ve pire tedavisi nasıl yapılır gibi önemli soruları ele aldık. Gelin göz atalım.

Köpek Piresi Nedir?

Köpeklerde Pire Sorunu

Köpek pireleri, soğuk havalarda hayatta kalamayan sıcak iklim böcekleridir. Kan emerek beslenen parazit canlılarıdır. Çeşitli yollar aracılığı ile köpeklerin vücuduna yerleşerek kanlarını emerler. Beslendikten sonraki 48 saat içerisinde yumurta bırakmaya başlarlar.

Yumurtlaması için elverişli koşullara sahip olan bir pirenin binlerce yumurta bırakması mümkündür. Uzun süre aç kalabilen ve hızlı çoğalabilen canlılar oldukları için köpeklerde pire tespit edildiğinde mutlaka tedavisi yapılmalıdır.

Köpeklerde Pire Sorunu Nasıl Önlenir?

Köpeklerde pire sorunu çoğunlukla sıcaklıkların yükseldiği ilkbahar ve yaz aylarında gözlenir. Ancak daha nadir de olsa sonbahar ve kış aylarında da gözlenmesi mümkündür. Köpeklerde pire sorununun önlenmesi için piyasada çeşitli ilaçlar bulunur. Piyasada bu ilaçların koruyuculuğu yüzde yüz değildir. Bu nedenle önlem alınmasına rağmen köpeklerde pire sorununun yaşanması mümkündür. Yine de gerekli tedbirlerin alınmasının bu ihtimali düşüreceğinin farkında olunmalıdır.

Köpeklerde pire sorununu önlemek için daha etkili ve güvenilir bir ilaç tercih edilmelidir. Pire damlası, pire tasması ve sirkeli su da pire sorununu önlemek için kullanılması gereken yöntemler arasındadır. Pire damlası, köpeklerin vücuduna damlatılarak pireleri uzaklaştıran bir üründür. Pire tasması da aynı etkiyi göstermektedir. Sirkeli su ise köpeklerin yaşam alanının temizliğinde kullanılmalıdır. Bu yöntemlerin yılın tamamında uygulanması ile daha etkili bir sonuç elde edilir. Düzenli olarak köpek fırçası ile işlem yapılmalı, köpeğin tüylerinin temizliği için özel köpek şampuanları kullanılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kereviz Yiyebilir mi?

Köpeklerde Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde pirelerin temizlenmesinde çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yönteme veteriner hekimlerce karar verilir. Köpeklerde bulunan pireler temizlenirken evdeki pirelerin de temizlenmesi gerekir. Pireler, yumurtalayarak çoğalan canlılardır. Ev ortamı temizlenmediği taktirde pire sorununun tekrar yaşanması mümkündür.

Köpeklerde pire tedavisinde kullanılanlardan biri dış parazit damlası, yani pire kene damlasıdır. Pire kene damlasının köpeklerin kişisel özelliklerine göre veteriner hekimler tarafından önerilen bir pire damlası olması gerekir. Pire kene damlası alındıktan sonra evde uygulanabilir. Pire kene damlası, köpeklerin uzanamadığı ense bölgesine damlatılmalıdır. Pire kene damlası damlatıldıktan sonra 2 gün içerisinde etkisini gösterir. Ancak bu damlanın yumurtalar üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu bilinmelidir. Bu yüzden tarama işlemi ile larvaların ve yumurtaların temizlenmesi gerekir.

Pire kene tabletleri, pirelerin temizliğinde kullanılan ve damlalara göre daha etkili olan ilaçlardır. Tabletler tüketildikten sonra 8 saat içerisinde etkisini göstermeye başlar. Köpeklerin tüketmesini kolaylaştıracak şekilde tatlandırıldığı için çoğu zaman köpekler tarafından direkt tüketilir. Bazı sağlık sorunu olan köpeklerin kullanımı için uygun olmayan bir ilaçtır. Bundan dolayı veteriner hekimlerin önerisiyle kullanılmalıdır. Piyasada bulunan pire kene tabletlerinin genellikle 1 ila 3 ay koruması vardır. Pire damlaları gibi pire kene tabletleri de yalnızca yetişkin pireler üzerinde etkilidir. Bu sebeple de pire temizliğinin tarama işlemi ile desteklenmesi gerekir. İşlem sırasında kaliteli köpek fırçası tercih edilmelidir.

Köpeklerde pire temizliği yapılırken yeni pirelerin gelmesini önlemek için ise pire tasması kullanılmalıdır. Pire tasmasının vücutta olan pireler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Ancak kullanılmaya başlandıktan sonra vücudu bu gibi dış parazitlerden korur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.