Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Karakteri, Özellikleri Nelerdir?

Abone Ol 
Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Karakteri, Özellikleri Nelerdir?

Alman kurdu, kökenleri Almanya’ya kadar dayanan bir köpek ırkı olmaktadır. Ülkemizde bu köpek, çoğu zaman kurt köpeği adıyla bilinmektedir. Atletik, iri ve son derece güçlü bir yapısı vardır. Kıvrak bir zekaya sahiptir. Eğer bir Alman kurdu, doğru biçimde yetiştirilirse kesinlikle bekçi köpek olarak görevlendirilebilir.

Alman kurdu aslında iki ana grupta incelenir: Şov köpekleri ve iş köpekleri olarak adlandırılan versiyonları bulunmaktadır. Alman kurtları iş köpeği şeklinde üretildikleri zaman daha kaslı bir kalçaya ve upuzun bacaklara sahip oluyor. Şov amaçlı üretilenlerde ise kalça diğer türe göre çok daha alçak oluyor ve daha uzun bir boy ile adaleli bir vücuda sahip oluyorlar.

Bu köpeklerde en çok rastlanan rahatsızlık ise kalça displazisi, yani kalça çıkığı oluyor. Bu bir eklem hastalığıdır ve çok can yakıcıdır. Alman kurtlarının mideleri de son derece hassas yapıdadır. Muhakkak özel bir diyet ile beslenmeleri gerekir. Bakımı bu kadar meşakkatli bir köpek olmasına rağmen Alman kurdu her zaman en çok sevilen ve bakılan köpek ırklarından biri olmuştur.

Polis, asker, gece bekçisi ve iş köpeği olarak da kullanılan asil duruşlu Alman kurdu; erkekse 30-40, dişiyse de 22-32 kg aralığında olmaktadır. Erkek Alman kurtlarının boyu 60-65 cm olurken, dişilerinki 55-60 cm olmaktadır. Sert hatlara sahip bir yüzü olmasına rağmen bu köpekler, son derece sevgi dolu ve dost canlısı olabilirler. Alınları kubbe biçiminde ve burunları da biraz uzundur. Burun mantarlarının rengi ise siyahtır. Keskin bir şekilde ısırabilirler çünkü çeneleri kuvvetlidir.

İlgili Başlıklar

Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Karakter Özellikleri

Alman kurdu nadiren yalnız olmayı sever. Vahşi bir duruşu olsa bile saldırgan bir yapısı yoktur. Arkadaşlık konusunda ise diğer köpeklere nispeten daha seçici bir tavrı vardır. Bu da herkese güvenmediğini gösterir. Fakat bir insana bir defa bağlanırsa onu asla bırakmayacaktır. Alman kurdunun sadık bir karakter yapısı vardır. Ailesini korumayı sever, bunu kendine bir görev edinir. Bekçi köpeği olmasının asıl nedeni de bu olmaktadır.

Son derece kıvrak bir zekaya sahip olmasıyla ilgi çeken Alman kurdu, eğitilebilir bir köpek ırkıdır. Bu konuda birden fazla hüneri ile bilinen bu dost canlısı köpekler, duyma engelli bir bireyi uyandırabilir, kapı zili çalabilir ve birçok tedirgin edici duruma karşı önlem alabilir. Fakat Alman kurdunu çok sık yalnız bırakırsanız agresifleşmeye başlar. Saldırgan hale gelebilir. Görmezden gelindiği takdirde durmaksızın havlamaya başlayacaktır.

Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Bakımı

Diğer köpek ırklarında da görüldüğü gibi Alman kurdu da düzenli bir bakım ister. Haftada en az 1, en fazla 2 defa olacak şekilde ölü deri ve tüylerden kurtulması açısından köpek tarağı ile taranması gerekiyor.

Yüksek bir enerji barındıran bu köpekler, düzenli birtakım egzersizler yapmalıdır. Onu her zaman yürüyüşe çıkarmalı, koşmak istediğinde koşmasına müsaade etmelisiniz. Bu duruma ilave olarak ise bütün beslenme gereksinimlerini tamamen karşılamanız gerekmektedir.

Alman kurdu hayatı boyunca yüksek kalitede köpek mamalarıyla diyete uyumlu bir biçimde beslenmelidir. Aksi takdirde birçok hastalık ortaya çıkabilir. Bunların yaşanmaması için aynı bir bebeğe bakar gibi bakmalısınız.

Alman Kurdu (Çoban Köpeği), Çocuklar ve Hayvanlarla İletişim Kurmayı Sever mi?

Alman Kurdu

Alman Kurdu Çocuk Sevgisi

İyi eğitim almış bir Alman kurdu, çocuklarla harika anlaşır. İçgüdüsel açıdan çocukları çok sever ve tehlikelere karşı korur. İri bir yapıya sahip oldukları için çok küçük çocukları incitebilirler. Bu gibi durumlarda dikkatli olmakta fayda var. Genel olarak bu tür hareketler yanlışlıkla gerçekleşir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Değişik Köpek İsimleri 2024

Sevecen yapısıyla herkesi mutlu eden Alman kurdu, çocuğu olan evler için harika bir köpek seçimi oluyor. Gelelim, bu köpeklerin diğer hayvanlarla olan ilişkisinin nasıl olduğuna… Bu köpekler, özellikle yavru oldukları dönemlerde hemen hemen her tür hayvanla iyi anlaşır. Fakat çok ufak hayvanlara şiddet gösterebiliyorlar.

Bu şiddet konusunun en önemli çözümü ise Alman kurdu sahiplendikten sonra muhakkak bir eğitmenden yardım almaktan geçiyor. Eğitilmiş olan köpekler her daim daha saygılı ve sevgi dolu bir yapıya sahip oluyor. Bu yüzden Alman kurdunuzun eğitim almasına engel olmayın, ona bu konuda her zaman destek vermeye çalışın. Böylelikle şiddet sorunu çözülmüş olacak.

Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Eğitimi

Alman kurdu, diğer köpek ırkları gibi kendilerini birer kurt zannederler. Kurt sürülerinde genel olarak 1 tane alfa çift bulunur. Alfa çift, hangi dakikadan itibaren durmaya karar verirse sürü de o zaman durmaya başlar. Alfa hangi dakika acıkırsa sürüsü de o zaman yemek yemeye başlar. Fakat alfa çift açlığını yatıştırmadan diğer kurtlar yemek yiyemiyor, yalnızca bekliyorlar.

Kurtlar, köpeklerin atası olarak bilindikleri için yavru köpek hayatına daha yeni yeni adapte olurken kendine bir alfa aramaya başlıyor. Eğer bulamazsa da kendini alfa şeklinde tanımlıyor ve itaat etmekten kaçınıyor. Alman kurdu ile iletişim kurarken onun alfası olmak istiyorsanız bunu çok zor gerçekleştirirsiniz. Ancak güvenilir bir Alman kurdu eğitmeni ile çalışarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Sağlığı Nasıl Korunur?

Alman kurdu, ortalama olarak 12 senelik bir ömre sahiptir. Tabii istisnai durumlar da yaşanabilir. Bu köpeklerin 3 farklı hassas bölgeleri var: Mide, kalça çıkığı ve kulakları. Kalça çıkığı, genel olarak ebeveynlerden kalıtsal bir biçimde geçiyor. Ameliyat yardımıyla düzelse dahi köpekten iyi bir performans almak güçleşiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Köpeklerde Meydana Gelen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Alman kurdu sağlık açısından son derece hassas olan bir hayvandır. Sindirim sistemleri ise son derece hassas ve kısa boyludur. Kuru mama dışında barf adlı diyetle de beslenebilirler. Barf, çiğ besin diyeti manasına geliyor. Kulak düşüklüğü ise en çok rastlanan ve elbette ki istenmeyen bir rahatsızlıktır. Bu da genetiktir. Kulağı düşük yapıda olan köpekler, ırk yarışmalarının hiçbirine kabul edilmez. Üremelerine de olanak tanınmaz.

Herhangi bir köpeğin üretim içerisinde kullanılma imkanı bulabilmesi için Körung ve Schutzund adlı sınavlardan tam not alması gerekiyor. Köpeklerle alakalı dernekleri 3-3 değerinden daha yakın kan çakışması halinde köpeklerin çiftleşmelerine müsaade etmiyor. Bu konuda herhangi bir istisnai hal de kabul edilmiyor. Bunun aksinin gerçekleştirilmesi ise tamamen yasaklanmış durumda.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.