Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde yaşlılık belirtileri birçok durumda kendini gösterir. Köpek dostlarımız da tıpkı bizler gibi yaşlılık, yetişkinlik ve bebeklik gibi dönemlerden geçerler. İdeal şekilde bakımı yapılan ve sağlıklı beslenen köpekler yaklaşık olarak 10-13 sene kadar yaşayabilmektedir. Peki, köpeklerde yaşlanma belirtileri nelerdir?

Köpeklerde Yaşlılık Süreci

Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri

Köpek dostlarımızın ömrü, ne kadar iyi şekilde bakıldıklarına göre değil cinslerine göre de değişiklik gösterir. Köpeklerin ne zaman yaşlılık sürecine girecekleri de büyüklüklerine ve cinslerine göre farklılaşır. Genel olarak 5-10 kg olan köpekler 12 yaştan itibaren, 10-25 kg olan köpekler ise 10 yaştan itibaren yaşlılık sürecine girerler.

Aynı şekilde 25-50 kg arasında olan köpek dostlarımız da 8 yaştan itibaren yaşlılık dönemine girerler. Köpekler yaşlandıkça çeşitli rahatsızlıklara yakalanma olasılıkları ve bu rahatsızlıkları atlatma süreleri yükseliş gösterir. Eğer ki köpeğiniz yaşlı ise veteriner hekim ziyaretlerini aksatmamanız önemlidir. Şimdi köpeklerde yaşlılık belirtileri nelerdir açıklayalım.

Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri

Yaşlanma durumu, köpek dostlarımızın vücutlarının metabolik sürecini etkileyen karmaşık ve tam anlamıyla doğal bir süreçtir. Bu dönem aynı zamanda aşamalıdır. Bu nedenle köpek ebeveynleri evcil hayvanlarındaki ilk belirtileri anlamayabilirler.

Köpeklerde yaşlılık belirtileri şunları içerir:

Fiziksel Aktivitede Azalma

Yaşlılık sürecine giren köpeklerde fark edilen ilk belirtilerden biri de fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Uzun senelerden beri beslediğiniz bir evcil köpeğiniz var ise zamanla enerjisinin azaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Köpeğiniz daha az hareket etmeye başlayabilir. Önceden hiç bitmeyecekmiş gibi görünen enerjisi, zamanla daha fazla uyuma isteğine yerini bırakabilir. Sevimli dostunuzun uykuda geçirdiği süre de artış gösterebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Köpek Malzemeleri

Köpek dostunuzun daha az hareket etmesi, obezite gibi çeşitli problemlere neden olabilir. Bunu önlemek adına sevimli köpeğinizin daha fazla hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için düzenli aktiviteler düzenleyebilirsiniz. Köpek oyuncakları ile daha fazla oynaması için onu teşvik edebilirsiniz.

Tüy Değişimi

Köpek dostlarımız ilk aşamada hücresel seviyede yaşlanma belirtileri gösterirler. Bu nedenle de köpeklerde yaşlılık belirtileri tüyleri de kapsar. Özellikle de burun ve ayak gibi bölümlerde köpeğinizin tüyleri gri tonlarda değişebilir.

İkinci evre gerçekleştiğinde ise yaşlanma hızlanmış olur. Köpeğinizin koku alma duyusu da zamanla kaybolabilir. Bu noktada özellikle konserve köpek maması sağlamak, köpeğin iştahını ve zihinsel uyarımını teşvik edecektir.

Ayrıca köpeğinizin tüyleri de bu dönemde hızlı şekilde dökülebilir. Bunun için düzenli olarak köpek fırçası ile tımar yapmayı ve banyo esnasında kaliteli köpek banyo ve temizlik ürünleri kullanmayı unutmamalısınız.

Psikolojik Değişiklikler

Köpeklerde yaşlılık belirtileri psikolojik semptomları da kapsar. Köpek dostlarımız yaşlandıkça ruh halleri de değişim gösterir. Hassasiyetleri ve tolerans dereceleri değişebilir. Hatta bazı köpeklerin yavru köpeklere ve çocuklara karşı daha sabırlı oldukları gözlemlenir.

Kimi köpekler ise gürültüye ve sese karşı tahammül edemez duruma gelir. Yüksek ses onların stres seviyelerini yükseltebilir.

Görme ve Duyma Sorunları

Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasında bir diğeri de görme ve duyma sorunları olmaktadır. Köpeklerin yaşla beraber duyma ve görme yetileri azalabilir. Kimi köpekler bu yetilerini kaybedebilir. Bu nedenle köpeğinizde bu tarz durumlar meydana gelirse bakım koşullarını da buna göre ayarlamanız ve veteriner kontrollerini aksatmamanız mühimdir.

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Köpeklerde yaşlılık belirtileri, diş ve diş eti problemlerini de içerir. Köpek dostunuz yaşlanmaya başladığında çeşitli ağız ve diş sorunları ortaya çıkabilir. Bu yüzden köpek ağız ve diş bakım ürünleri kullanarak sevimli dostunuzun diş bakımını aksatmamanız, bu aşamada daha da önem kazanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chesapeake Bay Retriever Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bilişsel Bozukluklar

Köpeğinizin yaşlılık döneminde yer yön duygusunda ve algılarında zayıflama ortaya çıkabilir. Köpeğinizin kafası karışabilir ve onun etrafta amaçsız şekilde dolaştığını görebilirsiniz. Köpeğinizin kafasının karıştığını fark ederseniz, ona en iyi şekilde destek olmalı ve yaşam alanında değişiklikler yapmamaya özellikle dikkat etmelisiniz.

Aynı şekilde mama saatlerini, mama kaplarının yerini ve yürüyüş yollarını da değiştirmemeniz önem arz eder.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.