Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde deri hastalıkları oldukça yaygındır. Peki, köpeklerin deri hastalıkları neler? İşte detaylar…

Köpeklerde de tıpkı insanlar gibi pek çok sağlık sorunu görülebilir. Bu sağlık sorunlarında ilk sıralarda deri hastalıkları gelir. Köpeklerde çeşitli nedenlere bağlı olarak deri hastalıklarının meydana gelmesi mümkündür. Köpek sahiplerinin deri hastalıkları hakkında bilgili olması, bu rahatsızlığın teşhisi ve tedavisi için son derece önemlidir.

Köpeklerde görülen deri rahatsızlıklarının farklı türleri vardır. Görülme sıklıkları ve etkileri değişiklik göstermekle beraber her birinin köpeklerin yaşam konforu üzerinde olumsuz bir etkisi mevcuttur. Bu deri hastalıklarının bazılarının tedavisi bulunur. Bu tip deri hastalıklarının tedavisinde ortalama 4 hafta içerisinde güzel sonuçlar alınabilirken tam iyileşme biraz daha zaman alabilir. Tedavi edilemeyen deri hastalıklarına ise hastalığın olumsuz etkilerini azaltma amacıyla farklı bir tedavi uygulanır.

Köpeklerde Deri Hastalıkları

Köpeklerde Deri Hastalıkları

 

Köpeklerde görülen bazı deri hastalıkları şu şekildedir:

1. Köpeklerde Alerjik Dermatit

Köpeklerde polen, böcek ısırığı, gıdalar ve bazı çevresel faktörlerin etkisiyle alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir. Bu alerjik reaksiyonlar neticesinde köpeklerin derilerinde döküntüler, kaşıntılar ve bakımsız bir görünüm meydana gelir. Bu durum, köpeklerin günlük yaşamları üzerinde olumsuz bir etki gösterir.

Yoğun kaşıntıların sebep olduğu döküntülerin yanı sıra tüy dökülmeleri de yaşanır. Köpeklerde alerjik dermatit deri hastalığının tedavisi için kortikosteroid içerikli ilaçlar ve diğer ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların veteriner hekim tarafından reçete edilmesi gerekir. Ayrıca köpek deri ve tüy bakım ürünleri ile köpeğin düzenli olarak bakımdan geçmesi önemlidir.

2. Köpeklerde Deri Tümörleri

Köpeklerde deri hastalıkları arasında yer alır. Köpekler için deri tümörleri çok riskli olabilen bir hastalık türüdür. Köpeklerin derilerinde yumru ve şişkinlik olması ile kendini belli eder. Bu yumrular küçük veya büyük boyutlara sahip olabilirler. Ayrıca iyi huylu ve kötü huylu olarak da ayrılırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekte İshali Ne Keser? Köpeklerde İshal Rahatsızlığının Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Her tümör kötü huylu olmaz. İyi huylu tümörlerin vücudun bir yerinde sabit kaldığı ve zarar vermeden bölgede yer aldığı gözlenir. Ancak kötü huylu tümörlerin hızlı, yayılmacı ve zararlı bir etkisi olur. Deri tümörleri nedeniyle köpeklerin ciltlerinde de kanamalar meydana gelebilir.

Sert bir dokuya sahip bu yumrular sebebi ile vücudun yaraları iyileştirme hızının da düştüğü görülür. Köpeklerin vücutlarında herhangi bir yumru ve kızarıklık fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

Köpeklerde Deri Hastalıkları

3. Köpeklerde Alopesi

Alopesi hastalığı, köpeklerde normalden fazla tüy dökülmesinin gerçekleştiği bir deri hastalığıdır. Köpeklerin normal zamanlarda da tüy döktüğü herkes tarafından bilinir. Döktükleri tüy miktarı ise köpeklerin cinsi, yaşı ve diğer çevresel faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Alopesi hastası olan köpeklerde tüy kaybı daha yoğun olur. Aşırı tüy kaybı nedeniyle ciltlerinde tüy olmayan bölgeler oluşur. Köpeklerin normalden fazla tüy döktüğü gözlendiği taktirde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

4. Köpeklerde Akut Nemli Dermatit

Köpeklerde deri hastalıkları söz konusu olduğunda en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Akut nemli dermatit hastalığı, hot spots veya sıcak noktalar olarak da bilinir. Bu deri hastalığında köpeklerin bazı bölgelerinde kızarık, tahriş olmuş ve iltihaplı yaralar meydana gelir.

Genelde genital bölge gibi hassas bölgelerde gözlenir. Köpeklerde akut dermatit hastalığı pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Böcek ısırıkları ya da alerjik sebeplerden meydana gelebilir. Köpeklerin ciltlerini aşırı yalamaları da cildin nem dengesini bozarak iltihaplara sebep olacak bir ortam oluşmasına neden olabilir.

Yağmurda oynamak ve banyo yapmak gibi suya maruz kalınan ortamlar nedeniyle de akut nemli dermatit hastalığına yakalanmak mümkündür. Köpeklerde akut nemli dermatit hastalığı fark edildiği durumda veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

5. Köpeklerde Sebore

Sebore hastalığı, cilt hücrelerinin çalışmasındaki bir hata nedeniyle meydana gelen bir deri hastalığıdır. Bu deri hastalığı nedeniyle düzenli yıkamaya rağmen hasta olan köpeklerin ağır bir kokusu olur. Sebore hastası olan köpeklerin ciltleri kuru veya yağlı olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sibirya Kurdu Nerede Yaşar? Sibirya Kurdu Yaşam Yeri

Cildi kuru olan köpeklerde kepek sorunu da gözlenir. Yağlı cilde sahip olan köpeklerde ise sarı-kahverengi yaralar oluşabilir. Bu hastalık tam olarak tedavi edilemediği için sebore hastası olan köpeklerin bakımına özen gösterilmelidir.

Yıkamak için özel şampuanlar kullanılmalıdır ve düzenli olarak banyo yaptırılmalıdır. Bu şekilde köpeklerde sebore hastalığını kontrol altına almak mümkün olur.

6. Köpeklerde Apse

Köpeklerde deri hastalıkları listesinde apse de var. Köpeklerde apse hastalığı deri altında sıvı birikmesi şeklinde gerçekleşen ve köpeğe acı veren bir deri hastalığıdır. Apsenin olduğu bölgede şişlik ve kızarıklık gözlenir.

Isırık ve cilde bir cisim batması durumunda deride apse meydana gelebilir. Apseler bazı durumlarda kendileri patlayabilir. Köpeklerde apse fark edildiği taktirde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır ve apsenin açılıp temizlenmesi sağlanmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.