Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Abone Ol 
Köpeklerde Dış Parazit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Köpeklerde dış parazit problemi ortaya çıkabilir. Peki, köpeklerde dış parazitin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

İnsanlar tarafından en çok tercih edilen ve en çok beslenen hayvanlardan biri köpeklerdir. Köpekler, insanların en sadık dostları ve koruyucuları olur. Enerjik ve neşeli halleri ile insanların hayatına mutluluk katarlar.

İnsanların hayatında önemli bir yeri olan köpeklerin sağlığı ile ilgilenmekte köpek sahiplerine düşer. Köpek sahiplerinin köpeklerin sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri ve bu konuya özen göstermeleri gerekir. Köpeklerde dış parazit sorunları da köpek sahiplerinin dikkat etmeleri gereken sağlık sorunlarından biridir.

Köpeklerde Dış Parazit Nedir?

Köpeklerde Dış Parazit

Canlıları konak olarak kullanırken bir yandan onların vücuduna zarar veren organizmalara parazit denir. Köpeklerin derisine yerleşerek onların yaşam konforunun yanı sıra sağlığını etkileyen parazitlere ise dış parazitler denir. Dış parazitler aynı zamanda ektoparazit olarak da bilinir.

Kene, bit, pire ve uyuz gibi organizmalar birer parazit canlıdır. Bu dış parazitler içerisinde yer alan keneler, kan emmek için köpeklerin vücuduna tutunur. Bu sırada eğer iç parazit taşıyorsa bunu da köpeğe aktarabilir. Kene bulunan bölgede yanma hissi ve kaşıntının oluşmasının yanı sıra kene nedeniyle felç gerçekleşebilir.

Köpeklerin ulaşamayacakları kafa, sırt ve boyun gibi yerlere yerleşen dış parazitlere ise bit denir. Bitlerin ısırıcı ve emici olmak üzere iki farklı türü bulunur. Köpeklerde en çok görülen dış parazitler olan pirelerin özellikle sıcak havalarda daha çok yayıldığı görülür. Pireler, hızlı çoğalabildikleri için köpekler için çok tehlikeli olabilirler.

Köpeklerde bağırsak rahatsızlıklarının oluşmasına neden olan bağırsak parazitlerinin yayılmasını sağlarlar. Ayrıca kan emici oldukları için kan kaybına sebep olurlar. Bunun yanı sıra köpeklerin cilt ve tüy sağlığını da olumsuz etkilerler. Ciltte kaşıntı ve kızarıklık oluşmasına sebep olurlar. Kan ve doku parçaları ile beslenen bir dış parazit türü olan uyuz da köpekleri çok olumsuz etkiler. Bağışıklığı düşük olan köpeklerin sağlığı üzerindeki etkisi daha fazla olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Beauceron Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Dış Parazit

Dış parazitler nedeniyle köpeklerin bağırsaklarının çalışması olumsuz etkilenir. Dış parazitler, köpeklerin vücuduna bağırsak parazitleri bulaştırabilirler. Bu nedenle köpeklerde dış parazite bağlı olarak ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir. Ayrıca dış paraziti olan köpeklerde kusma da görülür.

Beslenmeleri ve yaşam konforları etkilenen köpeklerde yorgunluk ve halsizlik oluşur. Bu yüzden köpeklerin aktiviteleri düşer. Ciltlerinde ciddi sorunlar oluşur. Kaşıntı hissi meydana gelir. Dış paraziti olan köpeklerin kafalarını salladıkları veya vücutlarını kaşımaya çalıştıkları görülür.

Vücutlarında kızarıklıklar oluşur. Tüylerinin sağlığı olumsuz etkilenir. Sağlıklı ve parlak görünümlerini kaybederler. Tüylerinin görünümü matlaşır. Aynı zamanda tüy dökülmesi de gerçekleşir. Öte yandan dış parazitten etkilenen hayvan, köpek maması yemek istemeyebilir.

Köpeklerde Dış Parazit Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Dış Parazit

Köpeklerde dış parazite sebep olan başlıca etken hijyendir. Özellikle sokakta hijyensiz koşullarda yaşayan ve hijyensiz besinler tüketen köpeklerde çok görülür. Evcil köpeklere de sokakta herhangi bir şekilde bulaşması mümkün olur. Bunun yanı sıra aynı ortamda yaşayan ve aynı kabı kullanan köpeklerde görülme ihtimali de vardır.

Kirli su ve kirli yiyeceklerin tüketilmesi de dış parazit nedenlerinden biridir. Bunun yanı sıra köpek dışkısı gibi maddeler nedeniyle de olabilir.

Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerin dış parazitlere karşı olan direncini arttırmanın en önemli parçası aşılardır. Aşılar sayesinde köpeklerin bu parazitlere karşı olan koruma mekanizması güçlenir. Bu nedenle dış parazit tedavisinin ilk adımını köpekleri bu hastalıktan korumak olarak görülebilir. Köpeklerin iç parazit ve dış parazit aşıları ihmal edilmemelidir.

Dış parazitlerin başlıca nedenlerinden biri hijyen sorunudur. Bu sebeple de dış parazit tedavi sürecinde hijyene dikkat edilmelidir. Köpeklerin temiz bir ortamda barınmaları ve temiz kaplardan taze yiyecek içecek tüketmeleri gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chesapeake Bay Retriever Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Veteriner hekim önerisiyle antiparazit ilaçları kullanılmalıdır. Antiparazit ilaçların yanı sıra anthelmintik ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçların içerisinde dış parazitlere karşı direnç sağlayan pek çok bileşen bulunur.

Dış parazit tedavisinde kullanılabilecek bir diğer teknik ise cerrahi yöntemdir. İlaç tedavisi yeterli görülmediği durumlarda cerrahi müdahale ile dış parazitlerden kurtulmak gerekir. Köpekte bulunan dış parazit pire ise pire şampuanları ve pire tarağı kullanılabilir.

Bit sorununda ise bu parazitlerden hızlıca kurtulmak için veteriner hekim eşliğinde hızlı bir şekilde bitlerden kurtulmayı sağlayacak bir yol izlenmelidir. Ancak dış parazit sorunlarına karşı en önemli koruyucu unsurun ve tedavinin aşılar olduğu unutulmamalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.