Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Aile köpeği olarak bilinen Labradoodle cinsi köpek ırkları ilk kez Avustralya’da üretilmiştir. Labrador Retriever ve Poodle köpek ırklarının çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan bu köpek cinsi dünya üzerinde bir hayli popülerdir. Ülkemizde çok bilinmeyen Labradoodle köpek ırkı, melez sayıldığı için Amerika’daki bazı hayvan dernekleri cins olarak kabul edilmemiştir. Görme engellilere yardımcı olması için 30 sene önce laboratuvar ortamında Wally Conron tarafından üretilen Labradoodle köpek ırkı rehber köpeği olarak da bilinir.

Labradoodle Cinsi Köpek Genel Özellikleri

Orta boy cins olarak kabul edilen Labradoodle köpek ırkında, erkek cinsinin boyu 33-36 santimetre, kilosu ise 15-35 kilogram arasındayken, dişilerinde ise boyu 30-33 santimetre, kilosu ise 10-25 kilogram olarak görülebilir.  Geniş bir baş çevresi, kıvırcık tüyleri, iri gözleri vardır. İyi bakılan bir Labradoodle köpek ırkı, 13-15 yıl kadar yaşayabilir.

Aile fertlerinden olmayan insanlara bile çok sıcak davranan Labradoodlelar bekçilik yapmaya uygun köpekler değildir. Bu köpeklerin yaşam alanı, bir ev ya da evinizin güvenli bahçesi olmalıdır. Bunun için köpek evi ve kulübeleri idealdir. Orta düzeyde egzersize ihtiyaç duyan Labradoodle köpeklere günde 1-2 saat egzersiz yetecektir.  Özellikle çocuklarla arası çok iyi olan bu köpekler, çevresindeki herkese bir hayli sevgi doludur. Oyuncu köpekler olarak bilinen Labradoodle ırkı köpekler, çocuğunuzun en iyi arkadaşı olacaktır.

Labradoodle Cinsi Köpek Bakımı

Renkleri genellikle, krem, beyaz, kahverengi ve siyah olan Labradoodle köpek ırklarının tüy yapıları düz ve kıvırcık olmak üzere değişiklik göstermektedir.  Bazı Labradoodlelar neredeyse hiç tüy dökmezler. Kıvırcık ve sık olan tüylerini düzenli olarak taramalısınız. Aksi takdirde tüyleri birbirine karışabilir ve sevimli dostunuzun canı yanabilir. Protein bakımından zengin kuru mamalar ve mevsimlik tıraş, köpeğinizin tüylerinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. En iyi köpek fırçaları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğe Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Labradoodle Cinsi Köpek Beslenme Gereksinimi

Sevimli dostlarımızı beslerken çok dikkat etmeliyiz. Bizim lezzetli bulduğumuz yemekleri yemelerini istiyor olabiliriz ancak bu besinler köpeğimize iyi gelmeyecektir. Sindirim sistemi ve metabolizmaları çok hassas olan Labradoodle ırkı köpekler, ev yemekleri ile beslenmemelidir. Aksi takdirde ilerleyen yaşlarda obezite ve şeker hastalığı gibi şikayetleri olabilir. Köpeğinizi, veterinerinizin önereceği besin değeri yüksek kuru köpek maması ve yaş mamalar ile beslemeniz çok daha doğru olacaktır.

Labradoodle Cinsi Köpeklerde Sağlık

Kronik bir hastalıkları olmayan Labradoodle köpek ırkının, her köpek ırkı gibi düzenli olarak aşılarının ve veteriner kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Böylece sevimli dostunuz yanınızda çok daha uzun süre vakit geçirebilir. Sakin ve uysal bir köpek ırkı olan Labradoodlelar, apartman dairesinde bakılmaya uygundur. Ancak egzersiz ihtiyaçları karşılanmadığı zaman agresif bir hale bürünebilirler.

Labradoodle Cinsi Köpek Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

Hayatınıza girdiği anda, sizi sevgiye ve neşeye boğacak olan Labradoodle ırkı köpekler için eğitim, ortalama olarak 8. Haftalarını doldurdukları zaman başlayabilir. Bu süreye kadar yürüme, yeme içme ve eve alışma süreçlerine adapte olan sevimli dostunuz, bu süreçten sonra ona vermek istediğiniz eğitimleri daha çabuk kavrayacaktır.  Genellikle söz dinleyen ve çabuk kavrayan köpeklerdir. Bu nedenle eğitim için gözünüz korkmasın.

Dikkat etmeniz gereken tek unsur; Labradoodle köpek ırkının çok hassas olmasıdır. Eğitimleri verirken, ceza yönteminden çok ödül yöntemini kullanırsanız hem eğitim daha başarılı olur hem de patili dostunuzun depresyona girmesini engellemiş olursunuz. Ayrıca, tüm süreci daha kolay hale getirmek için köpek eğitim ürünleri kullanmayı unutmamalısınız.

Labrador Cinsi Köpek Temel Eğitimleri

Kolay ve hızlı bir şekilde öğrenen Labradoodle ırkı köpekler, itaat eğitimini çok çabuk kavrarlar. Oyun oynamayı çok seven bu sevimli ırk, ödül ve oyunla kolayca eğitimlerini tamamlayabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Golden Retriever Hakkında 15 Bilgi

Labradoodle köpek ırkına verilebilecek belli başlı eğitimleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Labradoodle Cinsi Köpek Tuvalet Eğitimi

Evimizde köpek bakmak istiyorsak, tuvalet eğitimi tüm eğitimlerin başında gelmek zorundadır. Çünkü kimse evinde sevimli dostu ile huzur içinde yaşamak varken, kötü kokular ile savaşmak istemez. Diğer ırk köpeklere göre, tuvaletlerini tutma konusunda daha az dayanıklı olan Labradoodle köpek ırkına bu eğitimi vermek istiyorsanız, anlayışlı, sabırlı ve sevgi dolu olmalısınız. Aksi takdirde, çok hassas bir karaktere sahip olan sevimli dostunuzu, hem eğitimden hem de kendinizden soğutup depresyona girmesine neden olabilirsiniz.

Tuvalet eğitimi için, köpeğinizin tuvaletini yapmasını istediği yere gidip, köpeğiniz tuvalet eylemini gerçekleştirdiği zaman, ona köpek ödül maması vererek yaptığı eylemin doğru bir eylem olduğunu hissettirebilirsiniz.  Aynı zamanda, köpek idrarıyla benzer kokuyu taşıyan esanslardan da faydalanabilirsiniz. Bu esansları, köpeğinizin tuvaletini yapmasını istediğiniz yere dökerek kullanmanız mümkündür.

İçgüdü ve koku alma yeteneği çok güçlü olan sevimli dostlarımız bu kokuyu alacak ve tuvaletini o bölgeye yapacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi tuvalet eğitimi, sabır ve anlayış gerektiren bir eğitimdir. Ancak tamamlandıktan sonra hem sevimli dostunuz için hem de sizin için her şey çok daha kolay olacaktır. En iyi köpek tuvaletleri için online pet shop mağazamıza göz atabilirsiniz!

Labradoodle Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

Labradoodle köpek ırkı, eğlenirken öğrenmeyi seven bir köpek ırkıdır. Patili dostunuzun size herhangi bir konuda itaat etmesini sağlamak istiyorsanız, ona sevgi dolu ve oyuncu davranmalısınız. Zaten kıvrak zekalı ve çabuk öğrenen bir ırk olan Labradoodlelar, size itaat etmekten hiç çekinmeyecektir.

Tek yapmanız gereken onları ödül maması yanında sevginizi de verebilmeniz. Eğitimler sırasında, ödül maması miktarı kontrollü olmalıdır. Çünkü ödül mamaları sevimli dostunuzda kilo problemlerine yol açabilir.  Bu nedenle, ödül mamalarının besin değerlerine dikkat edilmelidir. Aksi takdirde itaat eğitimini tamamlamış, obezite sorunu olan bir köpeğiniz olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bolognese Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Labradoodle Köpeklerde Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Diğer köpeklere kıyasla koruma özelliği oldukça düşük olan Labradoodle köpek ırkı, bekçilik yapmak için iyi bir tercih değildir. Bu nedenle sevimli dostunuz, koruma eğitiminde pek başarı sağlayamaz. İnsanlarla ve diğer köpeklerle arası çok iyi olan Labradoodle ırkı köpeğinizin boyutu da göz önünde bulundurulursa sizin onu dış etkenlerden korumanız gerebilir.

Labradoodle Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi

Yabancılara karşı havlama huyu olmayan Labradoodle köpek ırkları, sosyalleşme eğitiminde hiç zorlanmayacaktır. Çünkü zaten yapıları gereği, cana yakın, enerjisi yüksek ve uyumlu köpeklerdir. Özellikle köpeğinizi daha yavru iken diğer köpeklerle sık sık aynı ortama getirirseniz işiniz çok daha kolay olacaktır.  Sadece bazen yalnız hissedebilirler. Bu dönemlerde içine kapanmış olan sevimli dostunuza, sevginizi hissettirebilirseniz ve onunla eğlenceli oyunlar oynarsanız sosyalleşme eğitiminde iki taraf da hiç zorluk yaşamayacaktır.

Labradoodle Cinsi Köpek Irkına Verilebilecek İsimler

İlk defa köpek sahiplenen insanlar, köpeğine isim vermekte zorlanabilirler. Köpeğinize isim verirken hem telaffuzu kolay, hem de anlamı güzel bir isim tercih etmeniz köpeğiniz ile aranızdaki bağın artmasında etkili olacaktır.

  • Alvin
  • Cookie
  • Maya
  • Oscar
  • Sirius
  • Tekila
  • Bear
  • Buddy
  • Tarçın
  • Bambi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.