Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akbaş Köpek Irkı Özellikleri ve Kökeni

Abone Ol 
Akbaş Köpek Irkı Özellikleri ve Kökeni

Anadolu’ya özgü köpek ırklarından biri de Akbaştır. Akbaş köpek, genellikle sürü koruma görevi için yetiştirilir. Sivrihisar, Eskişehir, Emirdağ, Polatlı-Haymana civarında bu köpek ırkına rastlanır. Ayrıca Akbaşlar, ABD’nin pek çok çiftliğinde de yetiştirilir. Şimdi, Akbaşların genel özelliklerini inceleyelim.

Akbaş Köpek Irkının Özellikleri Nelerdir?

Akbaşlar, himayesinde gördüğü koyun, inek ve kuzu gibi hayvanlara karşı koruyucudur. Bununla birlikte Akbaş köpekler sahiplerine karşı da korumacı davranırlar. Fakat çakal, kurt ve ayı gibi diğer tehlikeli gördüğü hayvan türlerine saldırgan olabilirler. Evine gelen diğer insanlardan da kuşku duyabilir.

Anadolu’daki en eski koruma ve çoban köpekleri arasında bulunan Akbaş, bir sürüyü dağıtmadan ağıla kadar tek başına getirebilme kabiliyetine sahiptir. Aynı zamanda bu hayvanlar safkandır ve özgürlük düşkünüdür.

Akbaş

Yavru Akbaş

Akbaş köpek, iri cüssesi, atletik yapısı ve zarif görünümü ile dikkat çeker. Apartman yaşamına pek uygun olduğu söylenemez. Ancak her köpek ırkı gibi evde yaşamaya da uyum sağlayabilir. Mutlu olmak ve hareket etmek için geniş alanlara gereksinim duyar. Evde yetiştirilecekse, en azından günde bir kez genişçe bir bahçede zaman geçirebilmelidir.

ABD’de bir süredir yetiştirilen bu köpek ırkının, hemen her ortama uyum sağladığı bilinir. Dominant ve bağımsız kişilik özelliği nedeniyle, yetişkin döneme kadar eğitimlerine devam edilmesi gerekir.

Akbaş köpekler, 3-6 ay dönemine dek temel eğitim, 6-9 ay dönemine kadar da ileri eğitim alabilir. Bu köpek ırkı, kırsal yerlerde beş aylıktan itibaren çobanlık yapmaya başlarlar. Geceleri, gündüz saatlerine daha fazla dikkatli olan Akbaş, potansiyel tehlikeyi hızlı bir şekilde algılar.

Akbaşların Kökeni Nedir?

Bundan üç bin yıl önce üretildiği düşünülen Akbaş köpeklerin, ülkemizde şu an yaygın olarak yaşadıkları alana, Karatatar Türkmenleri tarafından getirildiği tahmin edilir. Hayvan yetiştirme konusunda usta olan Oğuz Türkleri, Asya bölgesinin nemli ve sıcak iklimine uyum sağlaması amacıyla Karabaşlarla Akbaş köpekleri melezleştirmişlerdir. Böylece Akbaşlar, iklime uyumlu hale gelmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Berger De Picard (Picardy Çoban Köpeği) Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumu

Göçebe halklarla beraber Anadolu’ya gelen Akbaşlar, Osmanlı devletinin zorunlu iskan politikasına kadar yarı göçebe topluluklarla beraber gezgin bir hayat sürmüştür. Ek olarak; Akbaş köpek, Macaristan’daki Kuvasz cinsi köpek ırkı ile akrabadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.