Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryumda Yüksek PH Nedenleri Nelerdir?

19.08.2022
569
Abone Ol 
Akvaryumda Yüksek PH Nedenleri Nelerdir?

Akvaryumda yüksek PH problemi olabilmektedir. Bütün sıvılar ya bazik ya da asidiktir ve bu PH seviyesi ile ölçülür. Akvaryumlarda PH seviyesinin önemli etkileri bulunmaktadır. Balıklarınızın ve bitkilerinizin sağlıklı kalabilmeleri için ideal PH seviyesi oluşturulmalıdır.

PH Nedir?

Bir çözeltideki hidrojen iyonlarının bir ölçüsü şeklinde tanımlanabilir. Daha yüksek bir hidrojen iyonu olan çözeltiler daha düşük PH’a sahip olurlar. Daha az hidrojen iyonu ise daha yüksek PH’a yol açar.

Akvaryumda PH Neden Önemlidir?

Akvaryumda Yüksek PH

Hidrojen iyonları akvaryum suyunda çok önemlidir. Balıklar açısından düşünüldüğünde bu, solungaç-su konusunda kritik derecede öneme sahiptir. Hidrojenin pozitif yüklü bir iyon olduğu göz önüne alındığı zaman, iyon taşınımına etki edebilecek pek çok farklı potansiyel bağ çifti bulunmaktadır. Bu işlemin aksaması, balıkların kanlarındaki atıkları atamamalarına neden olabilir. Sonuç olarak balıkların yaşamı riske girer. Bu yüzden de akvaryumda yüksek PH sorunu kontrol altına alınmalıdır.

Türüne bağlı şekilde balığın PH toleransı çok dar ya da geniş olabilir. Birçok deniz balığı cinsi düşük PH toleransı ile bilinir. Koi ve akvaryum balıkları da çok geniş bir PH aralığını tolere edebilme kabiliyetine sahiptir. Bu yüzden herhangi bir balık cinsini akvaryuma dahil etmeden evvel bu balıkların özelliklerini iyice araştırmalısınız. Ek olarak akvaryum su düzenleyiciler edinerek akvaryum su kalitesini iyi derecede tutmalısınız.

Akvaryumda Yüksek PH Nedenleri

Pek çok biyolojik süreç, akvaryumda yüksek PH problemine zemin hazırlayabilir. Balıklar, algler, akvaryum bitkileri, omurgasızlar herhangi bir çözeltiye daha fazla hidrojen iyonu dahil ettiklerinden dolayı PH düşmesi yaygındır.

Çoğunlukla akvaryumda yüksek PH durumu sudan kaynaklanır. Bu yüzden filtrelenmiş bir su kullanmanız gerekir. Akvaryum su kalitesini yükseltmek adına akvaryum filtreleri de kullanabilirsiniz. Musluk sularının kalitesiz olması nedeniyle PH yükselmesi söz konusu olabilmektedir. Bunu önlemek adına akvaryum filtre malzemeleri tercih edilebilir. Akvaryum test kitleri ile suyun kalitesini ve PH’ını ölçümleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler 6 Tuzlu Su Balığı

Akvaryumda yüksek PH sorununun bir diğer nedeni ise çok sayıda bitki ve alg aktivitesi olmaktadır. Bu canlılar arka arkaya fotosentez ve solunum süreçleri nedeniyle hayatta kalırlar. Alglerde ve akvaryum canlı bitkilerde solunum, güneş ışığı olmadığı zaman meydana gelir. Bitkiler fotosentez yaptıkça akvaryumdaki PH değeri yükselir. Bu aşamada yapılması gereken ise akvaryum PH dengeleyici ürün kullanmaktır.

Akvaryumda Yüksek PH Nasıl Giderilir?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi çeşitli akvaryum su düzenleyici ürünler ile akvaryumdaki PH seviyesini kontrol altında tutabilirsiniz. Yüksek PH durumunun yok edilmesi, bu sorunun nedenlerine bağlıdır.

Eğer ki akvaryumda yüksek PH sorunu kullanmış olduğunuz sudan kaynaklanıyor ise suyu değiştirmeli ya da filtreleme yaptıktan sonra akvaryuma dahil etmelisiniz. Akvaryum filtreleri de bu noktada işinize yarayacaktır.

Yoğun bitkilerden dolayı PH yükseliyor ise akvaryumdaki bitki sayısını azaltabilir veya akvaryum aydınlatma ürününü daha az kullanabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.