Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

American Curl Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

02.05.2021
2.308
Abone Ol 
American Curl Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

American Curl kedi ırkı, yüz kısmından kafatasının arka kısmının ortasına doğru kıvrılan kulaklarıyla dikkat çeker. Bu kedilerin kulaklarını dikkatli bir biçimde tutmak gerekir. Bunun nedeni kulaktaki kıkırdağın hassas olmasındandır. Bu kediler, kendiliğinden bir mutasyonun neticesi olarak California, Lakewood dolaylarında ortaya çıkmıştır.

Karakter Özellikleri

Bu kediler, insanlarla içli dışlı olmaya bayılırlar. İnsan odaklı bir karakterleri vardır. Öteki kedilere göre daha sessizdirler. Etrafları ile iletişime geçmeyi asla reddetmezler. Sosyal kedilerdir. Enerjileri her zaman için yüksek olmaktadır. Nazik bir yaşam sürerler. Akıllı bir kedidir. Meraklıdır dersek hiç de yanılmayız.

American Curl ırkına mensup olan kediler çevrelerini keşfetmekten büyük bir haz duyar. En çok da ev ortamında tehlike meydana getirebilecek olan dolap kapaklarıyla oyun oynamayı severler, hatta buna bayılırlar. Bu nedenle lütfen dolaplara neler koyduğunuza dikkat edin. Oyuncudur, her an eğlenmek ister.

Tarihçesi

Bu kediler aynen Scottish Fold ırkı olan kediler gibi rastlantı sonucunda keşfedilen kedilerdir. Bilinen ilk American Curl kedisi 1981 senesinin Haziran ayında California taraflarında yaşam süren Grace Ruga aracılığıyla keşfedilmiştir.

Sıradan bir gün kapının önünde alışılanın tersine değişik bir kulak biçimine sahip olan 2 yavru kedi bulan bu kişi, kedileri beslemeye başlar. Sabah vaktinde mama yemek için gelen bu kediler, akşam vaktinde de doğada zaman geçiriyorlarmış.

Bu iki mükemmel kedi, ilk American Curl kedileri olarak biliniyor diyebiliriz. Renkleri dolayısıyla siyah beyaz olan kedi yavrusuna panda, siyah olana da Shulamith ismi verilmiştir. Birbirleri ile iyi geçiniyorlardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kulaksız Kedi (Scottish Fold) Özellikleri ve Bakımı

Shulamith, hızlı esen bir rüzgar nedeniyle kapı arasına sıkışıp yaralanmıştır. Panda ise beyin travması nedeniyle vefat etmiştir. Şu an gördüğünüz her American Curl kedisi Shulamith adlı kedinin soyundan gelmektedir.

Fiziksel Özellikleri

American Curl

Mavi Arkaplan ve American Curl

Gelelim bu güzel kedilerin fiziksel özelliklerine! Bu sempatik dostlarımız genel manada ince ve orantılı bir bedene sahip olmaktadır. Tüyleri ise ipek denebilecek kadar yumuşak bir kıvamdadır. Birçok öteki cins kedilerle çiftleştirilerek üretildiğinden renk ve desen skalası hayli geniş olmaktadır.

Kulak kısımları birçok kedi ırkına göre büyüktür. Fakat öteki kedilerden bu kedileri ayıran temel özellik her zaman için kulak tipidir. Bu kedilerin kulakları arkaya doğru kıvrılır. İdeal olan kıvrıklık seviyesi ise kıvrıklıkların her birinin kafataslarına değmemesiyle olur.

Bu kedilerin yavru halleri öteki kedilere benzer. Kulakları ise onlar büyürken zamanla yavaştan kıvrılıp şekil almaya başlar ve yaklaşık olarak 4 aylık hale geldiklerinde kulak kıvrılma şekilleri tamamlanır ve ömür boyu da öylece kalacaktır.

Bakımı

Bu kedilerin tüy kısımları kısa da olabilir, uzun da olabilir. Uzun tüylü olanlara American Curl Longhair, kısa tüylü olanlara ise American Curl Shorthair denir. American Curller, her türlü bakımı kolay olan kedilerdir diyebiliriz. Haftada 1 tararsanız kafi olur.

Günlük olarak diş bakımı yapmanız gerekir. Her kedi diş fırçalama işleminden hazzetmeyebilir ama henüz yavruyken bu kediyi diş fırçalamaya alıştırırsanız sorun çıkmaz. Şayet günlük diş ve ağız bakımını yapamıyorsanız haftada 1 kez yapmanız da etki eder. Onu inadından vazgeçirme konusunda umutsuz olmayın.

Kedinin tırnakları birkaç haftada bir kesilmelidir. Şayet gözlerinin etrafında akıntı ya da çapak görürseniz nemli ve yumuşak olan bir bez aracılığıyla yavaş ve nazik bir biçimde silmeniz gerekir. Olası bir enfeksiyon durumunu taşımamak amacıyla sol ve sağ gözleri için farklı bez kullanın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kulağı Kırık Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

American Curl kedilerin kulakları da haftada 1 kez kontrol edilmelidir. Şayet kulaklarının iç kısmı kirli görünüyorsa biraz pamuk alarak dikkatli ve özenlice temizleyebilirsiniz. Asla kulak pamuğu kullanmayın. Kedinizin kulağına zarar verebilme olasılığınız çok yüksektir.

Kulak pamuğu ile gerçekleştireceğiniz baştan sona yanlış olan bir müdahale nedeniyle kedinizin kulağına hasar verebilirsiniz. Bu kedilerin kulakları özellikle özenli temizlenmelidir. Çünkü kulaklarındaki kıkırdaklar hassastır. Bu yüzden lütfen kedinize bakan veteriner hekimden yardım isteyin.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kediler, öteki hayvanlarla da kolaylıkla bağ kurabilen kedilerdir. Köpekleri çok severler. Ufak yaşlar itibarıyla bir arada büyütüldükleri zaman sıkı bir dostluk kurarlar. Beraber yaramazlık yaparlar. İlk günlerde kontrollü bir biçimde evcil hayvanlarla aynı yerde olması önemlidir. Çocuklarla da arası iyidir. Fakat sabırlı bir kedi değildir. Yaramaz olan bir çocuk ile iyi anlaşamaz.

Üreme

American Curl kediler zor bulunan bir ırk olarak dikkat çeker. Güvenilir bir veteriner hekime ya da kedi dostu olan bir derneğe danışmak, bu kedilerin üremesi hakkında bilgi almak için en iyi seçenektir. Bunun nedeni bu kedilerin Avrupa genelinde nadir bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Beslenme

Bu yavru kediler yapay bir ırk olmamaktadır. Bu nedenle de sağlıklı olurlar. American Curl olan bir kediniz var ise kedi maması seçimi yaparken bir veterinere danışmanızı öneriyoruz.Gelişim durumu ve hareketlilik durumuna uygun olarak kaliteli bir biçimde beslenmesi için size başarılı ve uzman olan bir veteriner hekim yardımcı olmalıdır. Sürekli olarak gelişim seviyesi kontrol altında tutulmalıdır. Böylece daha güzel bir hayat sürer hale gelirler.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu kediler hakkında birçok soru soruluyor. Biz de bu soruların cevaplarını sizler için birer birer araştırdık ve yazmış olduk.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Birman Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

1.     American Curl Kedi Irkı Ne Kadar Uyur?

Kedi ırklarının neredeyse tamamı hemen hemen 18 saat kadar uyur. Tabii uyku süreleri yavruyken daha da fazladır. Bu kediler uyumayı ve dinlenmeyi severler. Sizden uzak duruyor sanıp üzülmeyin. Bazen tek başına kalmak isteyen bir kedidir, onu anlayın.

2.     Bu Kedilerin Sağlık Sorunları Nelerdir?

Herhangi bir genetik sorunları yoktur. Sağlıklı olurlar. Fiziksel hastalıklara da yatkınlıkları olmaz. Bu küçücük kediler harika bir bağışıklık sistemine sahip olmaktadır. Kolay kolay hasta olmazlar. Sağlık problemi denebilecek tek şey ise kulakları temizlenmezse enfeksiyon kapacağı gerçeğidir. Elbette haftada 3 defa göz temizliğini yapmanız da önemlidir.

3.     Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Bu kedilerin yaşam süresi 10 ila 20 sene arasında değişmektedir. American Curl kediler iyi bakıldıkları sürece uzun zaman yaşarlar. Ona kötü bakarsanız hayatını erken kaybetme ihtimali çok yüksektir. Bakımı kolay fakat gerçekten bakım isteyen bir kedidir.

4.     Ağırlığı ve Boyutları Ne Kadardır?

Bu kedinin ortalama olarak ağırlığı 2,5-4,5 kg kadardır. Bazen bu kiloyu geçtiği de söylenir. Bacakları ve patileri orta uzunluktadır. Vücut kas yapısı incelendiği zaman, güçsüz bir kedi gibi görünebilir. Fakat kasları çok sağlıklı ve dayanıklıdır. Harika kedilerdir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.