Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

American Shorthair Kedi Irkı Fiziksel Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
American Shorthair Kedi Irkı Fiziksel Özellikleri ve Bakımı
621.50₺

535.90₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2473.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

American Shorthair kedi ırkı, yani kısaca ASH, değerli eşyaları farelerden korumak için üretilen bir kedidir. Kedi yetiştiricileri, Kuzey Amerika’ya bu kedileri getirerek evcil hale getirmiştir. Cat Fanciers Association şirketine göre 2012 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler safkan kedi bu kedilerdi.

https://www.youtube.com/watch?v=W8snFWctfZ0

Karakter Özellikleri

Bu kedi ırkı ilk zamanlarda avcılık yapması için görevlendiriliyordu. Bu nedenle içgüdüleri aşırı derecede kuvvetli olan kedilerdir. Fakat günümüzde daha çok ev kedisi gibi hissederler. Avlayabilecekleri fare ve böcek gibi şeyler gördükleri an itibarıyla atalarının ruhuna geri dönerler.

American Shorthair kedi ırkı, fazla hareketli değildir. Ama buna rağmen aktif sayılırlar. Çok fazla ilgi ya da oyun istemezler. Öteki kedilerle de çok iyi anlaşırlar. Bu özellikleri nedeniyle çalışan bireylerin sahiplenmesi için gayet uygun bir kedidir. Fakat misafir kişilere karşı biraz utangaç olabilirler.

Bu kedilerin tanımadığı kişilerle karşılaşması sonucunda bir yere saklandığı görülmektedir. American Shorthairlar, taşınmaktan hazzetmez. Onu kucağınıza zorla almaya çalışmayın. Zaten durmaksızın etrafınızda dolanacaktır. Bunu sabır ile beklemelisiniz.

Tarihçesi

American Shorthair

American Shorthair Kedisi

Bu kedilerin geçmişi, 1620 senesine kadar uzanmaktadır. Bilinen en eski evcil kedi türlerinden biri bu kedidir. American Shorthair kediler ilk defa İngiltere dolaylarında ortaya çıktı. Bir gemi yolculuğu esnasında keşfedilen bu kedi türü, en çok da avcılık kabiliyeti nedeniyle gemilerde fareler için önlem alınması amacıyla görevlendirilmiştir.

Bu kedilere İspanya’dan Vikingler taraflarına dek birçok medeniyette denk gelebilirsiniz. En çok da gemi yolculuklarının yardımıyla bu kedilerin ünü dünya genelinde yayılmaya başlamıştır. Amerikan Shorthair kediler 1906 senesi itibarıyla tür haline geldi ve bu şekilde kabul edildi. Peki bu kedilerin fiziksel özelliklerini biliyor musunuz? Gelin bu özelliklere hep beraber bakalım…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yeni Doğmuş Kedi Yavrusu Bakımı Nasıl Olmalı?

Fiziksel Özellikleri

Bu kediler özellik bakımından diğer kedilerden çok da farklı değildir. Beden yapısı orta boyutta olan bu kedi ırkı, sempatik bir surata sahiptir. Yanakları son derece dolgun olmaktadır. Gözleri bademdir. Burnu kareye benzer. Kulakları ise diktir. Omuzları geniş olmaktadır. 5-7 kilo kadar olur. Daha fazla da olabilir.

Bacaklarının boyu ortadır. Patileri ise sıkı olmaktadır. Tüyleri ince ve kısa olmasına karşın sık dökülmez. Haftada 1 defa tararsanız onu ölü tüylerden kurtarabilirsiniz. En çok bilinen Amerikan Shorthair cinsi ise gümüş tekir rengi olmaktadır. Gözleri genel olarak altın, bakır ve yeşil renklerde olmaktadır.

Bakımı

Bu kedi ırkının tüyleri basit şekilde taranabilir. Tüylerinin sağlıklı biçimde uzaması için haftada birkaç defa taranması uzmanlarca önerilmektedir. Tüylerinin kalınlığı ise mevsimine göre değişir. Bu kedilerde dikkat edilmesi lazım olan başka bir nokta da yemeği çok ama çok severek tüketmeleridir.

Kaliteli beslenmedikleri halde çok kilo alabilirler. Bu nedenle sağlıklı biçimde yaşam sürebilmeleri için mamalarını kontrollü bir biçimde vermenizi tavsiye ediyoruz. Onunla uzun bir ömür sürmek için kendinize iyi baktığınız gibi ona da iyi bakmanız gerekir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kediler, en çok da çocuklarla kusursuz şekilde anlaşır diyebiliriz. Çocuklara rahatça bağlanabilir. Bu güzel dostlarımız çocukların ilgisini çekmek için elinden geleni ardına koymayan bir kedi ırkıdır. Aynı esnada kedilerle de iyi anlaşan bu kediler, köpek türleri ile beraber yaşamayı çok seven bir ırktır. Avcılık içgüdüleri sayesinde kuş ve benzer hayvanlarla beraber yaşamasını tavsiye etmiyoruz.

Üreme

Amerikan Shorthair kediler, kızgınlık evresine ilk defa 6. aydan sonra girerler. Bundan sonra ise senede 2 kez, İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde kızgınlık yaşarlar. Bu süreçte hareketleri bir hayli farklılaşabilir. Bu dönemlerde uysal hallerinden hiç eser kalmaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Depresyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dilerseniz sağlığı için onu kısırlaştırabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Kızgınlık dönemi hemen hemen 1 hafta kadar sürebilir. Kedinize bu süreçte destek olmalısınız. Peki bu güzel bebeklerin beslenme şeklinin nasıl olduğunu biliyor musunuz? O halde buna da hep birlikte bakalım…

Beslenme

Kedinizi beslerken her daim tanıdık bilindik ürünlerden yana seçim yapın. İçeriği görünen, markası herkesçe tanıdık sayılan işletmelerde onlar için özel kedi maması üretilir. American Shorthair kediler, yemek yeme konusunda hiçbir kedi gibi değildir. Bu kediler yemek yemeye resmen bayılmaktadır.

Şayet dikkatli olmazsanız kediniz çok kilo alabilir. Bunun neticesinde de fazla kilo nedeniyle meydana gelen hastalıklarla karşılaşmanız olasıdır. Kedinizin bu tarz bir durum karşısında kalmaması için her zaman kaliteli bir kedi maması kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Kedinizi ödüllendirmek için ona ödül maması vermeyi ihmal etmeyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu güzel kediler hakkında sık sık sorulan sorular var. Bunları cevaplarıyla beraber sizler için derledik.

Bu Kedilerin Ömrü Ne Kadardır?

Bu kediler genel manada çok sağlıklı kedilerdir. Hatta ömürleri 20 seneyi bile bulabilir. Cins kediler içerisindeki en sağlıklı kediler bu kedilerdir. Irkın sadece kedilerde en çok görülen hipertrofik kadiyomiyopatiye karşı yatkınlığı vardır. Bu hastalık kalp hastalığı olarak bilinir diyebiliriz.

Uyku Düzenleri Nasıldır?

Bu kediler tek başına zaman geçirmeyi ve uyumayı çok sever. Miskin olmazlar. Sadece sessizlikten hazzederler. Günde 8-10 saat uyku isterler. Çocuklarla beraber uyumasında sorun yoktur. Ama siz yine de dikkat edin deriz, sonuçta ne olur ne olmaz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.