Kedilerin Ağız Kokusu Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kedilerin ağız kokusu neden olur merak ediliyor. Bazı durumlarda insanlarda olduğu gibi kedilerde de ağız kokusu meydana gelmesi mümkündür.
Ağız kokusu nedeniyle kedilere yaklaşmak güç olabilir. Ayrıca ağız kokusu genellikle bazı hastalıklar sebebi ile meydana geldiği için tehlikeli olabilir. Bu nedenle kedilerde ağız kokusu fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınması önerilir. Peki kedilerin ağız kokusu tam olarak neden olur ve nasıl geçer? İşte detaylar!
Kedilerin Ağız Kokusu Nedenleri
Kedilerde ağız kokusuna neden olabilecek birçok etken vardır. Bu etkenlerin başında diş ve diş eti hastalıkları gelir. Diş ve diş eti hastalıkları genellikle kedilerin ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi sonucu ortaya çıkar. Bakımsızlık sebebi ile dişlerde tartar oluşumuna bağlı olarak enfeksiyon, diş eti kanaması, dişlerde çürüme ve kayıp gibi sorunlar ile beraber ağız kokusu gözlenir.
Böbrek hastalıkları da ağız kokusu ile kendini gösterebilir. Bu sebeple meydana gelen ağız kokusu amonyak benzeridir. Ayrıca bu rahatsızlıktan ötürü kedilerin daha sık tuvalete çıktığı, sık su içtiği, zayıfladığı ve huzursuz davrandığı da görülür.
Şeker hastalığı da ağız kokusuna neden olan rahatsızlıklardan biridir. Kedilerin nefesi şekerli bir kokuya sahipse ve iştahlı olmalarına rağmen kilo kaybı gözleniyorsa bu sebeple şeker hastalığı ihtimali değerlendirilebilir.
Karaciğer hastalığından dolayı da ağız kokusu gözlenebilir. Bu durumda ağız kokusunun yanında diş etlerinde, gözlerde ve kulaklarda sarılık da görülebilir. Karaciğer hastası olan kedilerin iştahı da azalır.
Kedilerde ağız kokusu bu gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle olabileceği gibi kedilerin tükettiği besinlerle de alakalı olabilir. Bu nedenle ağız kokusu sorunu ihmal edilmemelidir. Düzenli olarak kedi ağız ve diş bakım ürünleri kullanılarak ağız kokusundan kurtulmak söz konusu olabilir. Altta yatan nedenin tespiti ve buna göre bir tedavi planı oluşturmak adına kedinin veterinere götürülmesi önem arz eder.
Kedilerin Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Kedilerde ağız kokusu ağız ve diş bakımı ihmali nedeniyle meydana geliyorsa gerekli bakımların yapılmasına önem verilmesi gerekir. Bunun için kediler için özel olarak üretilmiş ürünler kullanılabilir. Kedilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesi de bu sorunu önlemede etkilidir. Kaliteli kedi mamaları ile kedinin genel sağlığı teşvik edilmelidir. Eğer ağız kokusu bir hastalığın yan etkisi olarak ortaya çıkıyorsa bu durumda sorunun kökenine inilmelidir. Yapılan tetkikler sonucunda hastalığa göre bir tedavi yapılmalıdır. Bu sayede ağız kokusu sorunu giderilebilir.