Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Ankara Kedisi Özellikleri  ve Bakımı
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1234.89₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
621.50₺

535.90₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Ankara kedisi, evcil bir kedi ırkı olmaktadır. Ankara kedileri, ülkemizin orta kesiminde yani Ankara dolaylarında ortaya çıkmış olan eski ve doğal bir kedi türüdür. Bu kediler, 17. yüzyılın ilk kısımlarında kendilerini göstermiş ve bir ırk olarak onay almışlardır.

Renklerinin beyaz olması ve tüylerinin uzun olması ise mutasyondan kaynaklanmaktadır diyebiliriz. Bu kediler Angora kedisi olarak da bilinir. Bu yazıda Ankara kedilerinin bakımının nasıl yapıldığından hayvanlarla olan iletişimine kadar her şey yer alıyor.

Karakter Özellikleri

Bu kediler iddialı bir ırktır. Sahibine karşı her zaman için bağlı hareket eder. Ankara kedisini öteki kedilerden ayıran en önemli özelliği ise sahibine karşı gösterdiği sadakatidir. Bu kediler, sahiplerine alıştıkları zaman kendini sevdirmeyi ister. Bu açıdan onları bir köpeğe benzetmek mümkün olmaktadır.

Tarihçesi

Ankara kedisi 16. Yüzyıl sonlarına doğru bilim insanı Claude Fabri de Peirese adlı kişiyle beraber Fransa dolaylarına varmıştır. Bedeninin oryantal ve estetik yapısı zaman içerisinde daha popüler hale gelmesine zemin hazırlamıştır.

1868 senesinde İngiliz olan bir yazar aracılığıyla genel olarak boyun bölgesinde uzun, gümüş rengine dönük, kusursuz ve tamamen farklı olan tüylere sahip harika bir kedi olarak tanımlanmıştır.

Bu kedilerin beyaz olan rengi, türünün en net temsilcisi olarak görülmektedir. Bu nedenle beyaz kediler için Ankara’da hayvanat bahçesi aracılığıyla önemli bir üreme programı başlatılmıştır.

Bu kediler, ülkemizde çalışmakta olan Amerikalı kedi yetiştiricileri tarafından 1962 senesinde yeniden keşfedilmiştir. O günlerde tam 45 senedir kontrollü bir üretim programı uygulanmaktaydı diyebiliriz.

Bu kedilerin kökeni, Türkiye taraflarına göç edip, yüksek bir ihtimalle Manul adlı kediden türemiş olan evcil kedilerini yanlarında getiren Tatarlar’a kadar inebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  12 Maddede Apartman Yaşamına Uygun Kedi Irkları

Fiziksel Özellikleri

Ankara Kedisi

Beyaz Ankara Kedisi

Bu kediler genetikleri itibarıyla uzun bir vücuda sahiptir. Vücutları atletik olabilir. Uzun tüyleri bir ipek kadar yumuşaktır. Tüyleri incedir, parlaktır ve tek tabakaya sahiptir. İkinci bir tabakası yoktur. Tüyleri çene altında, karnında ve kuyruğunda dikkat çekici bir biçimde her zaman görünür.

Tüylerinin uzunluğu ise mevsimlere göre değişim göstermektedir. Bunun örneğini şöyle verebiliriz: İlkbahar mevsiminde yaz mevsimine hazırlık olması için tüy döker ve dökülen tüylerinin yerine kısacık tüyleri çıkar. Tüylerinin en güzel olduğu dönem ise 3. yaşıdır.

Bu dönemde, boyun kısmının altında yer alan tüylerin uzunluğu da dikkat çekecek boyuta varır. Uzun tüyleri sebebiyle genel manada İran kedisi ile karıştırılır. Amerika Birleşik Devletleri’nde İran kedisi olarak bilinir. Fakat aslen İran kedisi, Ankara kedisinin mutasyona uğramış olan bir alt türü olmaktadır.

Uzun tüylere sahip olan kedilerin atası haline gelen bu özel kediler, elbette İran kedisinin de atası olmaktadır. Bu kediler vücut şekli bakımından İran kedisinden daha farklı olsa bile her ikisinin tüyleri de çok uzun olabilir. Bu kedilerin İran kedilerine benzetilerek bu kedilerle çiftleştirilmesi, farklı renklerde Ankara kedisinin üremesine sebep olmuş olan önemli bir durum olarak dikkat çeker.

Her renkte Ankara kedisi olabilir. Beyaz renkte olan tüyleri ise bu ırkın saflık ibaresi olarak görülmektedir. Sokakta da her renkten bu kedileri görebilirsiniz. Ama asıl rengi tahmin edebileceğiniz gibi beyazdır. Bu kedilerin göz renginin yapısında yer alan farklılık da onu her daim öteki kedilerden ayırmaktadır. İki gözü de mavi, ela, yeşil, sarı olabilir. Tabii çift renk de olur. Mavi-ela, mavi-kehribar, mavi-sarı görülebilen renkler olmaktadır.

Bakımı

Ankara kedisi, karakter açısından baskındır. Yapı olarak da bir hayli güçlüdür. Güçlü yapısı nedeniyle çok hastalık kapmazlar. Fakat iki ayrı göze sahip olan bu kedi türlerinde sağırlığa rastlanabilmektedir. Bu kedilerde bakım ilk olarak kulaktan başlamak zorundadır. Kulakları sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Kulak temizliğini hiçbir zaman kulak çubukları ile yapmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Van Kedisi Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bu kedilerin çok fazla bir tüy bakımına gereksinimi olmaz. Ankara kedilerinin tüy uzaması ancak ve ancak 2 yaşına geldiği zaman sona erer. Diş ve diş eti hastalıklarına yatkındır. Bu nedenle düzenli olarak dişlerini kontrol ettirmeli ve bakımını da her daim yapmalısınız. Tırnak konusunda ise şunu söyleyebiliriz; bu kedilerin tırnaklarını 2 haftada bir kesebilirsiniz.

Sempatiklikleri ile etrafındakilerin alakasını ve sevgisini kısa zamanda üzerine çeken Ankara kedilerinin gözlerine iyi bakmanız lazım. Enfeksiyona karşı hassas gözlere sahiptir. Gereken önlemleri alıp, rutin şekilde veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz gerekir. Bu sahiden de önemlidir. Aksi halde gözleri hastalık kapabilir ve kediniz rahatsız olabilir.

Kedilerde kulak bakımının önemine değinmeden de geçmek istemiyoruz. Bunun nedeni ise enfeksiyonun en kolay kapıldığı yerlerden birinin kulak olmasıdır. Genel manada yatkın oldukları kalıtsal yönde bir hastalık yoktur. Ama bu kediyi sahiplenecekseniz düzenli olarak kulak bakımını yaptırmanız gerektiğini de bilmeniz gerekiyor.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kediler son derece dost canlısı olan kedilerdir. Bu nedenle insanlarla ve tabii ki ufak çocuklarla da iyi anlaşırlar. Oyun oynamaya aşıktırlar, bu nedenle çocuklar için kusursuz bir dost olabileceklerini söyleyelim. Bu kedilerin karakteri biraz baskın haldedir. Bu nedenle öteki kedilerle araları çok iyi olmaz. Eğer bir Ankara kedisini henüz yavru olduğu zamanlar sahiplenirseniz, öteki hayvanlarla iyi ilişkiler kuracak demektir. Sıcak tavırları ile onu her zaman için çok seveceksiniz biliyoruz!

Üreme

Şayet dişi bir Ankara kedisinden söz ediyorsak, tüm memeli canlılar gibi regl olacağını bilmelisiniz. Regl döneminde bu kedinin bakımı için daha özenli davranmak lazımdır. İlk adet dönemi bir ila iki hafta arasında sürer. Yumurtalıkların yumurta salınımı da bu biçimde başlangıcını yapar. Bu 2 hafta sonrasında da kedi cinsel açıdan aktif hale gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Saçkıran Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Çiftleşmeye hazır olan dişi kedi, etrafta yer alan erkek kedilere kur yapmaya başlar. Çiftleşmeden sonra ise hamilelik 58 ila 67 gün arasında sürebiliyor. Ankara kedileri bir batın içerisinde 4 yavru kedi doğurabilir. Yavrular büyüdüğü zaman bile annelik içgüdüleri her daim sürer. Haydi gelin, başka bir konuyla devam edelim.

Beslenme

Ankara kedisi, öteki kediler gibi kuru mamalar ile beslenebilmektedir. Kuru mamayla beraber yaş mama ve ödül maması da vermeniz gerekir. Kedilerde beslenme, kedi ırkının yaşına, kilosuna ve vücut yapısına göre şekillenir. Bu nedenle beslenme konusunda yardım almanız gereken kişi veteriner hekim olmalı.

Sıkça Sorulan Sorular

Ankara kedileri hakkında birçok merak edilen konu vardır. Bu konuları sizler için teker teker araştırdık ve derledik. İşte detaylar…

Ömrü Ne Kadar Olur?

Bu kedilerin ömrü, onlara ne kadar iyi baktığınızla oldukça yakından alakalı olmaktadır. İyi bir bakım neticesinde bu kedilerin 12 ila 18 sene kadar yaşadığını söyleyebiliriz. Ona sevginizi ve ilginizi verin, daha uzun yaşamasına da katkı sağlamış olun.

Hangi Hastalıklara Yatkındır?

Bu kedi ırkının çok ciddi bir hastalığa yatkınlığı yoktur dersek yanılmayız. Kalın kürkü nedeniyle kolay kolay hastalanmaz. Fakat birçok Ankara kedisi sağır olur. Bunun haricinde periyodik bakımını yaptırırsanız herhangi bir sorunla karşılaşmamış olursunuz. Ankara kedilerini tanıttığımız yazımızın sonuna geldik!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.