Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balık Bakımında Bilinmesi Gerekenler

12.05.2022
646
Abone Ol 
Balık Bakımında Bilinmesi Gerekenler

Balık bakımında bilinmesi gerekenler nelerdir? Akvaryum balıkları, diğer birçok evcil hayvan çeşidine göre bakımı daha kolay olan canlılardır. Ancak balık bakımında bazı detaylara dikkat etmek önem arz eder. Bu sayede balıkların sağlığı desteklenmiş olur.

Balık Bakımında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Balık Bakımında Bilinmesi Gerekenler

Kayıpsız ve sağlıksız bir biçimde balık beslemenin önüne geçmek adına bazı hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlar:

1. Akvaryum Suyu Berrak Olmalı

Akvaryum suyunun temiz ve hijyenik olması, balıklar için sağlıklı bir alan yaratmanın temel prensibidir. Balıklar gelişimlerini en iyi şekilde sürdürebilmek adına temiz suya gereksinim duyarlar. Balık yemi artıkları, balık dışkısı, çürüyen akvaryum bitkisi gibi materyaller akvaryumlarda olmamalıdır.

Akvaryum suyunu berraklaştırmak adına özel akvaryum ürünleri kullanılmalıdır. Akvaryumdaki suyun bulanıklığı uzun süre devam ederse bu durum çeşitli sorunlara yol açabilir. Olumsuz su koşulları ise balıkların hayatını tehlikeye atabilmektedir. Suyu berraklaştırmak ve temizlemek maksadıyla akvaryum filtresi de muhakkak kullanılmalıdır.

2. Düzenli Su Değişimi Yapılmalı

Balık bakımında bilinmesi gerekenler arasında bir diğeri de düzenli su değişiminin yapılmasıdır. Rutin olarak kısmi su değişiminin gerçekleştirilmesi balıkların refahı ve sağlığı açısından mühimdir. Kısmi su değişiminde oran en az yüzde 20 olmalıdır. Akvaryum su değişimi için en ideal zaman ise haftada birdir. Akvaryum test kitleri sayesinde su değişiminin zamanına daha kolay karar verebilirsiniz.

3. Su Sıcaklığına Dikkat Edilmeli

Balık bakımında bilinmesi gerekenler söz konusu olduğunda su sıcaklığından da mutlaka bahsetmek gerekir. Akvaryum balıkları için belli bir su sıcaklığı bulunmaz. Ancak genel olarak 22-26 derecelik sıcaklıklar çoğu balık cinsi için ideal kabul edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Molly Balığı Özellikleri ve Bakımı

Suyun sıcaklığını normal düzeyde tutmak adına akvaryum termometreleri kullanabilirsiniz. Ayrıca akvaryum ısıtıcı ve akvaryum soğutucu gibi ürünler de bu noktada işinize yarayacaktır.

4. Balık Yemi Seçimi Doğru Olmalı

Balık yemi seçimi de balık bakımında bilinmesi gerekenler arasında önemli yer tutar. Açıkta satılan ve kalitesiz balık yemleri, akvaryum canlılarının sağlığını riske atacaktır. Bu yüzden güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeniz son derece önemlidir.

Balık yemi seçerken ürünün, balığınızın türüne uygunluğuna da odaklanmalısınız. Balığınızın beslenme gereksinimlerine hitap eden kaliteli ve besleyici balık yemlerini satın almanız oldukça mühimdir.

5. Yem Miktarı Doğru Belirlenmeli

Balık bakımında bilinmesi gerekenler listesinde bir başka konu da yem miktarı oluyor. Balıklarınızın günde kaç ve hangi miktarda yem tüketmeleri gerektiğini bilmelisiniz. Bu sayede doğru yemleme yapmış olursunuz. Aşırı veya az yemleme gibi durumlar balıkların sağlıkları açısından olumsuz bir deneyim olacaktır.

6. Balıkların da Strese Girebileceği Unutulmamalı

Stres, insanlarda olduğu gibi balıklarda da söz konusu olabiliyor. Balığın strese girmesi onun sağlığını ve yaşamını tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle balıklarda stres faktörüne dikkat edilmelidir. Akvaryumun içine el sokmak, agresif balıklarla sakin balıkların aynı ortamda tutulması, beslenme yetersizliği, yanlış su değişimi gibi konular balıkların strese girmelerine neden olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.