Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

28.11.2021
1.306
Abone Ol 
Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Balıkların cinsiyetini nasıl anlarız? Evinde birçok balık besleyen kişiler zaman zaman balıklarının cinsiyetlerini oldukça merak etmektedirler. Ancak balık cinsiyetini öğrenmek balıkların türünden türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bir balık türünün cinsiyeti çok kolay ayırt edilebiliyorken başka bir türdeki balığın cinsiyetini öğrenmek o kadar kolay olmayabiliyor. Yine de hemen olumsuz düşünmek yanlış olacaktır. Bazı tüyolar ile balığınızın cinsiyetini öğrenmeniz mümkün. İşte o ipuçları…

Balığın Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?

Balık cinsiyetini öğrenmek için balığınızın türüne göre çeşitli işaretlerin farkında olmalısınız. Balıkların cinsiyetini nasıl anlarız sorusunun cevabını, balık cinslerine göre şu şekilde açıklayabiliriz:

Beta Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Cinsiyetlerini öğrenmenin son derece kolay olduğu beta balık erkekleri, göz alıcı, oldukça hoş renklere ve uzunca dalgalanan yüzgeçlere sahiptir. Dişi beta isteyen kişilerin bazı durumlarda özel bir sipariş oluşturması gerekebilir. Çiftleşme dönemine kadar erkek ve dişi betaları bir arada bulundurmamak gerekmektedir.

Çiftleşme döneminde bir araya getirilmeli ve çiftleşme dönemi bittiğinde ise hemen birbirinden ayrılmalıdırlar. Aksi durumda erkek betalar dişi betalara saldırabilmektedir.

Melek Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Betaların aksine melek balıklarının cinsiyeti biraz daha zor anlaşılır. Melek balıklarının cinsiyetini yavruyken anlayabilmek oldukça zordur. Erkek melek balıklarının gözlerinin üstünde ve kafalarında ufak bir çıkıntı vardır ancak ne yazık ki tüm erkeklerde bu özellik bulunmamaktadır.

Cinsiyeti anlamanın en kolay yolu 6 adet yarı erişkin olan melek balıklarını bir akvaryuma koyup çiftleşme dönemlerini beklemek. Bu sayede cinsiyeti rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Betta Balığı Ömür Süresi Nedir?

Gurami Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Bu balık için cinsiyeti zor ayırt edilebilen türlerden birisi diyebiliriz. Şekil ve renk bakımından neredeyse hepsi aynı olsa da erkek guramilerin yüzgeçlerinin sivri ve uzun olduğu bilinmektedir. Dişi guramilerin ise yüzgeçleri genellikle yuvarlak ve daha kısadır.

Ciklet Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Çoğu cikletlerin cinsiyetini öğrenmek neredeyse imkansız olsa da erkek cikletlerin renklerinin oldukça parlak ve daha iri bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Erkeklerin anüs ve sırt kısımlarında bulunan yüzgeçlerin büyük ve daha sivri olduğu söylenebilir. Dişi cikletlerde ise yumurtlama döneminde kafa kısmında çıkıntı oluşabiliyor ancak bu da zamanla kaybolabilmektedir.

Tetralar Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Tetralardaki cinsiyet ayrımı cinslerine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak dişi tetraların erkek tetralara oranla daha iri bir yapıya sahip olduğu görülmüştür.

Canlı Taşıyıcı Balıkların Cinsiyetini Nasıl Anlarız?

Kuluçka dönemi boyunca yavrularını bedenlerinde taşıyan plati, kılıçkuyruk, lepistes gibi balıkların cinsiyetleri oldukça kolay ayırt edilebilmektedir. Erkeklerin dişilere oranla daha küçük ve renkli oldukları söylenebilir. Ayrıca erkeklerin anüsünde bulunan yüzgeçleri genellikle çubuk şeklindedir ve dişilerde ise yelpaze bir görünüme sahiptir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.