Lepistes Kaç Günde Doğurur?
Bugünkü yazımızda lepistes balıkları ile ilgili en çok merak edilen sorunun yanıtlarını arıyor olacağız: Lepistes kaç günde doğurur? Lepistes balıkları, canlı olarak doğuranlar grubunun en sevilen canlılarından biri olmaktadır. Her bir lepistes balığının kuyruk desenleri eşsiz olmaktadır. Fiyat olarak da ucuz balıklardır. Kolay ürerler. Popüler olmalarının genel sebepleri ise bunlardır.
Lepistes balığının akvaryum ve tabii ki evcil hayvan sektörü içerisindeki popülerliği balık üreticilerinin de alakasını görüyor. Bununla beraber lepistes balığının üreme için son derece basit olanaklara gereksinim duyuyor olması, onu amatör olan akvaryum balığı üreticilerinin asıl hedefi haline getirmiş oluyor. Peki bu balıklar nasıl üretiliyor?
Lepistes Balıklarının Üretim Aşamasındaki Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Lepistes balıklarından üretmeye başlamadan evvel yalnız olmadığınızı bilin. Bu nedenle piyasada lepistes balıklarınızın seçilmesi ve tabii ki satılması için canlı, güzel ve sağlıklı olan balıkları damızlık olarak seçmeniz gerekiyor. Hatta ve hatta ilerleyen zaman dilimlerinde varyete üretebilmek gibi birçok çalışma da yapabilirsiniz. Damızlık seçimi yapma esnasında bir dişiye bir tane erkek oranını önermiyoruz. Çünkü erkekler çiftleşme zamanında dişiyi taciz edebilmektedir.
Şayet üretim yapacağınız özel tank içerisinde bir tane erkek lepistes balığına iki üç tane dişi lepistes balığı düşüyorsa, erkek lepistesin ilgisi daha fazla dişiye dağılacağı için çiftleşme sürecinde dişi balıklar için daha az stres içeren bir alan oluşturmuş olacaksınız. Bu nedenle az dişi, fazla erkek düşüncesini kafanızdan silip atın. Ne kadar çok dişi, o kadar çok erkek lepistes mottosu ile ilerlemeyi bir görev edinin. Lepistes kaç günde doğurur sorusunu yanıtlamaya devam edelim.
Lepistes Üretim Tankı Nasıl Olmalı?
Yirmi beş ila elli litre arasında olan tanklar, lepistes balıklarınızı çiftleştirmek ve ardından da doğurtmak için kafi olur. Tabii ki üretim hanesi içerisinde üretimin farklı kısımlarında kullanılacak olan iki ya da üç tane daha tanka sahip olmanız gerekecektir.
Yavru olan lepistes balıklarını koyacağınız tank içerisinde ise filtrasyon yapmak amacıyla üretim tipi pipo filtreleri seçmeniz gerekebilir. Bahsi geçen bu özel filtreler, henüz doğmuş olan yavru lepistes balıklarınızın akıntıya kapılıp can vermemesi açısından son derece güvenli bir ortam sunmaya yardım edecektir.
Tüm bunların yanı sıra yavru lepistes tankınızın içerisini bol bol bitkilerle dekore etmeniz, yavru balıkların yetişkin olan balıklardan kendilerini korumak için saklanmasına da yardımcı olur. Böylece genel doğa dengesi de sağlanır. Üretim tanklarında genel olarak zemine koymak için kum kullanılmamalıdır.
Bunun sonucunda ne kadar yavrunun öldüğünü, ne kadarının yaşadığını, dip kısımda birikme yapan yem artıklarını ve dışkıları daha kolay görebilirsiniz. Tankın bakımını ne zaman yapacağınızı da bu yöntemle beraber netleştirebilirsiniz.
Zemin kullanımının gerçekleşmediği bir lepistes balığı tankında ise christmas moss, elodea, anubias ve java fern gibi bitki türleri zemine gereksinim duymadıkları için rahatça yetiştirilme imkanı tanır. Christmas moss, saklanma alanı oluşturur. Mikroorganizmalarıyla da lepistes balıklarına besin oluşturur.
Lepistes Balıklarının Üremesi İçin Gerekli Olanakları Oluşturun
Damızlık olan balıklarınızı besleyeceğiniz tank içerisinde ideal olan sıcaklık her zaman yirmi beş ila yirmi yedi arasında olmak zorundadır. Isının sabit kalması, üretim esnasında çok önem taşır. Çünkü bu balıkların bakımı kolay olsa bile ani ısı değişimine karşı dayanıksız balıklar olmaktadır.
Isıtıcı kullanmanın yanı sıra sıcak aylarda soğutucu bir fan da kullanırsanız iyi olacaktır. Bu ve bunun gibi durumlarda dijital termostat yardımıyla soğutucu ve ısıtıcı fanın çalışmalarını düzenleyerek takip edip, ısıyı kalıcı olarak sabitleyebilirsiniz. Damızlık lepistesleri bu tankta artemia gibi yemlerle besleyin.
Lepistes Balıklarının Çiftleşme Evresi Nasıldır?
Lepistes kaç günde doğurur sorusunun yanıtını bulmak için çiftleşme evrelerini anlamak gerekir. Çiftleşme kısmında esasen yapmanız gereken tek şey beklemektir. Dişi lepistes balıklarının anüse yakın olan kısmında siyah bir nokta oluşur.
Dişi lepistesler, yumurtaları döllendiği zaman bu kısım biraz genişlemeye başlar. Yumurtaların görülmesi de kolaylaşmış olur. Karın kısmı da şişme yapar. Dişi lepistes hamileyse erkek olanı tanktan uzak tutun. Böylece süreç daha sağlıklı bir biçimde ilerlemeye başlayacak demektir.
Doğum Yaklaşıyor
Doğuma yaklaştıkça dişi lepistes balığının karnı şişer. Yirmi altı ila otuz bir gün süresince devam eden gebelikte, doğum yaklaştıkça balığın karnı köşeli bir form alır. Bu biçimi gözlemlediğiniz zaman doğuma birkaç gün kaldığını anlamanız gerekir. Davranışlarıyla da bunu anlatmaya çalışır.
Dişi lepistes balıkları doğum yaklaştıkça iştahsızlaşır. Saklanırlar. Yedikleri yemi çıkarırlar. Isıtıcaya yakın olan kısımlarda yüzerler. Doğum sırasında yavrularını yedikleri de olur. Bu gibi durumlarda daha önceden christmass mosss ve java moss türü bitkileri tanka koyun. Yavruluk kapları da edinebilirsiniz. İşe yarıyor.
Doğumdan Sonra Lepistes Balıklarının Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Doğum sonrasında dişi olan balık üç ila dört gün süresince farklı bir tank içerisine aktarılırsa iyi olur. Böylece stresini atar, dinlenir. Toparlanır. Gelelim yavru lepistes balıklarının bakımı ve beslenmesine… Yavru olan balıklar ilk doğdukları gün yemlenmeyebilirler.
İlk zamanlarını doğum sırasında karın kısımlarına yapışmış olarak duran yumurta parçalarını kırarak harcarlar. Aynı zamanda rahat şekilde yüzmek için de efor sarf ederler. Doğum sonrasında yumurtanın sarısı ya da spirulina gibi mikro türdeki yemlerle beraber bu yavru balıkları rahatça beslemeniz mümkündür.
Takip eden süreçlerde ise bu balıkları canlı olarak çıkartılan mikro kurt, artemia ve lepistes balıklarına özel olarak üretimi sağlanan granül türdeki yemlerle beraber besleyebilirsiniz. Yavruların barındığı tank içerisinden haftalık olarak dip çekimi yapın. Su değişimini de asla ama asla aksatmayın.
Lepistes kaç günde doğurur konumuz hız kesmeden devam ediyor… Yemleme ne denli az seviyede ve sık sık tekrarlanırsa yavrular da o kadar iyi gelişir. Günde iki ila yedi kez yemleme yapmanızda herhangi bir şekilde sakınca yoktur. Fakat aşırı derecede yemleme yapmadan kesinlikle kaçının.
Suyun dengesini bozabilen yem artıkları lepistes yavrularının ölmesine neden olabilir. Bu nedenle yem artıklarını temizleyebilmek için yavru lepistes baktığınız tanka birkaç tane salyangoz koyabilirsiniz. Şayet yavrular 1.5 ya da 2 ay sonrasında cinsiyetlerini belli etmeye başlarlar. Erkekler renklenir ve dişiler de iri hale gelir. Üreme organları görülmeye başlanır, gözle görülebilirler. Sevimli lepistes balıklarınıza çok iyi bakın, şimdilik görüşmek üzere!