Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Belgian Groenendael Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumları

Abone Ol 
Belgian Groenendael Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Durumları

Adıyla duruşuyla herkesin ilgisini çeken Belgian Groenendael köpek ırkı, bugünkü yazımızın konusunu oluşturuyor. Haydi bu asil dostlarımızı daha yakından görelim…

Karakter Özellikleri

Belgian Groenendael köpek ırkı, her daim zekidir. İtaatkar bir ırk olmasıyla bilinir. Bekçi yeterliliklerine sahiptir. Dikkatli ve son derece ciddi bir köpek cinsi olmasıyla dikkat çeker. Bu köpeklerden bazıları utangaçtır. Hassas bir yapıda olabilme olasılıkları vardır. Küçük yaşlardan itibaren sosyalleştirmelisiniz.

Profesyonel bir eğitim alması da zorunludur. Eğitim esnasında sabırsız ve sert davranırsanız uyum sorunu yaşayabilirsiniz. Koruyucu hisleri doğuştan güçlü bir köpek olduğu için yavru olduğu zamanlarda yabancı kişilere alıştırılması, sosyalleştirilmesi mühimdir.

Hem şovlarda hem de işlerde itaat mevzusunda sahibini memnun edebilen bir köpek ırkıdır. Harika bir polis köpeğidir. Koruma köpeği olarak da görevlendirilmektedir. Esasen bekçilik ve koruma bu köpek cinsinin uzmanlık alanıdır. Fakat ev peti şeklinde de koruyucu ve itaatkar, sevecen bir köpektir.

Çocuklarla ufak olduğu dönemlerde bir araya getirilmesi en iyisi olacaktır. Yeteri kadar seviyede alaka, emek ve özen verirseniz kesinlikle bunun karşılığını alırsınız. Bu köpekler öteki köpeklere, köpek haricindeki ufak petlere ve yabancı kişilere karşı agresif hareketler yapabilir.

Çoban köpeklerinde rastlanan bilindik durumlar; koşma, daire çizme, kişilerin topuklarını ısırma vs. hareketler görülebilir. Ev peti olarak sahiplenecekseniz hareketlerini tamamen dikkatli bir biçimde gözlemelisiniz. Çok çekingen ya da ürkek, fazla sinirli bir köpek seçmeyin. Çünkü eğitim vermeniz zor hale gelir.

Tarihçesi

Belgian Groenendael

Çimde Bir Belgian Groenendael

Bu köpekler Belçika orijinli bir köpek ırkıdır. Çoban köpeği biçiminde yetiştirilen Belgian Groenendael köpek ırkı, adını Belçika’nın önemli şehirlerinden biri olan Groenendael’den almaktadır. Öteki türleriyle ayrımı ise kürk rengi ve kürk yapısına göre yapılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kışın Köpeklerde Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

AKC yani American Kennel Club, bu köpekleri 1959 senesinde resmi manada kabul etmiştir. Bu köpekler Nicholas Rose adlı Belçikalı olan bir köpek yetiştiricisi tarafından siyah çoban köpeklerinden üretilmiştir. Zeki ve koruyucu köpeklerdir.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler Belçika ve Fransa dolaylarında Chien de Berger Belge adıyla bilinen 4 Belçika çoban köpeği türü arasından en çok bilineni olmaktadır diyebiliriz. Irk konusunda birçok kez kare tanımlamasını görebilirsiniz kesinlikle. Uzunluğu ve yüksekliği eşit bir köpektir. Kaslıdır. Yapılı bir vücudu vardır. Dikkat çekicidir.

Kıvrak bir köpektir. Soyludur, çevik hareketleri vardır ve bunu herkese gösterebilen bir köpek ırkıdır. Kaslı olmasına rağmen çok da ağır bir köpek görünümünde değildir diyebiliriz. Ön kısımda yer alan bacakları birbirine paralel bir konumdadır ve düzdür.

Bakımı

Bu köpek ırkı, orta bir uzunlukta olan, düz bir kürke sahip olmasıyla bilinmektedir. Belgian Grenendael köpek ırkının tüylerini her gün düzenli olarak taramalısınız. Tüy dökme zamanı geldiğinde daha da dikkatli olmalısınız. Kulaklarda yer alan tüylerin de temizliğine ve kesimine özen gösterilmesi gerekir. Bu köpekler senede iki defa şiddetli olarak tüy dökme sürecine girer. Sene boyunca da hafif biçimde tüy dökmeyi sürdüren bir ırk olmaktadır.

Beslenme

Bu köpeklerin beslenmesinde her zaman için kaliteli denebilecek köpek mamalarından tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Adı sanı bilinmeyen bir köpek maması, köpeğinize ciddi manada zararlar verebilir. Buna dikkat etmelisiniz. Suyunu ve mamasını sürekli olarak tazelemeyi unutmamalısınız.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpekler ufak yaşlarından itibaren sosyal bir hale getirildiyse hem çocuklarla hem de öteki köpek ırkları ile iyi anlaşabilir. Fakat onu sosyalleştirmediyseniz etrafa korku salacak demektir. Durumun böyle olmaması için daha temkinli olmanızda fayda var. Sosyalleştirilse bile ufak çocuklarla tek başına bırakmamanız gerekir. Çünkü bu köpekler çok sabırlı köpekler değildir. Bu nedenle her an her şeye hazır olmakta fayda var diye düşünüyoruz. Değil mi?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri ve Tedavisi

Sıkça Sorulan Sorular

Belgian Groenendael köpek ırkı konulu yazımızın sonuna geldik. Haydi gelin bu köpeklerle alakalı sık sorulan soruların cevaplarına bir göz gezdirelim. İşte detaylar…

Tüy Yapısı Nasıldır?

Siyah ve çift katmana sahip tüy tipi vardır. Dış kısmı düz, yoğun, uzun ve sert bir tiptedir. İç tüy katmanı da gür bir seviyede olmaktadır diyebiliriz. En çok da dişi olanlarda boyun çevresinde yer alan tüylerin daha çok olduğunu görüyoruz. Senede bir ya da iki defa fazla tüy dökebilir, bu da olması gereken bir durumdur.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Mühim bir seviyede ve dışarıda egzersiz yapması gerekir. Bahçe ortamında her an aktif olabileceği eğlenceli oyunlar oynamalı, uzun şekilde yapılan düzenli yürüyüşler yapmalıdır. Zihinsel türdeki aktivitelere karşı büyük bir ilgi beslediklerini söyleyebiliriz kesinlikle her zaman için.

Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Ev ortamında aktif olan bu köpek ırkı, korumalı bahçesi olan bir ev ortamında çok daha keyifli hissedecektir. Gereksindiği kadar egzersiz yaptırırsanız apartman ortamında yaşaması da olasıdır. Yine de çok tavsiye edilmez. En güzeli bahçedir!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.