Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Beta Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı

17.08.2024
100
Abone Ol 
Beta Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı

Beta beslemek, özveri ve titizlik gerektirir. Beta balıkları hem diğer canlılara hem de kendi türlerine olan saldırganlıkları ile bilinir. Bu nedenle kavgacı siyam balığı olarak da adlandırılan beta balıkları genellikle tek yaşar. Aynı akvaryumda iki tane erkek beta balığı olduğu durumda balıklardan birinin öldüğü görülür. Beta balıklarının ne kadar saldırgan oldukları bir ayna kullanılarak da gözlenebilir. Beta balıkları kavgacı yapıları ile bilinse de birçok kişi güzel görünüşü ile bu balık türünü beslemeyi tercih eder. Peki beta balığı bakımında nelere dikkat edilmelidir? İşte beta beslemek hakkında tüm detaylar…

Beta Beslemek: Beta Balığı Genel Özellikleri

Beta Beslemek

Beta balıkları 2-5 yıl arası ömre sahip olan etobur canlılardır. Doğal yaşam ortamlarında bulunan beta balıklarının temel besin kaynakları solucanlar ve larvalar gibi küçük boyuta sahip canlılardır. 6 aylıkken yetişkin olurlar. Yetişkin olduklarında boyları 5 ila 6 cm civarında olur. Bu ölçü dev beta balıklarında 12 cm’e kadar çıkabilir.

Beta balıklarının özel bir solungaç sistemi vardır. Labirent olarak adlandırılan bu özel durum sayesinde beta balıkları hem sudan hem de havadan oksijen alabilir. Bu nedenle ortalama 30 saniye aralıklarla su yüzeyine çıkarlar.

Saldırgan ve agresif davranışları ile bilinirler. Ancak bu davranışlar yalnızca erkek beta balıkları için söz konusudur. Erkek beta balıkları bu nedenle aynı akvaryumda beraber yaşayamaz. Dişi beta balıkları saldırgan değildir.

Beta Beslemek: Beta Balığı Bakımı

Beta balıklarının daha sağlıklı olması, uzun yaşaması ve daha güzel bir desene sahip olması için bazı detaylara dikkat edilmelidir. Beta beslemek isteyenler ilk olarak bu canlıların ılık ve yumuşak suları sevdiğini göz önünde bulundurmalıdır. 22-28 derecede ayarlanan su sıcaklığı idealdir. Uygun sıcaklık için akvaryum ısıtıcı ve soğutucu kullanılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Güzel Tatlı Su Akvaryum Balıkları

Suyun yumuşaklık seviyesi de ozmos teknolojisi kullanılarak ayarlanabilir. Suyun asidik özelliğe sahip olması da beta balıklarının daha canlı gözükmesi için önemlidir. Bu nedenle pH değeri 6-8 olmalıdır.

Beta balıkları için hareketlerini kısıtlamayan ve özgürce hareket edebilecekleri bir akvaryum alınmalıdır. Aksi taktirde stresli olabilirler. Gün içerisinde akvaryuma 15-20 dakika ayna tutarak beta balıklarının egzersiz yapması sağlanabilir.

Beta Beslemek: Beta Balığı Yem İhtiyacı

Beta balıkları etçil oldukları için tükettikleri besinlerin protein içeriği yüksek olmalıdır. Petshop sayfamızda beta balıkları için özel olarak üretilmiş birçok besleyici yem bulunmaktadır. Yem içeriği gözden geçirilerek zengin protein içeriğine sahip kaliteli beta balığı yemleri tercih edilmelidir.

Beta balıkları oldukça obur canlılardır. Bu nedenle beslenmeleri çok kolaydır. Ancak beslemede aşırıya kaçmamaya dikkat edilmelidir. Balık yeminin az az verilmesi daha iyi olacaktır.

Beta Beslemek: Beta Balığı Sağlığı

  • Beta balıklarının birçok farklı renge sahip parlak bir derileri vardır. Hastalandıkları zaman renkleri solar. Bazı durumlarda renklerini tamamen kaybettikleri gözlenebilir.
  • Sağlıklı bir beta balığının yüzgeci düzgünce açık ve bütün olur. Hastalandıklarında yüzgeçlerinde yırtık ve delik oluşur. Ayrıca bu durumda yüzgeçlerini tam açamazlar.
  • Hasta olan beta balıklarında uyuşukluk gözlemlenir. Akvaryumun dibinde uzun süre hareketsiz kalmalarından veya ayna görünce kabarmamalarından bu durum anlaşılabilir. Sağlıklı olan beta balıkları daha hareketlidir.
  • Tıpkı insanlarda olduğu gibi beta balıkları da hasta olduklarında iştah kaybı yaşarlar.
  • Parazitler veya bazı hastalıklar nedeniyle beta balıklarının ağzının etrafında ve kafasında beyaz noktalar belirebilir.
  • Beta balıkları genellikle 20-40 saniye aralıklarla akvaryum yüzeyine çıkarak havadan oksijen alır. Bu durum gayet normaldir. Ancak beta balıkları sık sık oksijen almak için bu yola başvuruyorsa ve olması gerekenden daha sık su yüzeyine çıkıyorsa bu durum ciddiye alınmalıdır.
  • Akvaryuma veya aksesuarlara sürtünmeye ve kaşınmaya çalışmaları bir hastalığa işaret edebilir.
  • Solungaçlarını kapatamaması ve kabarık pullar olması da bir sağlık sorunu ile ilgili olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balıkları Nasıl Beslenir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.