Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Border Collie Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Border Collie Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Zeki, enerjik ve sahibine sadık bir köpek ırkı olan Border Collie, çoban köpeği ırkına dahil olan özel köpeklerden biridir. Kolay eğitilebilen ve itaat etme güdüsü yüksek köpeklerden olan Border Collie köpekleri hem koruyucu hem de oyuncu yapıları ile öne çıkan ırklardandır.

Border Collie Köpek Karakter Özellikleri

Genel olarak oldukça enerjik bir karaktere sahip olan cins, gün içinde tembellik etmekten pek keyif almaz. Bu nedenle de egzersizlerden ve oyunlardan çok keyif alırlar. Ayrıca bu köpekler ilgi görmeyi seven, cana yakın ve dost canlısı köpeklerdir. Farklı ortamlarda diğer evcil hayvanlar ve köpekler ile bir araya geldikleri zaman kolaylıkla iletişim kurabilecekleri söylenebilir.

Border Collie köpekleri sahibine karşı sadıktır ve onun ilgisinden keyif alır. Ayrıca son derece zeki yapısı ile de dikkat çeken bu köpekler, kolaylıkla eğitilebilen bir yapıya sahiptir. Her türlü eğitimi kısa sürede ve kolaylıkla tamamlayabilirler.

İtaat etme seviyesi yüksek olan bu köpekler genellikle sahiplerini mutlu etmek için büyük çaba sarf ederler. Bu sayede de güvenlerini ve sevgilerini gösterebilirler. Söz dinleyen, anlayışlı ve sabırlı bir ırk olan Border Collie köpekleri ayrıca oldukça korumacı olmaları ile de bilinirler. Bu yüzden de tam bir korumacı aile köpeği olarak tercih edilebilmektedirler. Bu köpekler bir çoban köpeği olduğundan dolayı aileyi ve evi korumak için hem cesur hem de görev bilinci ile hareket eden köpekler oldukları söylenebilir.

Övgüye duyarlı bir karaktere sahip olan bu köpekler, övgü aldıklarında ve sevildiklerini gördüklerinde ilgilerini göstermekten çekinmezler. Ayrıca bu köpekler ilgi görmeyi de çok severler ve sahiplerinin onu ödüllendirmesinden, onunla oyunlar oynamasından ya da onunla genel olarak ilgilenmesinden keyif alırlar.

Border Collie Köpek Tarihçesi

Northumberland’da üretilen Border Collie ırkına mensup köpekler, çoban köpeği olarak yetiştirilen ırklardandır. Sürü gütme yetenekleri oldukça gelişmiş olan bu köpeklerin diğer hayvanlar üzerinde ses çıkarmadan bile hakimiyet kurabildiği gözlemlenmiştir. Özellikle de sığırların güdülmesinde etkili bir işleve sahip olan bu köpekler hiç ses çıkarmadan bile sürüleri güdebilir. Ayrıca narkotik alanında, bomba teşhisinde, arama ve kurtarma ekiplerinde sıkça tercih edilen köpeklerden biri olan Border Collie ırkı günümüzde hala bu tip alanlarda görev alan zeki ırklardan biridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Argentino Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Border Collie Köpek Fiziksel Özellikleri

Orta uzunlukta tüylere sahip olan Border Collie köpeklerinin tüyleri çift katmanlıdır ve düz, ipeksi bir yapıya sahiptir. Buna ek olarak Border Collie ırkına mensup olan köpeklerin tüyleri de az denilebilecek seviyede dökülmektedir. Mevsim geçişleri sırasında tüy dökülmeleri daha fazla olabilmektedir. Kürk rengi farklılık gösterebilen bu köpeklerin tüyleri siyah, siyah – beyaz, kızıl – beyaz, siyah – gri gibi farklı renklerde olabilir. Ayrıca kimi zaman üç renkli bir tüy yapısına da rastlamak mümkündür.

Dişi ve erkek Border Collie köpekleri arasında çok belirgin bir fiziksel fark yoktur ancak yine de erkek Border Collie köpekleri daha iri bir yapıya sahiptir. Erkek Border Collie köpekleri ortalama 48 – 56 cm yüksekliğine ve 14 – 20 kilogram ağırlığına sahip olabilir. Dişiler ise ortalama 46 – 53 cm yüksekliğe ve 12 – 19 kilogram ağırlığa sahip olabilir. Orta boyutlu ırklar arasında yer alan bu köpeklerin kiloları takip edilmelidir.

Border Collie Köpek Bakımı

Tıraş ihtiyacı neredeyse hiç olmayan, kuru şampuan ile temizlenmesi gereken bu köpeklerin sık sık su ve şampuan ile yıkanması tüylerine zarar verebilir. Bu nedenle de köpeğinizi gerekli oldukça yıkamanız ve bunun dışında kuru şampuanlar ile temizlemeniz tavsiye edilir. Tüylerin ise haftada birkaç kez fırçalanması gerekmektedir. Bu sayede dökülen tüyler sağlıklı tüylerin üzerinden toplanabilir ve sağlıklı tüylerin matlaşması önlenebilir. Ayrıca fırçalama sayesinde köpeğinizin cildinin de nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Köpeğinizin diş bakımına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Dişlerin düzenli olarak köpekler için üretilen diş macunları ve diş fırçaları ile fırçalanması tartar ve plak oluşumunu önleyeceği gibi sağlıklı dişlerin güzel görünümünü de korumaktadır.

Her köpekte olduğu gibi tırnak bakımına ihtiyaç duyan Border Collie köpeklerinin tırnakları uzadıkça kesilmelidir. Kesilmeyen uzun tırnaklar köpeğinizin evdeki eşyalara, kişilere zarar vermesine neden olabileceği gibi bir noktaya takılabilir, kopabilir ve köpeğinizin tırnak köklerine zarar verebilir. Bu sebeple de uzayan tırnakları uygun bir tırnak makası yardımıyla kesmeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Victorian Bulldog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Yüksek egzersize ihtiyaç duyan bu köpekler yalnızca fiziksel gelişim için değil aynı zamanda zihinsel gelişim ve mental sağlık için de ilgi ve egzersize gereksinim duyar. Bu köpekler yalnızca kalmaktan pek hoşlanmadığı için köpeğinizin agresif bir karakter sergilememesi için köpeğinizle gün içinde ilgilenmeniz, çalışan ve gün içinde evde olmayan biriyseniz de gün içinde evde ilgilenebilecek birilerinin olmasını sağlamanız önemlidir. Ayrıca egzersiz ihtiyacının yanı sıra oyuncu bir karaktere de sahip olan bu sosyal köpeklerin diğer köpekler ile bir araya getirilmesi, çocuklarla ve yabancılarla kaynaşması önemlidir. Tüm bunlar onun hem zihinsel gelişimi hem de mutluluğu için önemli etkenlerdir.

Köpek bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!

Border Collie Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla, başka köpeklerle ve yabancılarla çok iyi anlaşabilen Border Collie köpeklerinin diğer evcil hayvanlar ile pek iyi şekilde anlaşamaması mümkündür. Yine de köpeğinizi diğer evcil hayvanlar ile de iyi şekilde tanıştırmanız, sıkı bir dostluğun kurulmasına vesile olabilir.

Bu köpekler sevecen ve neşeli bir karaktere sahip olduğundan ve oyuncu olduklarından dolayı çocukların ilgisini çekerler. Border Collie köpeğiniz ile çocukların iyi anlaşabileceği ve oyunlar oynamaktan keyif alacakları da söylenebilir.

Diğer köpeklerle de iyi geçinen bir karaktere sahip olan Border Collie köpeklerinin oyuncu ve cana yakın tavırları pek çok köpek ırkı ile anlaşmasına yardımcı olabilmektedir. Kendi gibi oyuncu ve neşeli bir köpek ile bir araya geldiği zaman yerinde duramayan Border Collie köpeklerinin sosyalleşmesine ve farklı ortamlarda farklı hayvanlar ile temasa geçmesine olanak tanımak gerekir.

Border Collie Köpeklerde Beslenme

Son derece aktif olan bu köpeklerin beslenme programlarının onların aktiflik düzeyine göre düzenlenmesi gerekir. Border Collie köpekleri son derece aktif köpekler oldukları için beslenme programlarında yüksek enerji içeriğine sahip kaliteli mamaların yer alması önemlidir. Bu mamaların içeriğinde protein miktarının yüksek olması onların sağlıklı şekilde kaliteli enerji almasını sağlayabilmektedir.

Her köpeğin tüy sağlığını desteklemesi için mama içeriğindeki vitamin ve mineral içeriklerinin oranlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede köpeğinizin tüy dökülmesinin azalmasını sağlayabilir ve tüylerinin sağlıklı görünüme kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca kemik, eklem ve kas kütlesinin de desteklenmesi için protein içeriği oldukça önemlidir. Etlerden elde edilen proteinleri içeren mamaları tercih ederek kas kütlesinin korunum ve gelişimini, eklem ve kemiklerin sağlığını destekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Havanese Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Köpeklerin kendilerine has bir beslenme programı olması gerekir. Bu nedenle de veterinerinize danışarak köpeğinizin kilosuna, yaşına, sağlık durumuna, mevcut hastalıklarına, olası sağlık problemlerine, aktiflik düzeyine ve daha pek çok duruma göre detaylı bir değerlendirme yapılarak mama seçilebilir. Ayrıca evde hazırlayacağınız mamaların içeriği de köpeğinizin hem enerji ihtiyacını karşılamalı hem de sağlığı için gerekli içerikleri barındırmalıdır.

Besleyici ve sağlıklı köpek mamaları için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Border Collie Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Neşeli, sevecen ve aktif yönleri ile öne çıkan Border Collie köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Border Collie Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Farklı rahatsızlıklara karşı yatkınlığı olan Border Collie köpeklerinin sağırlık, kalça displazisi, lens çıkığı, göz anormalliği, dış parazitlere karşı alerji gibi farklı rahatsızlıkları olabilir. Bu rahatsızlıklara karşı olan yatkınlıklar bilinmeli ve veteriner ziyaretleri sırasında düzenli olarak rahatsızlıklara yönelik şekilde kontroller gerçekleştirilmelidir.

Border Collie Köpeklerinin Kötü Bir Huyu Var Mı?

Uzun süre boyunca tek kalmaktan hoşlanmayan Border Collie köpekleri, yalnız kaldıklarında agresif hareketler gösterebilirler. Özellikle de eşyalara zarar verme eğilimi olan bu köpeklerin uzun süre evde yalnız bırakılmamaları önerilir. Sıkıldıkları zaman evdeki eşyaları ısırma ve tırmalama eğilimi gösteren ırk ayrıca kötü niyetli ya da saldırma amaçlı olmasa da yabancıları ısırma davranışı sergileyebilmektedir. Bu tip davranışlar ilgi ve eğitimler ile azaltılabilir ve ortadan kaldırılabilir.

Border Collie Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 15 yıl kadar ömre sahip olan bu köpeklerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için kontrollerinin ve bakımının düzenli olması, yatkınlığı olan hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi ve egzersizleri ile beslenme programının dengeli şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde köpeğinize daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sunabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.