Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Norwegian Elkhound Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Norwegian Elkhound Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Norwegian Elkhound köpek ırkı bugünkü yazımızın konusu oluyor! Haydi gelin bu harika dostlarımızı daha da yakından tanıyalım.

Karakter Özellikleri

Norwegian Elkhound köpek ırkı, tamamen korkusuz bir köpek cinsidir. Arkadaş canlısı olarak niteleyebiliriz. Bazıları ise yabancı kişilere karşı çekingen davranabilir. Ama ailesini ve tanıdığı insanları her daim sevinç ve mutlulukla karşılayan bir köpek ırkıdır.

Enerjik bir köpektir. Güvenilir olur. Çocuklarla harika anlaşır. Onlara her zaman göz kulak olur. Harika bir bekçi köpeğidir. Ailesine karşı son derece sevecen bir köpektir. Hassas olur. Öteki tüm kutup köpek ırklarındaki gibi bağımsız bir köpektir. İtaat eğitimine çoğu zaman dönüş yapmaz.

Yavru olanların dikkatli ve disiplinli bir biçimde ama tamamen nazik yöntemlerle eğitilmesi lazım gelir. Uzun süre boyunca devam eden cezalar onu her daim mutsuz edecektir. Bazıları ise biraz fazla havlama davranışı gösterebilir. Kutup köpekleri tamamen doğal olarak erkek ve dişi olacak şekilde sahiplenilmelidir.

Tarihçesi

Norwegian Elkhound köpek ırkı Spitz ailesine aittir. Bilinmekte olan en eski köpek ırkları arasındaki yerini de korumaya devam etmektedir. İnsanların sapan yardımı ile avlanmaya çıktıkları zamanlardan beri herkese yardımcı olmuş olan bir köpek ırkıdır diyebiliriz. Yüzyıllar evvel Vikingler’e yardım ettiği bilinen bu köpekler çok geniş yerlerde sürüleri kurt ve ayılara karşı koruma amacı ile görevlendirilmiştir. Geçmişinin Vikingler’e dek gittiği bilgisi, Norveç dolaylarında milattan önce dört bin ve beş bin seneleri arasına ait Elkhound’a fazla benzeyen bir köpek iskeletinin bulunması ve aynı tip kazıdan Vikinglerin kullandığı silahların bir değişiğinin bulunması ile onaylanmış olmaktadır.

Elkhound köpekleri İskandinav ülkelerinde uzun seneler boyunca moos ve Avrupa moos avında görevlendirilmiştir. Kilometrelerce uzak mesafelerden avlayacağı hayvanın kokusunu hissedebilen ve izini de anında süren bu köpekler, havlama davranışı göstererek avının tüm dikkatini dağıtır. Bununla beraber sahibi gelene kadar havlamasını da bırakmaz. Elkhound köpek ırkı zaman içerisinde ayıdan tavşana, kurttan da dağ aslanına dek her türlü hayvanı avlama konusunda görevlendirilmiştir. Zamanla ayı, tavşan, kurt, dağ aslanı gibi birçok hayvanın avında görev almıştır. Bazen de yük ve kızak çekmiştir. American Kennel Club, bu köpekleri 1930 senesi itibarıyla kabul etmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hayvanlarda İshal Nasıl Giderilir? Neler Yapılmalı?

Fiziksel Özellikleri

Norwegian Elkhound köpek ırkı, dayanıklı bir köpektir. Kare bir vücudu vardır. Orta boy köpek ırklarından biri olması ile her daim dikkat çeker. Kafatası çok geniştir. Kama biçiminde bir başı vardır. Çenesi kuvvetlidir. Hareketli olan dik kulakları her zaman için ilgi çekmektedir.

Koyu kahverengi bir renkte gözleri vardır. Çıkıntılı ve oval bir göz tipi vardır. Bu köpekler zekidir. Bakışları da son derece dostanedir. Kuyruğu sırt kısmının üzerinde kıvrık şekilde durur. Bedeni biraz kısa olur. Gövde uzunluğunun büyük bir bölümünü çevreleyen bir göğüs kafesi bulunur.

Kabarık olan çift katmanı kürkün dış kısmının gri renkte olduğunu görebilirsiniz. Alt kısmı ve yan kısımları daha açık renklerde olur. Norveç dolaylarında ayrı bir ırk olarak onaylanan Siyah Elkhound köpekleri de vardır. Ama bu köpek ırkı Norveç haricinde çok da fazla bilinmemektedir.

Bakımı

Sert, kaba ve su geçirmeyen bir kürkü vardır. Bu nedenle de bakımı son derece kolay gerçekleştirilir. Düzenli bir biçimde fırçalanması ve tüy değişim zamanlarında alt kısma daha çok özen gösterilmesi lazım gelecektir. Bunun nedeni ise ölü tüylerin sağlıklı tüylere takılmasıdır. Bu süreçlerde lastik bir fırça olan taraklar kullanmak gerekir. Bedenin doğal yağ tabakasına hasar vermemek adına gerekmedikçe banyo ettirilmemelidir. Kürkü kokmaz. Toz ve suya da dayanır. Dönemsel şekilde tüyleri dökülür.

Beslenme

Bu köpek ırkının beslenmesine çok dikkat etmek gerekir. Kaliteli bir kuru köpek maması ile beslenmesi sağlanabilir. Ama ilk olarak veteriner hekime danışın deriz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpek ırkı çocuklarla harika geçinir. Genel manada onlara hiçbir zarar vermez. Oyun oynamaya da bayıldığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra yabancı kişilerle de iyi anlaşır. Öteki köpeklerle de anlaşabilir. Onlara karşı saldırgan olmaz ama başka hayvanlara karşı sinirli olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lakeland Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Sağlık

Bu köpek ırkı hemen hemen bir köpek ömrü kadar hayatını sürdürür. Genel olarak kalça çıkığı, irinli deri yangısı, fanconi sendromu ve obezite gibi hastalıklara yakalanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Norwegian Elkhound köpek ırkı ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için derledik. İşte detaylar…

Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yeteri kadar egzersiz yaptırırsanız apartmanda bakabilirsiniz. Evde çok hareket etmediği için büyük bir bahçe ister. Soğuk iklimleri seven bir ırktır.

Egzersiz Gereksinimi Nasıldır?

Enerjiktir bu nedenle günde en az bir saat yürümesi gerekir. Koşmayı da sever. Hızlı koşar. Bisikletinizin yanında koşmaya bayılır. Ama bu köpeklerin kaçma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle dikkatli olmanızda kesinlikle fayda vardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.