Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Finnish Spitz Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Finnish Spitz Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Finnish Spitz köpek ırkı, bugünkü yazımızın ana konusunu oluşturuyor. Haydi gelin bu sevimli dostlarımızı daha da yakından tanıyalım.

Karakter Özellikleri

Bu köpekler her daim cesur, enerjik ve zeki olmaktadır. Oyuncu bir kişilikleri vardır. İnsanlarla iletişim kurmaktan ve dikkat çekmekten aşırı derecede hoşlanır. İtaat eğitimi bakımından son derece sabırlı bir tutum göstermeniz gerekmektedir. Koruyucu tavırları her zaman için vardır diyebiliriz. Her yaştan insanla ve en çok da çocuklarla, hatta yeri geldiğinde yaşlılarla bile iyi anlaşabilen bir ırktır.

Bazı zamanlar yabancı kişilere karşı utangaç hareketler sergileyebilir. Erkek olan köpeklerde öteki köpeklere karşı dominant agresyon görülebilmektedir. Genel olarak öteki hayvanlarla da iyi anlaşabilmektedir. Bu köpeklerin genç olgunlaştığını görebiliriz. Fakat 3,5 ila 4 yaşlarında direkt olarak ergenlik sürecine ulaşmakta olan ve her daim anlayış ve kararlılık gerektiren bir köpek ırkıdır.

Eğitimi esnasında bu durumlar göz önünde bulundurulursa sahibini cidden tatmin edebilen bir köpek haline gelecektir. Bekçilik konusunda iç güdüye sahip olduğu çok da söylenemez. Gelen yabancı kişileri haber verebilmektedir, ama fazlası çok da beklenmemelidir. Finlandiya dolaylarında havlayan kuş köpeği olarak da bilinmektedir. Bunun nedeni ise dakikada yüz altmış kez havlayabilmesidir.

Yüzyıllarca havlama fonksiyonu dikkate alınarak yetiştirilen bir köpek olması sebebi ile havlama ve öteki seslerden rahatsız olmayacak biri tarafından evlat edinilmelidir. En çok da evin dışında kaldığı süreçlerde her an ve her duruma havlama eğilimi çok olmaktadır. Bu köpeklerin tarihçesi ile alakalı bilgiler vermeye başlıyoruz…

Tarihçesi

Finnish Spitz köpek ırkı, hemen hemen iki bin sene evvel Rusya dolaylarında merkez kısımda Volga Nehri bölgesi içerisinden avcı kabileleri tarafından günümüzde Finlandiya olarak da bilinen alana getirilmiş olmaktadırlar. Finlandiya’nın ulusal köpeği olarak da bilinen bu özel köpek ırkı, marş ve şarkılarda dahi yer alıyor diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Spanish Mastiff Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İskandinav ülkelerinde de bu köpek son derece popülerdir. Bu köpeklerin standartları ise 1812 senesinde belirlenmiştir. Bu köpek ırkı genel olarak Finlandiya haricinde ev köpeği olarak evlat edinilen bir köpektir. AKC tarafından ilk defa 1987 senesinde resmi şekilde kabul edilmiş olmaktadır. AKC kayıtları içerisindeki 130. köpek ırkıdır.

Fiziksel Özellikleri

Finnish Spitz köpek ırkının görünümü, Amerikan Eskimo köpeklerine aşırı derecede benzerlik göstermektedir. Avcı köpekler içerisinde bulunmakta olan bu özel ırk, son derece sempatik bir görünüme sahip olması ile herkesin dikkatini çekmektedir. Uzun ve kalın tüyleri vardır. Orta boylu bir ırk olduğu için bacakları biraz kısa sayılabilir. Yüz biçimi tilkiye çok benzer diyebiliriz. Bu köpekler uzun tüylü bir kuyrukla doğarlar. Sivri kulakları olur. Burun kısmının ufak ve sivri olması nedeniyle suratları daha sevimli görünür.

Bakımı

Bu köpek ırkının kürkü kendi kendini temizleyebilir. Ölü hücrelerin temizlenebilmesi bakımından düzenli bir şekilde bu köpekleri bir köpek fırçası ya da tarağı ile taramanız lazımdır. Bu köpeklerin kürkü harikadır ve tertemiz kokar. Mevsimsel olarak tüy dökme sorunu biraz fazla olabilir.

Kulakları ve tırnakları sürekli olarak kontrol edilmelidir. Ek olarak yavru oldukları dönemlerde iyi bir biçimde sosyalleştirilmesi son derece önemlidir. Bu köpek ırkı için en iyi yaşam ortamı ise köydür. Büyük alanlar da son derece ideal olacaktır. Ek olarak soğuk ortamları da severler.

Apartman ortamında yaşamaya uygun bir ırk olmaz. Yaşam süreleri genelde 12 ila 15 sene kadardır. Genel manada enerjik ve hareketli olan köpeklerden biridir. Bu yüzden de düzenli bir şekilde egzersizi yaptırılmalıdır. Spora bağlı olan hareketleriyle koşmayı ve yürümeyi çok sever.

Gün içinde en azından bir kez yürüyüşe çıkarmanız köpeğinizin stresli olmasını da engellemiş olur. Böylece köpeğiniz çok daha mutlu olur. Peki bu güzel köpek ırkının çocuklar ve hayvanlar ile nasıl bir iletişimi olduğunu biliyor musunuz? O halde işte detaylar sizlerle…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Uzun Ömürlü Köpek Irkları

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Finnish Spitz köpek ırkı her daim cana yakın ve sevecen olan bir köpektir. Çocuklarla harika anlaşabilir. Onlarla oyun oynamaya bayılır ve ailesine de bağlı olan bir köpektir. Esasen tüm insanlarla harika anlaştığını açıkça söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra korumacı yapısı nedeniyle çocukları her daim korur.

Beslenme

Finnish Spitz

Finnish Spitz Köpek Irkı

Genel manada sağlıklı olan köpeklerdir. Kaliteli kuru köpek maması ile beslenme gereksinimleri tamamen kusursuz biçimde giderilebilmektedir. Gün içerisinde iki öğün biçiminde beslenmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra bir veteriner hekimden yardım alırsanız daha net bir bilgiye varmış olursunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

Finnish Spitz köpek ırkı ile alakalı birçok soru soruluyor. Şimdi sizlere bu soruların cevaplarını veriyor olacağız, işte tüm detaylarıyla Finnish Spitz…

Finnish Spitz Köpek Irkının Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Yeteri kadar egzersiz ve hareket yaptırırsanız bir apartman dairesinde bakabilirsiniz. Ev içerisinde çok hareket eden bir köpek ırkı değildir. Kuzey yönlü bir ırk olduğundan daha sık serin iklimleri tercih eden bir köpek olmaktadır. Doğasında vardır.

Egzersiz Gereksinimi Nasıldır?

Bu köpekler son derece egzersiz gereksinimi olan köpeklerdir. Yeteri kadar egzersiz yaptırdığınız zaman akşam huzurlu şekilde yanınıza gelecek demektir. Harika bir spor arkadaşı olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.