Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Border Collie Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Border Collie Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Border Collie köpek ırkı bakımı birçok kişi tarafından merak edilir. Bu sevimli köpeklerin uzun ömürlü olmaları, bakım ve beslenme gereksinimlerinin karşılanmasıyla yakından ilgilidir.

Büyük Britanya topraklarında çoban köpeği olarak tercih edilen ve oradan dünyaya yayılan Border Collie köpek cinsinin keskin gözleri vardır. Atletik vücut yapıları, sınırsız enerjileri ve sağlam vücutları ile en iyi çoban köpekleri arasında konumlanırlar. Günümüzde hala pek çok çiftlikte çoban köpeği olarak beslenen Border Collie köpekleri, köpek sporlarında da son derece başarılıdır. Sadık bir dost ve sevgi dolu bir arkadaş olan Border Collie köpekleri pek çok hayvansever tarafından sevilir ve beslenir.

Border Collie Köpek Irkının Özellikleri

Border Collie Köpek Irkı Bakımı

Border Collie köpeği yüksek enerji seviyesine sahiptir. Bu yüzden de yeteri oranda egzersiz yapması gerekir. Gereksinimleri karşılandığında bir apartman dairesinde bile uyumlu bir yaşam sürebilir. İlk kez köpek bakacak olan bireyler için bakımı biraz zorlayıcı olabilir. Çok sosyal canlılar oldukları için Border Collie köpekleri uzun süre tek bırakmamak çok önemlidir.

Her çeşit havaya dayanıklı bir vücutları bulunur. Ailesine çok bağlı, sıcakkanlı ve sevecen köpeklerdir. Yeni tanıştıkları canlılara temkinli bir yaklaşımları ile de dikkat çekerler. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Dünyanın en akıllı köpekleri arasında yer alan Border Collie köpeklerinin zekaları çok yüksektir ve eğitilmeleri çoğu köpek cinsine göre çok daha kolaydır. Ayrıca bu köpekler çok fazla ses çıkarmazlar.

Border Collie Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Border Collie köpek ırkının çift katmanlı ve dayanıklı bir tüy yapısı vardır. Tüyleri uzun veya kısa olabilir. Orta yoğunlukta tüy dökülmesi vardır. Köpeğin tüy yapısına uygun olan bir fırça ile haftada en az iki kez tüyleri fırçalanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Tatlı Minik Köpek Cinsleri

Tüylerin fırçalanması ile kopmuş kıl köklerinden ve ölü derilerden kurtulmak mümkün olur. Deride fazla yağ birikimi olması engellenir ve tüylerin daha parlak olması sağlanır. Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesinde artış gözlemlenir. Bu süreçte tüy tarama sıklığının arttırılması şarttır.

Köpeklerin çok sık yıkanmaması gerekir. Çok fazla yıkama halinde derideki yağ dengesi bozulur. Vücutta kirlilik ya da başka bir durum olmadığı taktirde bir senede eşit aralıklarla dört kez yıkamak yeterli olmaktadır. Yıkama esnasında Border Collie köpekleri için uygun olan köpek banyo ürünleri kullanılmalıdır. Yıkama sonrasında tüyler güzelce kurutulmalıdır.

Border Collie Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Border Collie, pati bakımı da gerektirir. Border Collie köpeklerinin egzersiz gereksinimleri yüksektir. Oyun oynamayı da çok severler. Başta çoban köpeği olmak üzere çeşitli sebeplerle tercih edilirler. Evde veyahut dışarıda dolaşırken patilerine zararlı maddelerin temas etmesi ya da batması olası bir durumdur. Bu sebeple de her gün pati kontrolü gerçekleştirilmelidir. Patideki tüyler kısaltılmalıdır. Tırnaklar fazla uzamadan kesilmelidir. İki haftada bir kısa olmayacak şekilde tırnakların kesilmesi ideal olacaktır.

Border Collie Köpek Irkı Bakımı: Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve diş bakımı sayesinde ağız kokusu, diş ve diş eti rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinin önüne geçilebilir. Bu yüzden Border Collie köpek ırkının dişlerinin düzenli biçimde fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Ağız ve diş sağlığının korunabilmesi amacı ile haftada iki ya da üç kez dişlerinin fırçalanması tavsiye edilmektedir.

Border Collie Köpek Irkı Egzersiz İhtiyacı

Border Collie köpeklerinin hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz gereksinimleri çok yüksektir. Kısa süreli egzersizler ile gereksinimleri karşılanmamaktadır. Çok hareketli bir hayatları vardır. Çok sabit kalmayı sevmezler. Görev bilinçleri nedeni ile sorumluluk almak isterler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Uzun Yaşayan Köpek Cinsleri

Border Collie köpeklerinin tempolu egzersizlere ihtiyacı olur. Bunun için her gün bir buçuk saat vakit ayırılması lazımdır. Sahipleri tarafından verilen görevleri yerine getirmek isterler. Tut getir oyunu gibi koşmayı gerektiren köpek oyunlarını oynamayı pek severler. Bu aktiviteler ile Border Collie köpekleri ile olan bağın geliştirilmesi de pratik hale dönüşür.

Border Collie Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Border Collie köpek ırkı bakımı söz konusu olduğunda beslenme de önemli bir detaydır. Border Collie köpekleri, orta boyutlu köpek cinsleri arasındadır. Beslenmeleri için mama seçerken boyut, kilo, yaş, sağlık ve aktivite gibi faktörler muhakkak dikkate alınmalıdır. Ev yemeği vermeden evvel zararlı olup olmadıklarına bakılmalıdır. Bu sayede alerjik bir yapısı olan Border Collie köpek cinsinin zarar görmesi önlenebilir.

Border Collie köpek ırkı, çok atletik ve hareketli bir köpek ırkı olmasına rağmen kilo almaya yatkın bir vücutları vardır. Bundan dolayı öğünleri kontrol altında tutulmalıdır. İki öğüne bölerek iki ölçek mama verilmesi besin gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacaktır. Bunun haricinde her gün taze ve temiz su temin edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.