Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Cairn Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Cairn Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Cairn Terrier, ufak görünümü ve sempatik halleriyle herkesin sevdiği bir köpek ırkıdır. Bugünkü yazımızda bu güzel dostlarımızı çok daha yakından inceliyor olacağız…

Karakter Özellikleri

Cairn Terrier köpek ırkı; son derece sağlam yapılı, canlı ve enerjik bir köpek türüdür. Sanki ufacık bedeninde büyük bir köpek yaşıyormuş gibi bir durum hissedersiniz. Dikkatlidir. Sadık ve sevgi doludur. Ama biraz da haylaz olur. Bağımsız bir köpektir ama arkadaş canlısı olduğu gerçeği asla değişmez.

Dişi olanları diğer ırkların tam tersine daha özgür ruhlu olur ve bazı köpek üreticilerine göre erkek olan daha sıcakkanlı haldedir. Çok meraklı halleri vardır. Asla korkak olmazlar. Herhangi bir şeyi basitçe öğrenerek şirin mi şirin hareketler sergilemeye resmen bayılan bir köpek ırkıdır diyebiliriz.

Çocuklara karşı son derece sabırlı olurlar ve onlarla her daim oyunlar oynamaya bayılırlar. Cairn köpekler yeni evlerine anında adapte olmayı başarırlar. Aşırı derecede duyarlı bir hayvandır bu nedenle disiplinli ama yumuşak bir eğitim vermeniz lazımdır. Eğitim ve alaka olmazsa eşyalara zarar vererek can sıkabilir.

Bu köpek ırkı kemirgen avlamak için kazmaya alışmış olduğu için bahçede tek başına bırakmanız önerilmez. Bu köpekler öteli ufak hayvanlara zarar verebilir. Bu nedenle tasma takmadan dolaştırılması sakıncalı bir hareket olacaktır. Kendinden daha büyük olan köpeklere kafa tutar, bu da tehlikelidir. Aman dikkat!

Tarihçesi

Cairn Terrier

Siyah Cairn Terrier

1500’lü senelerden bu yana bilinen bu özel köpekler ilk kez 1909 senesinde toplum tarafından tanınmıştır. 1930 senesinden sonra ise popüler hale gelmiştir. Cairn Terrier köpek ırkı yüksek olasılıkla İskoç, Skye Terrier ve West Highland Beyaz Terrieri gibi köpek ırklarının gelişmesine katkı sağlamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  15 Maddede İnsan Dostu Köpek Irkları

İskoçya’ya ait olan gerçek bir terrierdir diyebiliriz kesinlikle. İsmini İskoç çiftlik ve mezarlıklarının sınır kısımlarını işaretlemek adına kullanılmakta olan taş yığınlarından alır. Bu köpeklerin işi ise bu taş yığınlarının içine giren kemirgenleri yok etmektir.

Yüzyıllar süresince bu tür işleri yapması amacıyla görevlendirilse bile bu köpekler temel manada ev hayvanı olarak görülür. Bu köpeklerin kabiliyetleri arasında iz sürme, avcılık ve bekçi köpekliği vardır. Haydi gelin bu köpeklerin görünümünü inceleyelim…

Fiziksel Özellikleri

Cairn Terrier köpek ırkının görünümü, son derece sempatik olmaktadır. Son derece aktif bir köpek türüdür diyebiliriz. Genel manada krem ve sütlü kahve, bazen de siyah renklerde olabilir. Tüyleri hem kalın hem de sık bir yapıdadır. Uzun tüylü bir hayvan olmaktadır. Ayaklarında bile uzun tüyler vardır.

Kuyruğu da yine aynı şekilde uzun ve tüylü olur. Olumsuz olan hava şartlarına karşı son derece güçlü olan bir bünyeye sahiptir. Hemen hemen 4 ila 10 kilo kadardır. 12 ila 15 sene boyunca yaşayabilir. Özgüvenli bir köpektir. Dost canlısı olduğunu söyleyebiliriz.

Bakımı

Bu köpeklerin tüyleri tel gibi ve karışıktır. Doğal güzelliklerini en iyi şekilde korumak adına biraz çaba lazımdır. Aksi şekilde pis ve keçe hale gelen tüyler görmeniz mümkündür. Haftada birkaç defa taranması mantıklıdır. Ayda bir kez yıkamalısınız. Kuruturken de fırçalanmaya devam edilmesi lazımdır. Küt uçları olan bir makasla düzenli şekilde kulak ve göz etrafındaki tüylerin kırpılması gerekir. Cairn Terrier köpek ırkı öteki ırklara nazaran daha az tüy dökmektedir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Hareketli bir ırk olduğu için çocuklarla tek başına bırakmamalısınız. Pek sabırlı bir köpek değildir, agresif hareketler gösterebilir. Tabii yine de siz yanlarındayken oyun oynayabilirler, bunda herhangi bir sıkıntı olmamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beslenme

Ufak ırkların gelişim dönemlerine has gereksinimleri doğrultusunda geliştirilmiş olan kaliteli kuru mamalar ile beslenmesi son derece önemlidir. Mama seviyeleri genel olan sağlık durumları konusunda aktivite düzeyi, yaş ve ırka göre belirlenmelidir. Genetik manada sağlıklı köpeklerdir, bu nedenle düzenli olarak gidilen veteriner hekim kontrolleri esnasında boy ve kilo dengeleriyle alakalı bilgi edinmeniz gerekir.

Üreme

Tek bir doğumda 2 – 10 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Küçük boyutları nedeniyle gebelik süreçlerinin veterinerler tarafından yakından takip edilmesi gerekir. Sezaryen gereksinimi ortaya çıkabilir, hazırlıklı olunması önerilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Cairn Terrier köpek ırkı hakkında sık sorulan sorulara değinmek istiyoruz. Her birinin cevabını sizler için birer birer araştırdık. İşte tüm cevaplar…

Bu Köpekler Tüy Döken Bir Irk mıdır?

Bu köpekler orta seviyede tüy döker. Haftada birkaç kez fırçalamanız yeterli olacaktır. Sene boyunca tüy döktüklerinden ötürü bakımlarını ihmal etmek büyük bir hata olacak demektir. Tüy bakımının yanı sıra gözlerinin kenarında yer alan tüylerin tıraş edilmesi de önemlidir.

Tırnakları çok çabuk uzayan canlılardır. Dönemsel olarak tırnaklarını bir köpek kuaförüne ya da veteriner hekimlere kestirebilirsiniz. Yavru oldukları dönem itibarıyla tırnak bakım sürecine alıştırılması gerekir. Böylece işiniz tamamen kolaylaşmış olur.

Bu Köpekler Tam Olarak Kaç Saat Boyunca Uyur?

Hiçbir biçimde yorulmadan gün boyu oyun oynayabilen köpeklerdir. Bu köpekleri uyurken ya da uyuşuk şekilde yatarken görmek mümkün değildir. Gün içerisinde 10 ila 12 saat kadar uyumaları yeterli olacak demektir. Ona sevginizi gösterdiğiniz sürece herhangi bir sorun yaşamazsınız. Hoşça kalın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.