Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Çamur Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

01.11.2023
674
Abone Ol 
Çamur Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Çamur kaplumbağası, küçük boyutlara sahip olduğundan dolayı evcil hayvan olarak popüler bir seçimdir. Bu sevimli kaplumbağalar nadiren 12 cm’den fazla uzunluğa ulaşır. Kompakt ve minik bir su kaplumbağasıdır.

Çamur Kaplumbağasının Özellikleri Nelerdir?

Çamur Kaplumbağası

Çamur kaplumbağaları küçük boyutlu popüler bir evcil hayvandır. Bakım ihtiyacı diğer su kaplumbağalarına benzer. Fakat bu kaplumbağalar yarı karasaldır. Diğer pek çok su kaplumbağasından farklı olarak bu canlılar neredeyse hiç güneşlenmezler.

Bu sürüngenler, zamanının birçoğunu yürüyerek, yaprakların altına gömülerek ve sığ alanlara çekilerek geçirir. Hem kara hem de su habitatına ihtiyaç duyar. Bundan dolayı çamur kaplumbağalarından sahiplenenlerin bu tür alanlar sunmaları gerekir. Boyutu en çok 12 cm olabilir. İyi koşullarda bakılırsa 50 yaşına kadar yaşayabilir.

Çamur Kaplumbağasının Davranışı ve Mizacı Nasıldır?

Çamur kaplumbağaları sevimli görürler. Fakat uysal ve arkadaş canlısı olduklarını düşünmemelisiniz. Biraz huysuz olabilirler. Kendilerini gergin hissederlerse gagaları ile ısırabilirler. Bu sebeple de çocuklar için önerilen bir tür değildir. Ona sık olarak dokunmaktan kaçınmalısınız.

Kimi insanlar çamur kaplumbağalarından kötü koku aldıklarında endişe duyarlar. Bu normal bir durumdur. Misk kaplumbağaları ile yakından akraba olan bu sürüngenler, yırtıcıları korkutmak amacıyla kötü kokulu bir sıvı salgılayabilirler.

Evcil çamur kaplumbağaları bu savunma mekanizmasını pek fazla kullanmaz. Fakat sahipler, çamur kaplumbağalarının koku üretme yeteneğinin olduğunu bilmeliler.

Çamur Kaplumbağalarının Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Küçük boyutlarına karşın bu hayvanlar, kapalı bir su teraryumunda tutulduklarında dalmak ve yüzmek için geniş bir alan gerektirirler. Çamur kaplumbağasına yarısı kara, yarısı da su olan geniş bir akvaryum sağlamalısınız. Bu, kaplumbağanın rahatça yüzmesini sağlayacaktır. Ayrıca etrafta dolaşması ve kuru arazide yuva yapması için de bu tarz bir alan şarttır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Bakımı Hakkında 10 İpucu

Çamur Kaplumbağası Sıcaklık İhtiyacı Nedir?

Çamur kaplumbağasının yaşam alanının bütün bölümlerinin çok fazla soğumadığından emin olmalısınız. Sürüngen ısıtıcı kullanarak uygun bir sıcaklık elde edebilirsiniz. Kaplumbağanın ihtiyaç duyduğu su sıcaklığı 23-26 derece arasındadır. Uygun ortam sıcaklığı ise 26-28 derecedir.

Çamur Kaplumbağası Işık İhtiyacı Nedir?

Sürüngen lambaları, kaplumbağanın D3 vitamini üretmesine destek olur. Bu sayede sindirim sistemi kalsiyumu uygun şekilde emer. Sürüngen lambası 12 saat boyunca açık kalmalıdır ve her 6 ayda bir yenisi ile değiştirilmelidir.

Çamur Kaplumbağası Beslenme İhtiyacı Nedir?

Çamur kaplumbağaları omnivordur. Kaplumbağanın sağlıklı beslenmesini teşvik etmek için özel kaplumbağa yemleri sunmalısınız. Böylece ihtiyaç duyduğu besin bileşenlerini tam ve dengeli oranda alabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.