Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

19.07.2023
916
Abone Ol 
Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Su kaplumbağası mantar enfeksiyonu, bu sevimli canlılarda sık olarak görülen bir rahatsızlık. Erken dönemde fark edildiği zaman kolay bir şekilde tedavisi yapılabilir. Tedavi edilmediği zaman ilerler ve bu durum su kaplumbağaları için büyük bir tehdit oluşturur. Hatta su kaplumbağasının ölmesine yol açabilir.

Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Sorunu Nasıl Çözülür?

Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Su kaplumbağası mantar enfeksiyonu için ilk olarak akvaryumda birden çok su kaplumbağası var ise bunlar ayrılmalı. Hepsinin ayrı akvaryumlarda karantinaya alınması gerekir. Boşalttığınız akvaryumu dezenfekte etmelisiniz. Bu noktada mantarlara etki eden özel bir dezenfektan kullanmanız gerekir. Sürüngen taban malzemesi, kum, çakıl gibi malzemeleri de yenilemeniz önem arz eder.

Erken zamanda tespit edilen mantar enfeksiyonu için evcil hayvanı bir kap içinde hazırlamış olduğunuz ılık su ile güzelce yıkayıp temizleyin. 2 litre ve 28 derece ılık suyun içine iki kaşık tuz ilave edip, kaplumbağayı iki saat boyunca bekletin. Süre dolunda su kaplumbağasını kuru bir alana alın ve kurumasını bekleyin. Bir bez yardımı ile de kurulanmasını sağlayabilirsiniz. Dezenfekte edilen akvaryumun içine kaplumbağanızı alabilirsiniz. Bu işlemi üç-dört gün boyunca sürdürebilirsiniz.

Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavi Edilir Mi?

Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Su kaplumbağası mantar enfeksiyonu ilerlemiş ise tuzlu su banyosu yetersiz kalır. Bu sebeple de tuzlu su yerine antifungal solüsyon kullanmanız en doğrusu olacaktır. Kullanacağınız mantar yok edici ilacın ne düzeyde damlatılacağını, ilacı aldığınız yerden dikkatli bir şekilde öğrenebilirsiniz. Genel olarak işlem sırası, yukarıda söz ettiğimiz gibidir.

Su kaplumbağası mantar enfeksiyonu tedavi edilebilir bir sorun olsa da bazen uğraştırıcı ve ısrarcı olabilir. Bu yüzden de asıl amaç onu önlemek olmalıdır. Bazı basit tedbirler ile mantar enfeksiyonunu önlemeniz söz konusu olabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaplumbağa Türleri ve Özellikleri

Su kaplumbağasının mantar enfeksiyonuna yakalanmaması adına akvaryum suyunu temiz tutmalısınız. Kirli sular, mantar oluşmasında birincil faktördür. Su kaplumbağasının yaşadığı suyu haftada bir defa değiştirmeniz ve akvaryumu dezenfekte etmeniz önerilir. Kullandığınız akvaryum filtresi de rutin olarak temizlenmelidir. Filtreyi akan suda yıkamanız bu hususta yeterli olacaktır. Ayrıca kaplumbağanın suyuna C vitamini eklemeniz, mantar oluşma riskini önleyecektir. Su kaplumbağasında oluşan mantar sorunundan kurtulamıyorsanız, veteriner desteği almayı unutmamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.