Kara Kaplumbağası Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
Kara kaplumbağası bakımı büyük bir dikkat gerektirir. Hayatlarını sert ve kemiksi bir kabuğun içinde sürdüren kaplumbağa dostlarımız, ağır hareket etmeleri ile öne çıkan canlılardır. Tüketmiş oldukları besinleri öğütmek için dişler yerine kemiksi formdaki damaklarını kullanırlar. Böylece besinlere kolayca yakalar ve parçalarlar. Peki, kara kaplumbağalarına nasıl bakılır?
Kara Kaplumbağası Özellikleri
Kara kaplumbağası bakımı doğru bir şekilde uygulanabilmesi adına bu canlıların özellikleri iyi bir şekilde bilinmelidir. Kara kaplumbağasının kafası vücut yapısına oranla daha küçük boyutludur. Hatta bu hayvanların dilleri bile kafalarından daha büyüktür. Kara kaplumbağasının her ayağında beş tane pençe yer alır. Bu nedenle de oldukça dirençli bir sürüngendir.
Aç olup olmadığı dilinden kolay bir şekilde anlaşılır. Kaplumbağa aç ise dili pembemsi bir tondadır. Tok ise dili kırmızı renge döner. Bu kaplumbağalar yavruyken oldukça sevimlidir. Evinizde kara kaplumbağası bakacaksanız, bu hayvanların sakin ve ürkek olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca insanlara alışması kolay değildir. Evcilleştirilmesi zor bir hayvandır. Kara kaplumbağası bakımı ideal bir şekilde yapılmadığı taktirde, kaplumbağanızın sağlığı riske girebilir ve hayvanınız vahşi doğaya yönelebilir.
Evde Kara Kaplumbağası Bakımı
Ev ortamda kara kaplumbağası beslemeyi planlıyorsanız, ilk olarak hayvanın yaşayacağı ortamı güzel bir şekilde hazırlamanız lazımdır. Bu sebeple de mümkün olduğunca geniş bir teraryum edinmelisiniz. Sürüngenin teraryumu için sürüngen ısıtıcı ve sürüngen lamba gibi ekipmanları da hazır etmelisiniz. Bu sayede kaplumbağanıza uygun bir yaşam alanı sağlamış olacaksınız ve kaplumbağanız size uzun yıllar eşlik edebilecek.
Kara kaplumbağaları da tıpkı su kaplumbağaları gibi hayatlarının ilk zamanlarından itibaren genişçe bir alana gereksinim duyarlar. Bu yüzden de kaplumbağanızı küçük bir alana hapsetmemeniz çok önemli. Aynı zamanda bu kaplumbağalar suyu çok sever. Akvaryum içinde birkaç cm derinliğinde su olmalıdır. Fakat alanın temizliğine de özellikle dikkat etmelisiniz.
Evcil dostunuzun akvaryumu 50x70x25 ölçülerinden daha küçük olmamalı. Teraryumun alt bölümünde ısı yalıtımı için köpük gibi bir malzeme yer almalı. Fakat bu alanda bahçe toprağı kullanmamalısınız. Aksi durumda çamurlaşma meydana gelebilir. Bu bölüm için en ideal seçenek ise sürüngen taban malzemesi kullanmaktır.
Kara kaplumbağası bakımı konusunda önemli detaylardan biri de canlının yaşadığı ortamın sıcaklığıdır. Bu hayvanlar için uygun sıcaklık 27-28 derece arasındadır. Eğer ki sıcaklık 25 derecenin altına düşerse, sürüngen hareketsiz kalır ve yem tüketmek istemez. Bu gelişme ise kaplumbağanın sağlığını tehdit eder. Soğukkanlı canlılar olan kara kaplumbağalarının dışarıdan ısı almaları şarttır. Bu nedenle de sürüngen ısıtıcısı mutlaka kullanılmalıdır.
Kara Kaplumbağası Beslenmesi
Kara kaplumbağası bakımı söz konusu olduğunda en önemli ayrıntılardan biri de şüphesiz ki beslenmedir. Bu sürüngenin kaliteli sürüngen yemleri ile beslenmesi önemlidir. Beslenmesinde çeşitlilik elde etmek amacıyla farklı sebze ve meyvelerden de yararlanılabilir. Bunun için kara kaplumbağasına gül hatmi çiçeği, adi çayır yoncası, maydanoz, incir yaprağı, dut yaprağı, Japon gülü çiçeği, havuç, roka ve karahindiba sunulabilir. Ancak beslenmesinde temel olarak kaplumbağa yemleri bulunmalıdır.