Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Su Kaplumbağası Renk Değişikliği Nasıl Geçer?

27.04.2023
604
Abone Ol 
Su Kaplumbağası Renk Değişikliği Nasıl Geçer?

Su kaplumbağası renk değişikliği birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu gelişme her daim göze çarpan bir durum olmaz. Ancak meydana geldiğinde de sebeplerini tespit etmek ve çözüm bulmak önem arz eder.

Su Kaplumbağası Renk Değişikliği

Su Kaplumbağası Renk Değişikliği

Başta çocuklar olmak üzere her yaştan insanın ilgisini çeken su kaplumbağaları, popüler evcil hayvanlar arasında yer alır. Bu canlıların bakımları çok kolaydır ve ayrıca su kaplumbağaları çok narindir. Bu nedenle de bakımları sırasında bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Su kaplumbağalarının dayanıklı ve sert görünen kabukları kolay bir şekilde yumuşayabilmektedir. Aynı zamanda enfekte olabilir, derisinde ve kabuk kısmında da renk farklılıkları oluşabilir.

Su kaplumbağası renk değişikliği, birden fazla sebepten dolayı meydana gelebilir. Bunlar arasında vitamin yetersizliği, dengesiz beslenme, yaşam alanının yetersiz olması, kirli akvaryum suyu, sürtünme nedeni ile deride oluşan tahriş ve döküntüler sayılabilir.

Genelde su kaplumbağası renk değişikliği kolay bir şekilde fark edilir. Asıl gözden kaçabilecek olan noktalar ise başın alt bölümü ile ayaklardır. Erken teşhis hem insanlarda hem de hayvanlarda önemlidir. Dolayısıyla kaplumbağanızdaki değişiklikleri erken dönemde fark ederek, onun sağlığını teşvik edebilirsiniz. Su kaplumbağasında herhangi bir farklılık olduğunda onu veterinere götürmeniz önemli.

Günlük yemleme esnasında evcil dostunuzu izlemeniz, olası problemleri saptamanız hususunda kolaylıklar elde etmenizi sağlar. Ek olarak; en azından haftada bir ılık su ile kaplumbağanızı temizlemelisiniz. Banyo sırasında su kaplumbağasının kabuğunu yumuşak bir fırça yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bu aşamada su kaplumbağası renk değişikliği, şişkinlik ya da benek gibi farklılık olup olmadığını da anlamış olursunuz. Temizlik işlemi, mantar ve bakterilerin yayılmasını ve oluşumunu engelleyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Teraryumu Nasıl Olmalı?

Su Kaplumbağası Renk Değişikliği Durumunda Ne Yapılmalı?

Su kaplumbağası renk değişikliği fark ettiğiniz zaman onu birkaç gün gözlemlemelisiniz. Bazı önlemler alarak durumun doğru bir analizini gerçekleştirmelisiniz. Bu problem devam ediyor ise su kaplumbağaları konusunda uzman olan bir veterinerden destek almalısınız. Deneyimli bir akvaryumcu da size doğru yolu gösterebilir.

Basit deri döküntüsü, sürtünme nedeniyle oluşan tahrişler gibi durumlar söz konusu ise kaplumbağanın renk değişimi birkaç gün içinde kaybolur. Ayrıca normal deri döküntüleri var ise kızarıklık, kabarcık ve şişlik gibi semptomların olmaması gerekir.

Bu noktada akvaryumun suyunu tam anlamı ile değiştirmelisiniz. Akvaryumdaki malzemeleri de iyi bir şekilde temizlemelisiniz. Akvaryum suyunu değiştirdikten sonra evcil dostunuzu akvaryuma dahil etmeden evvel akvaryum su düzenleyici kullanmanız, suyun kalitesini iyileştirecektir.

Suya vitamin takviyesi ilave ederek, su kaplumbağası kabuk koruyucu jeller kullanarak, evcil hayvanınızın sağlığını destekleyebilirsiniz. Kaliteli kaplumbağa yemleri ile de kaplumbağanın sağlıklı beslenmesini sağlamalısınız. Kısa zaman içinde renk değişiminin kaybolduğunu görebilirsiniz.

Aldığınız tedbirlere rağmen durum düzelmiyor ise profesyonel yardım almanız şarttır. Veteriner, sorunun nedenlerini tespit edecek ve bunu ortadan kaldırmak için çeşitli tedavi yöntemlerini uygulayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.