Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sürüngenlerin İsimleri Nelerdir? Sürüngen Listesi

17.12.2021
12.098
Abone Ol 
Sürüngenlerin İsimleri Nelerdir? Sürüngen Listesi

Sürüngenlerin isimleri neler? Sürüngenler, omurgalı hayvanlar aleminde bulunan ve yumurtaya yatarak çoğalan büyük bir hayvan grubuna verilen isimdir. İguana, kaplumbağa, yılan, kertenkele, timsah ve tuatara gibi hayvanlardan meydana gelmektedir. Bu canlılar değişken sıcaklı omurgalılardır ve evrimsel olarak Amfibyumlarla sabit vücut ısısına sahip hayvanlar arasındaki geçiş sürecini, sudan karaya olmak üzere kalıcı geçişi temsil ederler. Derilerinin pul, plak ya da benzer levhalarla kaplıdır ve bu durum nem kaybetmelerini en az seviyede tutmalarını sağlamaktadır. Bu sayede sürüngenler, kurak iklimlerde yaşamlarını çok daha iyi sürdürürler.

Sürüngenler, vücut ısılarını sabit tutmaya yarayan metabolizmik mekanizmalara sahip değillerdir. Bundan dolayı vücut ısıları bulundukları ortamın ısısına bağlı olarak değişmektedir. Bu sebeple de sürüngen türlerinin büyük bir kısmı ılıman iklim kuşağında yaşamaktadır. Geneli akciğerleriyle solunum yapan sürüngenler, yumurtlama işlemiyle ürerler.

Genel bilgilerini aktardığımız sürüngenlerin isimlerine bakalım:

Sürüngenlerin İsimleri: İguanalar

İguanalar, sürüngenler gurubunda yer alan canlılardan biridir. Büyüdüklerinde boyları 2 metreye yaklaşan bu canlıları beslemek, diğer canlılar kadar kolay olmasa da pek çok yetişkin beslemeyi hobi edinmiştir. Bu canlılar, uzun boyları, boğaz bölümünden aşağı sarkan derileri ve boyun, sırt, kuyruk ve baş kısımlarında bulunan dikenleriyle tanınmaktadırlar. İguanalar evcilleştirilmeye uygun canlılardır, bakımına ve beslenmesine özen verildiği zaman yaklaşık 20 yıl yaşarlar.

İguanalar sıcak iklimlerde yaşam süren bir kertenkele cinsidir. Bu canlılar kendi iç ısılarını ayarlayamadıkları için yalnızca bulundukları ortamın sıcaklığı onları sıcak tutar. Bu yüzden Meksika, Fiji, Galapagos Adaları, Madagaskar, Karayip Adaları, Meksika, Orta ve Güney Amerika’da yaşam sürerler. Genellikle Subtropikal ve tropikal ormanlarda, çöllerde, sahillerde bulunurlar. Kaliteli sürüngen yemi ile beslenmeleri önemlidir.

İguanalar protein alarak beslenmeye uygun olan canlılar değillerdir. Bu canlılar otçuldur, yalnızca çiçek tomurcuklarını, genç yaprakları ve çeşitli meyveleri tüketirler. Çünkü, hassas sindirim sistemlerine sahiptirler. Deniz iguanaları ise beslenmek ise denizin derinliklerinde yosun kazıyarak veya deniz otlarından yiyerek beslenirler. Evcil iguanalarda bitki örtüsünün yanında solucan, fare ve kriketler ile beslenirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Iguana Beslemek Hakkında Bilgiler,Beslenme ve Bakımı

Sürüngenlerin İsimleri: Kaplumbağalar

Kaplumbağalar, dünya üzerinde hemen hemen her yerde rastlanılan bir sürüngen türüdür. Bu canlıların baş, bacak ve kuyruk kısmı kabuğunun dışında yer alıyor ve bu sayede kolaylıkla hareket edebilmekte ve beslenebilmektedir. Karada ve suda yaşam süren kaplumbağalar, herkesin sempatisini kazanan oldukça yavaş hareket eden canlılardır.

Kaplumbağalar yumurtlayarak ürerler, yumurtalarını belirli bir süre uygun topraklarda muhafaza ederek döllenmelerini sağlarlar. Yavrularını bir süre sonra döllenmiş yumurtalardan çıkarırlar. Uzun ömürleri sayesinde birkaç nesin insanı görebilen bu canlılar, yaklaşık 150-200 yıl arasında yaşayabilmektedir.

Kaplumbağalar, Antartika haricinde tüm dünyaya yayılmış olan canlılardır. Omurgalı canlılardan olan kaplumbağaların, sert kabuğu içerisinde gizlenen iskelet sistemi bulunmaktadır.

Kaplumbağalar dünyanın en eski canlılarındandır. Yapılan araştırmalar sonucunda kaplumbağaların 200 milyon yıl öncesinde yaşadıkları kanıtlanmıştır. Bu canlılar, son derece dayanıklı canlılardır. Soğuk, yüksek sıcaklık ve açlık gibi durumlara en çok dayanan canlılardır.

Sürüngenlerin İsimleri: Yılanlar

Yılanlar sürüngenler grubunda yer alan, pullu sürüngenler takımından olan ophidia alttakımına mensup olan canlılardır. Bu canlıların yüzeyleri pulla kaplıdır ve pulları zaman zaman kabuklarını atarak değiştirirler. Zehirli ve zehirsiz olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşam süren yılanlar, Türkiye’de de yaşamaktadır. Yılanların fiziksel özellikleri türlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı yılan türleri metrelerce uzunluğa sahip olabilirken bazı türlerinin boyu oldukça kısadır. Bundan dolayı, avladıkları canlılar ve gereksinim duydukları besinlerin türü de değişebilmektedir.

Piton, yılan denildiği zaman ilk akla gelen canlıdır. Pitonlar dünyanın en büyük yılanı arasında yer almakla beraber boy uzunluğu 10 metreye kadar ulaşabilmektedir. Boylarının çok uzun olmasına rağmen çok hızlı hareket edebilen pitonlar, zehirli yılan değildir. Pitonlar, yaşam sürdükleri alana hızlı bir şekilde adaptasyon göstererek uzun yıllar yaşamayı başarırlar.

Bir diğer yılan türü ise Anakonda’dır. Anakonda’lar, pitonlara göre son derece acımasız olmakla beraber aç kaldıklarında kendi yavrularını bile yiyebilirler. Yaklaşık 10 metreye kadar uzayan boylarından dolayı son derece korkutucu duran Anakonda’lar, tek seferde birden fazla yavru doğurur ve doğumları suyun içerisinde gerçekleşir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sürüngenlerin Özellikleri Nelerdir?

Yılanların diğer türlerinin arasında su, pürüzsüz, kobra, engerek ve çukur başlı gibi türleri de vardır. Bu türler arasında bulunan yıların bazıları zehirli bazıları ise zehirsizdir. Yaşadıkları ortama uyum gösterdikleri için dış yüzeyindeki kabuklarının kalınlığı, sertliği ve şekli farlılık göstermektedir.

Sürüngenlerin İsimleri: Kertenkeleler

Kertenkeleler, sürüngen grubunda yer alan, öz kertenkelegiller familyasının genel adıdır. Bu canlılar genelde kurak ve kırsal kesimlerde yaşayan canlılar olmakla beraber ülkemizde de sık sık rastladığımız canlı türüdür. Kertenkeleler, günümüze kadar 3.000’den fazla türü keşfedilmiş bir canlı olup, gün geçtikçe daha da fazlası ortaya çıkmaktadır. Keşfedilen kertenkelelerin ise varyasyon- tür sayısı da her geçen gün artmaktadır.

Kertenkeleler, kurak, tropikal ve sıcak alanlarda yaşam sürdükleri için soğuğa karşı dayanıksızlardır. Bundan dolayı, soğuk iklime sahip bölgelerde çok rastlanmaz. 3.000’den fazla türü olan kertenkeleler, çeşitli türlere sahiptir. Mesela, bazı kertenkele türleri toprak altında bazı türleri ağaçlarda bazı türleri ise suda yaşayabiliyorlar. Su da yaşam süren kertenkeleler, suyun üzerinde koşabiliyor, yürüyebiliyor ve bulunduğu ortama çok çabuk adaptasyon gösterebiliyorlar.

Kertenkeleler, renk değiştirebilen canlılardan biridir. Sıcaklık, bulundukları ortam gibi durumlar kertenkelelerin renk değiştirerek kamufle olmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, kertenkele türlerinin birçoğu 4 ayağa sahiptir ancak bu türlerin yanında 2 ayaklı veya hiç ayağı olmayan kertenkeleler de vardır.

Kertenkelelerin bir ayağında 5 tane parmak vardır ve bu parmaklardaki tırnaklar oldukça güçlüdür. Bu tırnakların sayesinde kertenkeleler, çıkmak istedikleri yerlere kolaylıkla tırmanabiliyor ve böcekleri, diğer besinleri yakalayabiliyorlar.

Vücutları, ince ve uzun olup yuvarlak bir görünüme sahiptir. Bu canlıların uzunlukları ise, türden türe göre değişiklik gösterebiliyor. Bazı türleri 10-20 cm arası uzunluğa sahipken bazıları ise 60-70 cm arası uzunluğa sahip olabiliyor. Vücutlarının tamamı pulla kaplıdır ve tırtıklı yapıdadır. Bunun yanı sıra, kertenkelelerin karın kısmında bulunan pullar daha büyük ve iridir. Kertenkelelerin bazı türlerinde göz kapağı yoktur ancak genelinde bulunan göz kapağı hareketli bir yapıya sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yunan Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Sürüngenlerin İsimleri: Timsahlar

Timsahlar, Asya, Amerika, Afrika ve Avustralya’daki tropik bölgelerde yaşam süren büyük su canlısıdır. Bu canlılar, genelde göl, nehir, çeşitli sulak alanlar ve bazı acı sularda bulunurlar. Timsahların bazı türleri, özellikle de tuzlu su timsahları Güneydoğu Asya, pasifik adaları ve Avustralya gibi bölgelerde yaşam sürer. Bazı timsah türlerinin de denize açıldığı bilinmektedir.

Timsahlar, çok eski bir soya sahip olan canlılardır ve dinozorların zamanından beri az bir değişikliğe uğradıkları düşünülmektedir. Tarih öncesine ait bir canlı olsa da zamanın en gelişmiş sürüngenlerin biridir. Diğer sürüngen çeşitlerinin aksine 4 odacıklı bir kalbe, serebral kortekse ve diyaframa sahiptirler.

Timsahların fiziksel özellikleri, oldukça başarılı bir avcı olmalarına olanak sağlamıştır. Bu canlılar daha hızlı yüzmelerine neden olan aerodinamik gövdeleri mevcuttur. Ayrıca, yüzdükleri esnada ayaklarına yanlarına çekerler, bu da su direncini azaltarak daha hızlı yüzmelerine neden olur. Timsahlar, suda hızlı şekilde dönüşürler, ani hareketlerde bulunmaları ve yüzmeleri için perdeli ayakları vardır. Perdeli ayakları, timsahların sığ denizlerde yürümelerini kolaylaştıran bir yardımcıdır.

Timsahlar, keskin dişlere ve ısırmaya dayanıklı olan güçlü çenelere sahiptir. Ancak, ağızları kapatıldığında açmak da güçlük çekerler. Bunun yanı sıra, timsahların güçlü ve kesin yapıya sahip olan pençeleri vardır. Boyunlarında bulunan sınırlı yanal hareketler sayesinde, küçük bir alanı ısıramazlar.

Timsahların boyları, cüce timsahlardan tuzlu su timsahlarına kadar büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Timsahların büyük türleri, 5-6 metreden fazla uzunluğa, 1200 kg’ın üzerinde ağırlığa ulaşabilir. Büyük ve geniş boyutlarına rağmen, timsahlar yaşamlarına 20 cm uzunluğunda başlarlar. Dünyada en büyük sürüngen ve timsah türüne sahip olan tuzlu su timsahı, Güneydoğu Asya’da ve Kuzey Avustralya’da yaşam sürmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.