İguana Hastalıkları Nelerdir?
İguana hastalıkları pek çok farklı şekilde kendini gösterir. Peki, iguanaların yakalandığı rahatsızlıklar nelerdir? İguana rahatsızlıkları ve bunların belirtileri nelerdir inceleyelim.
İguanaların renk değişimi yaşamaları birçok rahatsızlığın erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır. Fakat sağlıklı bir iguana da ısı ve ışık değişimlerine göre renk değiştirir. Normal durumun dışında olan hallerde meydana gelen renk değişimine dikkat etmek gerekir. Şimdi iguana hastalıkları hakkında bilgiler paylaşalım.
İguana Hastalıkları
İguanaların muzdarip olduğu rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:
1. İguanada İç Parazitler
İç parazit sorunu iguanalar arasında yaygın bir problemdir. Hayvanın sindirim sisteminde kancalı kurtlar, yuvarlak kurtlar, sestodlar ortaya çıkabilir. Kötü kokulu dışkı da iç parazit belirtileri arasında yer alır. Parazit dışkıda ortaya çıkmasa da tahliller ile kendini belli edebilir.
2. İguanada Dış Parazitler
İguanalarda dış parazit olarak kene ve akarlar son derece yaygındır. Bunlar özellikle kıvrımlı deri alanlarında ve pullar arasında olurlar. Akarlar yoğun ise deri üzerinde beyaz renkli lekeler meydana gelir.
Bundan korunmak adına iguanaya sık banyo yaptırmak önemlidir. Çünkü bitki ve ağaçlar nedeniyle çeşitli dış parazitler iguanaya geçebilir. İguananın dış parazitten kurtulması için sürüngen aksesuarları, kafes ve mobilyalar da muhakkak temizlenmelidir.
3. İguanada Mantar Enfeksiyonu
İguana hastalıkları arasında bir diğeri de mantar enfeksiyonu. Yetersiz hijyen, kafes şartlarının kötü olması, bağışıklığın zayıflaması nedenleri ile iguanalarda mantar enfeksiyonu meydana gelebilir. Mantar enfeksiyonuna yakalanan iguananın derisi üzerinde kahverengi ve sarımsı lekeler oluşur.
4. İguanada Metabolik Kemik Hastalığı
İguanalar için ciddi bir rahatsızlıktır. Özellikle evcil yetiştirilen iguanaların yetersiz beslenmesi ve UVB ışın yetersizliği gibi durumlarda ortaya çıkar. D vitamini eksikliği, yüksek fosfor ve düşük kalsiyum şeklinde beslenme de bu rahatsızlığa yol açabilmektedir.
İguanaları metabolik kemik rahatsızlığından korumak için kaliteli beslenme koşulları sağlanmalıdır. Bunun için besleyicilik düzeyi yüksek olan sürüngen yemleri tercih edilmelidir. İguanaya UVB ışını sağlamak adına çeşitli sürüngen lambaları ve sürüngen ısıtıcı çeşitleri tercih edilmelidir.
5. İguanada Stomatitis
İguana hastalıkları arasında yer alan stomatitis, iguananın ağız mukozasında meydana gelen bir iltihaplı yara şeklidir. Renk değişiklikleri, şişkinlik, yoğun kıvamlı akıntı ile kendini gösterir. Bu rahatsızlığa yakalanan iguanada iştahsızlık görülebilir.
6. İguanada D Vitamini Fazlalığı
İguana dostlarımızın sık olarak yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Aşırı D vitamini takviyesi alımı ve yanlış beslenmeden kaynaklanır. Çoğunlukla iştahsızlık ve uyuşukluk gibi temel belirtilere neden olur. Bu hastalığı önlemek adına iguana vitamin ve mineralleri önerilen düzeyde evcil hayvana sunulmalıdır.
7. İguanada Solunum Yolu Hastalıkları
İguana hastalıkları söz konusu olduğunda zatürree ve solunum yolu rahatsızlıkları da bu listede yer alır. Ağırlıklı olarak kötü bakım koşulları olan kafesler, kirli kafeste bırakılma, yetersiz ve dengesiz beslenme, kafes sıcaklığının yetersizliği gibi nedenlerden ötürü meydana gelir.
8. İguanada İdrar Kesesi Taşı
Genellikle köpek ve kedi mamasıyla beslenen iguana türlerinde aşırı protein alımı ile ürik asit düzeyi artış gösterir. Bu durum idrar taşlarına yol açabilir. İdrar taşı oluşumunun farklı nedenleri de vardır. Özellikle pazı ve ıspanak gibi besinler ile aşırı beslenen iguanalarda idrar kesesi taşı oluşabilir. Aynı şekilde A ve D vitamini eksikliğinden ötürü de idrar taşlarının oluşumu tetiklenebilir.
9. İguanada Nekroz
İguana hastalıkları arasında nekroz da var. Bu, iguananın vücudunun belirli bir bölgesinde kan damarlarının tıkanması ve bunun sonucunda da ilgili bölgede doku ölümü oluşmasıdır.
10. İguanada Salmonella
Zoonoz bir rahatsızlıktır. İshal, kusma ve karın ağrısı ile karakterizedir. Hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Bir çeşit sindirim sistemi rahatsızlığı olarak bilinir. En çok çocuklar ve yaşlıları etkiler. Dışkı kontrolü ile tespit edilmesi mümkündür. Bu rahatsızlığı önlemek için iguana malzemeleri ve sürüngen taban altlığı sıklıkla temizlenmelidir. İguana ile ilgilenildikten sonra ellerin sabun ve suyla yıkanması da önemlidir.
11. İguanada Yanıklar
İguana ısıtıcıları sebebiyle sık olarak karşılaşılan bir durum olmaktadır. Bu nedenle teraryum ısıtıcıların gücüne dikkat edilmeli ve iguanaya zarar vermeyecek ısıtıcı türleri kullanılmalıdır. Birinci derece yanıklarda deride soyulma ve kabarcık oluşabilmektedir. Yanık oluşan alana yanık merhemi kullanılması şarttır.
12. İguanada Apse
İguana hastalıkları listesinde bir diğeri de apse. Bu, dokuların hasar görmesi sonucunda mantar ya da bakterilerin etkisi ile sıklıkla ortaya çıkan bir hastalıktır. Deride şişkinlik yapan apsenin tedavisi için antibiyotik kullanımı gereklidir.
13. İguanada Kuyruk Yaraları
İguanalar kuyruklarını bir kamçı gibi savunma aracı olarak kullanır. Kuyruk yaralandığında tedavi edilmez ise iltihaplı ve kistik bir durum oluşabilir ve kuyruk kopabilir. Kopan kuyruğun tekrar uzadığı bilinir. Fakat siyah küt bir görünümde olur. Eski görüntüsünü alamaz.