Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

7 Maddede İguana Hakkında Bilgi

19.12.2021
3.087
Abone Ol 
7 Maddede İguana Hakkında Bilgi

İguana hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz! İguanalar hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamını sürdüren ilginç hayvanlardır. Onların sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için sıcaklık ve nem dengesi çok önemlidir. İguanalar bir kertenkele türüdür ve genellikle Meksika, Orta ve Güney Amerika, Karayip Adaları, Madagaskar ve Fiji bölgelerinde bulunmaktadırlar. Son zamanlarda iguanalar uygun koşullar sağlandıktan sonra ev ortamında evcil bir hayvan olarak da bakılmaktadır. Gelin bu ilginç canlılarla ilgili detaylı bir inceleme yapalım.

İguana Hakkında Bilgi: Sıcak Ortamları Çok Severler

İguanaların yaşam alanının 30-40 derece aralığında olması çok önemlidir. 30 derece sıcaklığın altındaki ortamlarda bulunmamaları gerekmektedir. Ev ortamında iguana beslenmek istendiğinde ona özel hazırlanmış teraryum içerisinde lambalar ve UV ışınları aracılığıyla yeterli derecede ısı sağlanmalıdır. Tek bir ısı seviyesindense teraryum içerisindeki farklı bölgelerde farklı ısıların sağlanması gerekir. Bunun sebebi iguanaların farklı ısı dereceleri arasında dolaşmayı sevmeleridir. Sıcaklık her zaman korunmalıdır ve iguanaların yaşam alanına sabitlenen bir termometre ile kontrol altında tutulmalıdır.

Sıcaklık iguanalar için bağışıklıkları ve sindirim sistemleri açısından da çok önemlidir. Vücut ısıları düştüğü zaman bağışıklık sistemleri bozulur ve metabolizma problemleri yaşamaya başlarlar. Bu durum onların hasta olmasına sebep olabilir. Bu sebeplerden dolayı iguanaların yaşam alanlarındaki ısının korunması ve kontrol altında olması onlar için hayati önem taşımaktadır. Sıcak ortamlarda yaşamını sürdüren bu canlılar tabii ki güneşi de çok severler. İguanalar UV ışınları aracılığıyla D vitamini ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu denklem onların ihtiyacı olan kalsiyumu yiyeceklerden alabilmelerini sağlamaktadır. Yeteri kadar güneş ışığı görmeleri onların kemik sağlığı için de çok önemlidir. Sürüngen ısıtıcısı ile ideal ortam sıcaklığı elde edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sürüngenlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

İguana Hakkında Bilgi: İguanalar Bir Çeşit Kertenkeledir

Bu canlılar kertenkele türünün daha uzun gövdeye ve daha uzun bir ömre sahip olanlarıdır. İguanalar ortalama olarak 20 yıl yaşayabilmektedirler. Boyut olarak da oldukça uzundurlar ve vücutlarının büyük çoğunluğu kuyruklarından oluşmaktadır. Erkek iguanalar 9-18 kilogram ağırlığına, dişi iguanalar ise 7 kilogram ağırlığına kadar çıkabilmektedir. İguanaların dilleri de oldukça uzundur ve burun uçlarına kadar değebilirler.

Bu kadar büyük bir canlının yaşam alanının dar ve sıkışık olmaması gerekir. Evde bakılmak istenen iguanalar için oluşturulacak yaşam alanının oldukça büyük ve onun rahat hareket edebileceği türden olması çok önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken, iguananın yaşam alanının yükseklik olarak iguananın kendi boyundan iki kat daha yüksek olması gerektiğidir. İguanalar yüksek ağaç dallarında bulunmaktan çok hoşlandığı için yaşam alanı içerisinde en az 5-6 metre yüksekliğinde ağaç dalları bulunmalıdır.

İguana Hakkında Bilgi: İguanalar Sebzeleri Çok Severler

İguanalar otobur canlılardır ve doğal yaşamlarında sebze, meyve tüketmekten çok hoşlanırlar. Nadiren böcek, sümüklü böcek, kuş yumurtası gibi yiyeceklerle beslendiği de görülmektedir. İguanalar için hayvansal protein oldukça zararlıdır ve böbreklerinde birtakım problemlere yol açabilir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda iguanaları çok az miktarda hayvansal proteinle ve bolca bitkiyle beslemek en doğrusu olacaktır. Sebze ve meyvelerin dışında koyu yeşil yaprakları olan bitkilerle de beslenmektedirler. Bu bitkilere örnek olarak hardal, kara lahana, karahindiba, şalgam verilebilir. Dengeli bir beslenme her canlı gibi iguanalar için de oldukça önemlidir.

İguana Hakkında Bilgi: Kuyrukları Kendini Yenileyebilir

İguanaların ilginç bir özellikleri kuyruklarını yenileyebilir özellikte olmalarıdır. Bu canlılar kuyruklarından tutulduğunda ve hareket edemediklerinde kuyruklarını kırarak bırakabilme özelliğine sahiplerdir. Bazen iguanalar ev ortamında eğer dar bir yaşam alanı varsa bir yere çarptıklarında da kuyrukları kırılabilir. Bu durumda genç ve sağlıklı bir iguananın kuyruğu yenilenecektir. Yenilenen kuyruk iguananın orijinal kuyruğuna göre daha koyu renk, daha dar ve pürüzsüz olur. Bu durumda eğer kuyruğu kırılan iguana yaşlı ve sağlıksız ise kuyruklarını yenilemeleri mümkün olmaz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Su Kaplumbağası Ne Yer?

İguana Hakkında Bilgi: Üçüncü Gözleri Vardır

İguanalarının başlarının üzerinde bulunan duyu organlarını destekleyen, ışığa ve harekete karşı duyarlı olan bir duyuları daha vardır. Bu duyuya üçüncü göz dense de gerçek bir görüntü oluşturmaz. Bu iguanaların vahşi doğadaki sese ve harekete olan duyarlılığını arttırmaya fayda sağlayan bir duyu organıdır. Bu üçüncü göz iguanaların tehlikeyi sezmelerini ve kendilerini korumalarını sağlamaktadır.

İguana Hakkında Bilgi: Sahiplerini Tanıyabilirler

Evcil bir iguana sahiplerini görüntülerinden ve seslerinden tanıyabilirler. Duyma frekansları insanlarınkinden farklıdır fakat tanıdıkları sesleri kolayca ayırt edebilirler. Sahiplerinin seslerine tepki verirler ve özellikle duyma işlevleri oldukça iyidir. İguanaların görünürde bulunan bir kulakları yoktur fakat derisine yapışık halde duran kulak zarları vardır.

İguana Hakkında Bilgi: Aralarında İletişim Kurabilirler.

İguanalar iletişim için herhangi bir söz ya da ses kullanmazlar. Onlar birbirleri arasında hareketler yoluyla iletişim kurmaktadırlar. İguanalar kafa sallayarak ya da deri altlarındaki çırpma hareketi ile birbirleriyle iletişim kurmaktadırlar. İguanaların boyun kısımlarında bulunan yeleleri uzatmaları ise o bölgeye hâkim olduklarını göstermek için ya da birbirlerini selamlamak içindir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.