Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İguana Beslemek Yasal mı? Ne Yer, Saldırır mı?

06.03.2021
10.294
Abone Ol 
İguana Beslemek Yasal mı? Ne Yer, Saldırır mı?

İguana beslemek gibi bir düşüncesi olan kişilerin haliyle ilk sorduğu sorular, iguana beslemenin yasal olup olmadığı, evde beslemenin mümkün olup olmadığı veya iguana ne yer? gibi başlıca konulardır. Özellikle Türkiye’de evde beslenen hayvanlar dikkate alındığında iguana beslemek sıra dışı gelse de bakımını üstlenmek isteyenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır.

İguana Evde Beslenir mi? Evde Beslemek Yasal mı?

Evde iguana beslemek

Ağaç Dalında Bir İguana

Evde iguana beslemek ve bakımını üstlenmek isteyenlerin iguana bakımı, yaşam alanları gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Egzotik canlılardan olmaları nedeniyle iguana evde beslenir mi? Evde iguana beslemek yasal mı? gibi konular da merak edilenler arasında yer alıyor.

İguana bakımını üstlenmek isteyenler için yukarıda belirttiğimiz soruları hemen cevaplamaya çalışalım.

İguana Beslemek Yasal mı?

Evde iguana beslemek yasaldır. Evde bakılabilecek hayvanlar listesinde yer alması nedeniyle, evinizde sorunsuzca iguana beslemeniz mümkündür. Ev ortamında gerekli koşulları sağlayıp bakım ve beslenmesine dikkat etmeniz halinde, sorunsuzca beslenebilecek hayvanlardan biridir.

Daha çok tropikal iklimlerde yaşayan bir kertenkele çeşidi olması ve ilginç görüntüsüyle dikkat çeken iguanaları besleyen kişilerin sayısı, her geçen gün daha fazla artmaktadır. Sürüngen canlılar arasında tipik özelliklerinin yanı sıra, fiziksel ve karakteristik özellikleri ile de dikkat çeken iguanalar, evde beslenebilecek ilgi çeken en sıra dışı hayvanlar arasında yer alıyorlar.

İguana Ne Yer?

İguana ne yer? sorusunun doğru bilgiler ile cevaplanması sevimli dostumuzun besin ihtiyacını karşılayabilmemiz için önem taşıyor.

İguanaların temel beslenmeleri renklerine göre farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda bu hayvanların otçul beslenme tipine sahip oldukları söylenebilir. Yeşil iguanalar sebze meyve ve diğer yeşillik türleriyle beslenmeyi seven hayvanlardır. Etçil beslenen türleri nadir görülmekte olup, bu türlerin evlerde beslenmeleri pek mümkün değildir. Etçil olarak kabul edilen ve boyları 1 metreyi aşan yabani türleri sinek veya küçük yapıdaki böcek türleri ile beslenebilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Benekli Kaplumbağa Özellikleri ve Bakımı

Evde beslenen iguanalar için hayvansal protein kaynaklarının uygun olmaması nedeniyle, kalsiyum takviyeli özel yemler ve yeşillikler verilerek beslenmeleri daha uygundur.

İguanaların doğal yollarla sağlıklı bir şekilde beslenmelerini sağlamak için, verilen sebze oranı %20, meyve oranı ise %80 civarında olmalıdır. İguana nasıl beslenir? Sorusuna verilecek en önemli cevaplardan biri bu olurken, sebzeler arasında da domates, salatalık ve marul gibi sebzelere yer vermekte önemlidir.

Sağlıklı ve yeterli şekilde beslenmemeleri durumunda, hastalıklara yatkın hayvanlar olmalarından dolayı sağlık sorunları kısa sürede görülebilir. Gün içerisinde düzenli olarak 7-8 çeşit sebze ve meyve vermek, alacakları vitamin ve mineral çeşitliliği ile sağlıklı beslenmelerini de sağlayacağı için önemlidir.

Sebzeler arasında havuç, karnabahar ve brokoli gibi sebzelerden ve mısırdan uzak durulması gerekir. Marulu seven hayvanlar olsalar da tek tip besin maddeleri yerine, besinlerin çeşitliliğinin artırılması gerekir.

Meyveler arasında ise dut yaprağı, yeni dünya, cennet meyvesi, kivi, muz, çilek ve kayısı gibi besinlerin, iguana beslenmesi için ideal besinler olduklarını söyleyebiliriz.

İguana Saldırır mı?

İnsanlara zarar verecek boyutta olmasalar da sağlık problemleri, açlık halleri ve tehlikeli durumlarda saldırganlaştıkları görülmektedir. Özellikle erkek iguanaların dişilere nazaran daha saldırgan oldukları söylenebilir.

Tırnak bakımlarının iyi yapılması, bu anlamda daha fazla önem kazanmaktadır. Aksi halde tırnaklarının hızlı bir hareket ile temas etmesi halinde daha yırtıcı olması mümkündür.

İguanaların Özellikleri Nelerdir?

Genel olarak iguanaların özellikleri şunlardır;

  • Evcillerde ortalama boylara sahip olmakla birlikte, yabani ortamda yaşamlarını sürdüren iguanaların boyları 1 metreyi rahatlıkla aşabilmektedir. Evde beslenme ve bakımlarına göre, beklenenden daha büyük boyutlara ulaşabilirler.
  • Sağlık sorunları yoksa, ortalama yaşam süreleri 12 yıldır. Ancak çok iyi ve doğal şekilde bakımlarının yapılması, bu süreyi 15 yıla kadar uzatabilir.
  • Dişi iguanalar 3 veya 4 yaşlarında, erkek iguanalar ise 3 ile 5 yaş aralığında üreme çağlarına ulaşırlar.
  • Çiftleşme gerçekleştikten yaklaşık 65 günün ardından, dişi iguanalar yumurtalarını bırakırlar ve her yumurtlama da 10 ile 30 arasında yumurtlayabilirler.
  • Kuluçka süreleri ise 3-4 ay arasında değişebilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yunan Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Evde iguana beslemek köpek veya kedi gibi diğer hayvanlara göre biraz daha zordur. Bu yüzden iguana almadan önce mutlaka bu hayvan hakkında yeterli bilgi sahibi olunması, beslenme koşulları ile yaşam ortamlarının da iyi bir şekilde hazırlanması gerekir.

İguanaların Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

İguana beslemek isteyen kişiler için nasıl bir yaşam alanı oluşturması gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak en az “İguana ne yer?” sorusunun cevabını bilmek kadar önemlidir.

Evde iguana beslerken en sık yapılan yanlış, yaşadıkları yerin zeminine talaş sermektir. Bunun nedeni ise, talaştan kalkan tozun, hayvanı kısa sürede hastalandırmasıdır. Yaşam alanlarında nem ve ısı dengesini sağlamak için, cam kafeslerin tercih edilmesi gerekir.

Yaşadıkları alanın zemininde kuru ot ve dallara yer verebilirsiniz. Ancak bunların serilmeden önce yıkanarak tozların giderilmesine dikkat edilmelidir. Eğer ki ılıman iklimde yaşayan bir iguana sahiplendiyseniz ortam ısısının 20-35 derece arasında, tropikal iklimde dünyaya gelmiş iguanalarda ise ortam ısısının 27-38 derece aralığında olmasına dikkat edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.