İguana Akvaryumu Nasıl Olmalı?
İguana akvaryumu nasıl olmalı? Tropikal hayvan tutkunlarının beslemek istediği iguanalar gerçekten çok farklı ve ilginç hayvanlardır. Kedi, köpek ya da kuş gibi hayvanlardan sahiplenmek istediğimizde bakımı ve yaşam alanı hakkında bir fikrimiz vardır fakat evde beslenme oranı az olan iguana gibi canlıların yaşam alanları ve bakımı hakkında yeteri kadar bilgi edinmeden sahiplenmek oldukça zor olacaktır. Çünkü iguana gibi hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız ve açıkçası çevremizde pek rastlamadığımız hayvanların bakımı hakkında fikir yürütmek de oldukça zordur. Eğer bir iguana sahiplenmek istiyorsanız öncelikle ona uygun yaşam alanını oluşturmak gerekmektedir. Bu canlıların yaşam alanları nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli, bir inceleyelim.
İguanaların Yaşam Alanı: İguana Akvaryumu
İguanaların yaşam alanlarını balıkların yaşam alanları olan akvaryum olarak düşünmek yanlış olacaktır. İguanaların akvaryumları daha çok bir teraryum özelliği taşımaktadır. Bu teraryumlar son zamanlarda dekoratif amaçlı da çok popüler hale gelmiştir. Eğer bir iguana beslemek istiyorsanız bu yaşam alanını en doğru şekilde oluşturmanız gerekir. Tel ile çevrili kafesler kesinlikle bu canlılar için uygun değildir. Bu noktada iguanalar için edinilmesi gerek en uygun yaşam alanı teraryumlar olacaktır.
Tropikal canlıların yaşadıkları alan diğer birçok canlıya göre farklıdır. Tropikal alanlarda ısı ve nem dengesi çok farklıdır ve egzotik hayvanlar bu ısı ve nem oranında sağlıklı bir şekilde yaşarlar. Özel olarak geliştirilen teraryumlar tam olarak bu ısı ve nem dengesini sağlayabilecek nitelikte yaşam alanlarıdır. Normal boyutlarda, yetişkin bir iguana yaklaşık olarak 150 litrelik bir hacme sahip teraryumda çok rahat yaşayabilecektir. Edineceğiniz teraryumun oldukça geniş ve büyük olması iguananın rahat etmesi açısından çok önemlidir. Bu sebeple onu küçük yaşam alanlarında sıkıştırmak yerine alabileceğiniz en büyük teraryumu almalısınız.
Teraryumun içerisinde olacak bitkilere de özen göstermeliyiz. İguanalar genellikle yaşam alanlarının en yüksek bölgesinde durmayı severler. Bu sebeple içerisinde yüksek ve sağlam dalların bulunması onlar için iyi olacaktır. Teraryumun dibini kaplarken de iguanaların yaşam alanlarına uygun bir maddeyi tercih etmeniz gerekir. Teraryum içerisine ağaç dallarını, bitkileri ve gerekli ahşap cisimleri yerleştirmeden önce buharla temizlemeniz bakteri üreme riskini en aza indirecektir.
Teraryumun Aydınlatılması
İguana akvaryumu söz konusu olduğunda teraryum aydınlatmasından da bahsetmek gerekir. Teraryumun içi dışardan bakıldığında adeta küçük bir tropikal orman hissi vermektedir. İguana için oluşturduğunuz bu yaşam alanı oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Bu görünümün öne çıkması için ışıklandırma da oldukça önemlidir. Bu aydınlatma iguanaların sağlıklı bir yaşam sürmesi için de büyük önem taşımaktadır.
İguanaların bu yaşam alanı için beyaz ışık veya ultraviyole ışınları doğru bir tercih tercih olacaktır. Işık konusunda dikkat etmemiz gereken şey, iguanaların günün belli bir döneminde ışığa ihtiyaç duyuyor olmasıdır. Teraryum içerisindeki ışıklandırmanın sürekli açık olmaması ve belli aralıklarla kapatılması iguananın sağlığı için önemlidir. İguanalar ışığa ihtiyaç duysalar da örneğin 24 saatlik bir günün 10 saatinde karanlığa da ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebeple gündüzleri teraryum içerisindeki ışık ve ışınlar açık bırakılırken geceleri kapatılması gerekmektedir. İdeal aydınlatma için sürüngen lambaları tercih edebilirsiniz.
Teraryumun Isı Kontrolü
İguana akvaryumu ve ısı kontrolü önemlidir. İguanalar yapısal olarak soğuk kanlıdırlar ve bu sebeple ekstra bir ısıya ihtiyaç duyarlar. Bu canlılar için ısı kaynağı çok önemlidir çünkü iguanalar üşüdükleri zaman sindirimlerini gerçekleştirmekte zorlanırlar ve bunu başarabilmek için de içinde ısıya ihtiyaç duymaktadırlar. Bununla birlikte iguanalar sıcaklık değişimlerinden de çok hoşlanırlar. Teraryum içerisinde bazı bölgelerin daha soğuk, bazı bölgelerin daha sıcak ve bazı bölgelerin de ılık olmasını sağlamak gerekir. İguanalar bu farklı ısılar arasında geçiş yapmaktan oldukça keyif duyacaklardır. İguana akvaryumu ısı kontrolü için sürüngen ısıtıcısı tercih edebilirsiniz.
Teraryum içerisinde bu ısı farklılıklarını oluşturmak ve sabit tutmak için ekstra bir çaba gerekebilir. Kaliteli bir termometre ile bu ısı dengesini kontrol altına almak mümkün olacaktır. Isı dengesi açısından teraryum içerisinde mutlaka birincil ve ikincil ısı kaynakları bulunmalıdır. Birincil ısı kaynağı için akkor lambalar tercih edilebilir.
Geceleri lambaların kapanması gerekeceğinden bu saat aralığında ikincil ısı kaynaklarından faydalanılmalıdır. Teraryum içerisinde direkt bir ısı kaynağı kullanılmadan gereken ısı ihtiyacı lambalar aracılığıyla karşılanmalıdır. Bu ısı ve ışık kaynakları için dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise iguananın ulaşamayacağı, zarar görmeyeceği bir yerde duruyor olmalardır.