Iguana Beslemek Hakkında Bilgiler,Beslenme ve Bakımı
Bugünkü yazımızda uzun zamandır herkesçe merak edilen iguana beslemek hakkında bilgiler sunuyor olacağız. Iguana sahiplenmeden evvel bilmeniz gerekenler var. Köpek ve kedi beslemekten daha zor bir şey olduğunu belirtmemizde fayda var. Açıkçası bir iguanaya bakmak, son derece pahalıdır.
Bu hayvanların gereksinimlerini hiçbir biçimde bilmeden, ufak malzemelerle başlangıç yaparsanız kısa bir süre içerisinde yeni malzemeler almak durumunda kalabilirsiniz. Sabırlı olmayan kişilerin bu hayvanın bakımını yapması sahiden zordur. Bunun nedeni ise tüm iguanaların vahşi olmasıdır.
Hepsinin de evcilleştirilmesi gerekir. Ek olarak bu hayvanların ömrü yirmi seneyi bile geçebilir. Bu süre boyunca da devasa boyutlara gelebilirler. Uygun olan bir saklama alanı sağlayabilmek hem yer hem de büyük bir harcama gerektiğinden bunu da bilmenizde yarar var demektir.
Ülkemiz genelinde iguana besleme konusunda bilinen bilgilerin hemen hemen hepsi yanlıştır. Bu mevzuda sürekli şekilde araştırma yapmak ise her zaman için en iyisi olacaktır. Kısaca iguanalar, vakti bol olan ve sabırlı olan kişilere daha uygundur. Tabii maddi açıdan sorunu olmayan biri olmanız da gerekiyor.
Son günlerde geçmişe oranla iguana besleyen kişilerin sayısında dikkat çekici bir artış görülmektedir. İguana hayvanları evcilleştirilmeye başlandı ve artık büyükşehirlerde yaşam süren kişiler de daha kolay şekilde iguana besleyebilir hale geldi. Haydi gelin, yeşil iguanaları tanıyalım…
Yeşil Iguana Hakkında Bilgiler
Iguana ailesinin en büyük boyuttaki türü hiç şüphesiz ki yeşil iguana olmaktadır. Doğal olanaklarda iguanalar ortalama olarak on ila on beş senelik bir yaşam sürebiliyorlar. Ev ortamında iguana beslemek daha iyidir çünkü vahşi doğada karşılaşma ihtimalleri olan tehlikelerden tamamen uzakta olurlar.
Bu nedenle de yirmi sene bile yaşayabilirler diyebiliriz. Ev ortamında yaşam süren iguanalar iyi bakılırsa ve iyi beslenirlerse boyları iki metreye bile çıkabilir. Erkek olan iguanalar ise dişi olan iguanalara göre daha iri bir boyuttadır ve hemen hemen sekiz buçuk kilo olurlar.
Iguana Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Iguanaların cinsiyetlerini ayırt edebilmek için en kolay yöntem iguanayı ters çevirip eğer iguana erkekse karın ve bel kısmında yer alan deri gözeneklerinin dişi olana göre daha iri olduğunu görürsünüz. Böylece iguananızın cinsiyetini de kolayca anlamış olursunuz.
Peki iguanalar nerede yaşam sürerler? Bunun hakkında bir bilginiz yoksa yazımızı okumaya devam edin. Vahşi doğal ortamlarda iguanalara birçok tropik alanda denk gelebiliriz. Nemli ve sıcak yerlerde yaşamaktan hazzederler. En fazla yaşadıkları yerler ise Kuzey Amerika ve Amerika olmaktadır.
Iguanalar yaşamlarının büyük bir kısmını ağaçların olduğu yerlerde geçirir. Bu hayvanların tırnak şekli müsait olduğu için uzun kuyrukları yardımıyla ağaç dalları ve gövdelerinde sürünmektedirler. Haydi gelin, iguana beslemek konulu yazımıza bu hayvanların çiftleşmesinin nasıl gerçekleştiğiyle devam edelim…
Iguanalar Nasıl Çiftleşir?
Çiftleşme zamanı yaklaşan iguanalar ağaçtan inerek çiftleşmeye hazır hale gelirler. Yuva kurarlar ve yumurta bırakırlar. Bu hayvanlar çiftleşme sonrasındaki zaman diliminde on iki ila yirmi dört adet aralığında yumurta bırakma kabiliyetine sahiptirler. Yumurtalarını toprağa gömerek yaşadıkları alana tekrar dönerler. Bazı zamanlarda iki dişi iguana yumurtalarını aynı alana gömerler, bu denk gelinebilen normal bir durum olarak karşımıza çıkar.
Iguana Beslemek Nasıl Bir Şeydir? Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Iguanaların renkleri doğrultusunda beslenme rutinleri de değişmektedir. Yeşil renge sahip olan iguanalar genel olarak vejetaryen olur. Çok sık yeşillik, meyve ve sebze yediklerini görebilirsiniz. Doğada kendini düşman olan canlılardan koruyabilmek için doğa renkleri doğrultusunda kamufle olabilirler.
Genel olarak yetişkin ve genç olan iguanalar ağaçların yüksek kısımlarında yaşam sürerler. Bu durumlara ek olarak ise iguanaların çok iyi birer yüzücü olduğunu söylemeden geçmek istemeyiz. Vahşi kuş ve yılanlar iguanaları avlamak ister. Bu hayvanlar ise tehlike anı gelince suya atlayıp avlanmaktan kaçabilirler.
Suyun altında yarım saat boyunca nefes almadan durabildiklerini biliyor muydunuz, müthiş değil mi? Enerji ve güçlerinden tasarruf edebilmek için kalp atış sayılarını biraz azaltırlar. Bu hayvanlar ayaklarını gövdelerine paralel bir şekilde uzatıp kuyruklarının yardımıyla iyi yüzerler. Haydi iguana beslemek nasıl bir şeymiş daha detaylı bakalım…
Iguana Ne ile Beslenir?
Iguanalar sürüngen oldukları için sürüngen yemi ile beslenebilirler. Ev ortamında beslenen yeşil renkli iguanaların beslenme biçimleri de çok önemlidir. Çünkü beslenme rutinleri sağlıklarını olumlu ve olumsuz yönde etkileyebilir. Iguanaların sindirim sistemleri hayvansal olan protein türlerini tüketmeye uygun olmamakta.
Gelişme döneminde biraz hayvansal protein tüketmeleri onların büyümeleri bakımından önemli bir durumdur. Ama çok tüketirse de üç ila beş yaşlarına gelen bir iguananın ölmesine neden olabilmektedir. Bunun sebebi ise fazla alınmış olan hayvansal proteinin sindirim sistemine etki eden iç organlara zarar vermesidir.
Ek olarak böbrek ve karaciğerde bazı sorunlara neden olmaktadır. Bu hayvanın tüketeceği gıda miktarında yüzde yetmiş ila yüzde seksen kadar yeşillik olmalıdır. Yüzde on ila on beş oranında da sebze bulunmalıdır. Geriye kalan kısımda da meyve olursa bu çok iyi bir rutindir. Haftada bir yemleri içerisine biraz kalsiyum eklenirse sağlıklı olur. Haydi iguana beslemek konulu yazımıza bu hayvanın bakımının nasıl yapıldığıyla devam edelim…
Iguana Bakımı Nasıl Yapılır?
Evde bakılan iguanalar için birden fazla etkene dikkatli olmakta her zaman için fayda var diyebiliriz. İlk olarak iguanaların evde yaşayacağı kısmı özenli şekilde hazırlamak lazım. Bunun için de geniş bir kafes ya da teraryum alabilirsiniz.
Iguanalara doğal alanlarından uzaklaştığını hissettirmemek için akvaryumun tavan kısmından tabanına değin her bir detayı en ufak ayrıntısına kadar düşünmeniz gerekir. Kafes ölçüleri iguananın boyutuna uygun olmalıdır.
İdeal olan bu ölçü, yavru olan iguanalar için yüz yirmi çarpı seksen çarpı altmış santimetre olmalıdır. Yetişkin olan iguanalarda ise bu ölçünün iki yüz çarpı iki yüz çarpı yüz elli santimetre olduğunu görüyoruz.
Ek olarak ortamın ısısı da en azından akvaryumun büyüklüğü kadar önemli olmaktadır. Gündüz vakti yirmi sekiz ila otuz derece, gece vakti ise yirmi iki derece olması yeterlidir. Teraryum ve kafes için uygun bir ısı lambası almalısınız.
Akvaryuma iç ısıyı kontrol edebilmek için ufak bir derece koyabilirsiniz. Zaten iguana beslemek böyle şeylere de dikkat etmeyi beraberinde getiriyor. Iguanalar doğal ortamda ağaçta yaşam sürdüklerinden ötürü akvaryumda da ağaç olmalıdır.
Ağacın yönü de ısı lambasına göre konumlandırılırsa iyi olur. Iguana üşüdüğü zaman ağaca tırmanır ve ısınmak için kendine alan beğenir. Lambanın konumuna da dikkat etmek en iyisi olacaktır. Lambaya yaklaşınca derileri yanabilir.
Iguanalar suya çok fazla düşkün haldedirler. Teraryuma yerleştireceğiniz orta boyutta bir su kabı her gün temizlenmelidir. Suyu da yenilenmek zorundadır. Susuzluğunu giderebilmek için periyodik olarak su tüketmeleri gerekmektedir.
Genel manada iguana su kabının boyutu kafes büyüklüğünün dörtte biri kadar olursa iyi olur. Kafesin havalandırılması da çok önemlidir. Bizler nasıl evimize hava aldırıyorsak onun evine de hava aldırmalıyız.
Iguanalar ani ısı değişimine karşı çok hassas olurlar. Bu nedenle de daha kolay hastalanabiliyorlar. Bu nedenle hava akımının en iyi biçimde ayarlanması lazım olmaktadır. Iguanaların iskelet yapısının güçlenmesi için D vitamini gerekir.
Doğal alanlarında iguanalar D vitaminini güneş ışınları dahilinde karşılarlar. Bu kısımda yapmanız gereken ise kafes içerisine UV ışınına sahip olan bir lamba koymaktır. Bu hayvanlar periyodik olarak banyo ettirilmelidir.
Bu aslında onun deri değişimi esnasında derisinin rahat soyulabilmesini de destekleyen bir durumdur. Su içerisinde yüzmek, iguananın hareket etmesini sağlayarak egzersiz ihtiyacını karşılar.
Bu hayvanlar suyu derileri ile emer ve nem oranlarını dengelerler. Evcilleştirilmiş olan iguana beslemek, daha kolaydır. Bu iguanaların yaşadıkları ortam sürekli temizlenerek havalandırılmalıdır. Ek olarak özel bakıma da ihtiyaç duyarlar.
İki ila üç haftada bir tırnaklarının uç bölgeleri kesilmelidir. Başka bir önemli nokta da iguanaların diş sayısıdır. Bu hayvanların diş sayısı altmış ila yüz arasında değişir. Iguanaların dişleri şeffaf olur. Devamlı olarak da yenilenirler.
Agresif tavırlar sergilediklerinde ise sahiplerini ısırabilirler. Terlemeyen hayvanlardır. Fazla tuzu her daim hapşırma yoluyla atarlar. Günün büyük bir vaktini de tabii ki dinlenme aktivitesiyle geçirirler.
Dinlenmek onlar için vazgeçilmez bir etkinlik olmaktadır. Pineklemekten çok hoşlanırlar. Onları kızdırmadığınız sürece size karşı herhangi bir kötü yönlü davranışları olmayacaktır.