Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Deniz Kaplumbağası Ne Yer?

27.01.2022
2.470
Abone Ol 
Deniz Kaplumbağası Ne Yer?

Deniz kaplumbağası ne yer? Dünya geneline bakıldığında yaklaşık olarak yedi tür deniz kaplumbağasının bulunduğunu ve bunların da beş tanesinin Akdeniz’de görüldüğünü söyleyebiliriz. Ancak bunlardan yalnızca iki tanesi olan Chelonia mydas ve Caretta caretta Akdeniz’de düzenli bir şekilde yaşamına devam etmektedir.

Deniz Kaplumbağası Hakkında Bilgiler

Deniz kaplumbağası ne yer açıklamadan evvel bu sevimli canlılardan söz edelim. Deniz kaplumbağası, Emydidae ailesine ait olan bir kaplumbağa türü olarak bilinmektedir. Amfibik bir yaşama sahip olmalarının yanı sıra evcil hayvan olarak evlerde de yaşam sürebilmektedirler. Suda ve karada yaşayabilirler. Bu çerçevede iki farklı türe ayrıldıkları bilinmektedir. Deniz kaplumbağaları daha çok etçil beslenme düzenine sahiptirler. Kara kaplumbağaları ise otçul olarak bilinmektedir. Deniz kaplumbağasının yemlenme saati ve de yemlenme sayısı önem arz eden konulardandır.

Deniz kaplumbağaları, isminden de anlaşılacağı üzere su içerisinde yaşayan bir kaplumbağa türüdür. Bu kaplumbağa türlerinin yaz aylarında beslenme sayısı kış aylarına oranla daha fazla olmaktadır. Kış aylarında yaklaşık olarak bir ya da iki kere besleniyorlarken bu sayı kış aylarında iki katına çıkabilmektedir.

Deniz Kaplumbağası Yumurtalaması

Caretta caretta’nın çiftleşmesi yuvalamadan birkaç hafta önce ve yuvalama plajı yakınlarındaki ya da özel toplanma alanlarında meydana gelmektedir. Birbirlerine sıkı bir şekilde sarılan çiftler çoğunluklu olarak yüzeyde görülürler. Bunun yanı sıra su altında da birleşmelere rastlanabilmektedir. Yuvalama sezonları ise genel olarak Ağustos ya da Mayıs aylarında olmaktadır.

Yumurtlama olayı genellikle gece saatlerinde meydana gelmektedir. Nadiren de olsa gündüz saatlerinde de yuvalama görülebilmektedir. Yumurtlayabilmek için kumsala yaklaşan dişi, zamanla başını yukarı doğru kaldırır ve kumsalı gözetler. Dişi, bu dönem içerisinde dışarıdan gelecek olan herhangi bir sese karşı oldukça hassas olur ve de rahatsızlandığı esnada geri döner. Yumurta bırakma başlangıcına kadar duyarlı bir yapıya sahip olan dişi, yumurta bırakma anında uyarılardan az da olsa etkilenebilmektedir.

Yumurtaların bırakılmasının ardından, arka üyeler kullanılarak yuvadan çıkartılan nemli kum ile birlikte kum sıkıştırılıp yuvaların üstü örtülür. Daha sonrasında dişi bireyler ön tarafa doğru ilerler ve aynı zamanda ön üyeler ile de arkaya doğru kum atarak yuva çukurunu gizlemeye çalışırlar. Bu işlem tamamlanır tamamlanmaz dişi birey oldukça hızlı bir şekilde denize geri döner.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  13 Maddede Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Deniz kaplumbağaları iki ya da üç yılda bir yuva yaparlar. Aynı yuvalama sezonu içerisinde birden fazla yuva yapabilmektedirler. Aynı sezon içerisinde iki yuvalama arasında geçen zaman ise yaklaşık olarak iki hafta olarak bilinmektedir. Yeni bırakılan deniz kaplumbağalarının görünümü genellikle yumuşak, beyaz, mukusla kaplı, ping pong topu büyüklüğünde ve de küresel bir şekildedir.

Yuvaya bırakılmış olan yumurtaların sayısı yaklaşık olarak 100 civarı olurken, bunların kuluçka süreleri ise bir buçuk ya da iki ay olarak bilinmektedir. Yuvalar kabuklarını kırdıktan sonra bir süre hareketsiz kalırlar ve sonrasında ise ortalama 5 gün içerisinde yuvalarını birbirlerine yardımcı olarak terk ederler. Yuvadan çıkan yavrular ise ufuk aydınlığını kullanmaya çalışarak denize doğru yönelirler. Bu esnada ise plajın gerisinde olan herhangi bir ışık, yavruların yönlerini şaşırmalarına ve aynı zamanda ölümlerine yol açar. Peki, deniz kaplumbağası ne yer? Şimdi de bu harika canlıların beslenmesinden bahsedelim.

Deniz Kaplumbağası Beslenmesi Nasıldır?

Deniz kaplumbağası ne yer? Deniz kaplumbağası; kurutulmuş canlı yem, dana kıyması, dana eti, yumurta kabuğu, marul, tavuk eti, haşlanmış yumurta, tatlı su gevreği ve alabalık gibi besinlerle beslenirler. Alabalık tarzı tatlı su balıklarını yemeleri 1 haftada birden çok kez olabilmektedir. En sevdiği besinler kum karidesi olarak bilinmektedir. Ancak, sürekli verilmesi hata olarak bilinmektedir.

En uygun olanı belirli aralıklar ile verilmesidir. Dana kıyması ve dana etini yağsız yerlerinden ve de sınırsız olan kısımlarından ayırarak vermek gerekmektedir. Marulun yeşil kısımlarını ise 12 saat kadar bulunduğu yer içerisinde bekletmek gerekmektedir. Eğer bu 12 saat içerisinde yememişlerse daha fazla süre bekletmemek gerekmektedir.

Deniz kaplumbağaları, etçil beslenen hayvan türü olarak bilinmektedir. Bu nedenden dolayı ise karides, tavuk, haşlanan yumurta ve haşlanan balık gibi çeşitli proteinler içeren besinler ile beslemek en uygun ve sağlıklısı olanıdır. En sevdikleri yemek ise kurutulmuş kum karidesi olarak bilinmektedir. Bunların yanı sıra kaplumbağalara uygun olan yemler ile de beslenmeleri gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Bu yemlerin içerisinde de deniz ürünleri ve bitkiler yer almaktadır. Protein bakımından zengin olan çeşitli besinlerin yanı sıra marul gibi taze yeşillik ürünlerini de sevebilmektedirler. Patates, havuç, brokoli ve karnabahar gibi besinlerde aralıklı ve düzenli bir şekilde verilmelidir. Asma yaprağı, yonca ve incir yaprağı gibi yeşil yaprağı olan yiyecekler de deniz kaplumbağaları için en uygun olanı olarak bilinmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.