Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

8 Maddede Kaplumbağalar Hakkında İlginç Bilgiler

27.11.2021
5.798
Abone Ol 
8 Maddede Kaplumbağalar Hakkında İlginç Bilgiler

Yavaşlıklarıyla bildiğimiz kaplumbağalar oldukça sevimli hayvanlardan biridir. Peki, kaplumbağalar hakkında ilginç bilgiler neler? Gelin birlikte bu sevimli canlılar hakkında biraz daha detaylıca bilgi edinelim.

Kaplumbağalar Hakkında İlginç Bilgiler

Bu hayvanların sırtlarında sanki evleri gibi taşıdıkları sert kabukları bulunmaktadır. Kabuklarının altında bulunan gövdelerinden uzanan başları, kolları ve bacakları sayesinde hareket ederler ve beslenirler. Kaliteli kaplumbağa yemleri ile beslenmeleri onların sağlığını koruyacaktır.

Bu canlıların ömürleri oldukça uzundur ve ilk varlıkları da çok eski zamanlara dayanmaktadır. Onlar için yeryüzünde bulunan en eski canlı türlerinden biridir demek bu açıdan hiç de yanlış olmayacaktır. Kaplumbağaların hem suda hem de karada yaşayabilen türleri bulunmaktadır. Üremelerini yumurtlama şeklinde olmaktadır.

Kaplumbağalar aynı zamanda çok dayanıklı canlılardır. Değişen hava koşullarına ve aç kalmaya olan dayanıklılıklarıyla bilinmektedirler. Bu genel bilgilerin dışında onlar hakkında birkaç ilginç bilgi edinmeye ne dersiniz?

1. Kaplumbağaların Kış Uykusuna Yatması

Kaplumbağalar hakkında ilginç bilgiler söz konusu ise kış uykusuna yatmalarından mutlaka söz etmemiz gerek. Kaplumbağaların bazı çeşitleri kış uykusuna yatmaktadır. Hatta bazen evcil olarak beslenen su kaplumbağaları kış uykularına yattığında sahipleri onları öldü zannedip endişelenebilmektedir.

Fakat bazı kaplumbağaların kış uykusuna yattığını bilmek bu noktada önemlidir. Karada yaşayan kaplumbağalar bu kış uykusu dönemlerini toprak altında geçirirken, su kaplumbağaları kış uykularını suyun derinliklerinde geçirmektedirler.

2. Kaplumbağaların Ağız Yapısı

Kaplumbağalar hakkında ilginç bilgiler arasında bir diğeri de ağız yapıları. Kaplumbağalar çok sert cisimleri parçalayabilmektedirler. Bu durumun ilginç olan kısmı ise onların dişlere sahip olmamasıdır. Dişleri olmadığı halde sert cisimleri parçalayabiliyor olmalarının sebebi damaklarında çok sert yapıda bir kıkırdak bulunmasıdır. Bu kıkırdak sayesinde denizdeki sert kabukları rahatlıkla parçalayıp beslenebilmektedirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kara Kaplumbağası Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

3. Kaplumbağaların Yaşam Süresi

Kaplumbağalar uzun yıllar boyunca hayatta kalabilen dayanıklı canlılardır. Daha önce çok uzun ömürlü olduklarından bahsetmiştik. Bu sevimli canlılar 150-200 yıl aralığında yaşayabilmektedirler. Uzun ömürlü oluşları oldukça dikkat çekmektedir.

4. Kaplumbağa Çeşitliliği

Kaplumbağalar çeşitlilik açısından oldukça yüksek bir rakama sahip canlılardır. Günümüze kadar tüm dünyada yaklaşık olarak 250 çeşit kaplumbağa türüne rastlanmıştır. Bu tür çeşitliliğine rağmen ülkemizde bunlardan yalnızca 8 çeşidi Türkiye’de görülmektedir.

5. Kaplumbağaların Nefes Alma Şekli ve Sesleri

Kaplumbağalar hakkında ilginç bilgiler arasında bir diğeri de nefes alma biçimleri ve sesleri. Bazı kaplumbağa türleri anüslerinden nefes almaktadır. Evet bu bilgi oldukça ilginçtir. Su kaplumbağaları su altına daldıklarında bu özellikleri sayesinde aldıkları oksijenin kanlarına karışmasını sağlamaktadırlar.

Kaplumbağaların bir diğer ilginç özellikleri ise ses telleri olmadığı halde ses çıkarabiliyor olmalarıdır. Bunu yapabilmelerinin sebebi kafalarını aniden öne doğru iterek ciğerlerinde bir hava birikimi sağlayıp bu hava birikim aracılığıyla ses çıkarmayı öğrenmiş olmalarıdır.

6. Kaplumbağaların Kızgınlık Dönemi

Kaplumbağaların üreme organları kabuklarının altında kalmaktadır. Üreme organlarını aynı zamanda boşaltım yapmak için de kullanırlar. Bir kaplumbağa çiftleşme dönemine geldiğinde erkek olan dişi olanın arkasından gider ve onun poposunu koklayarak çiftleşme isteğini belli eder.

7. Kaplumbağaların Hareketlilik Derecesi

Bu sevimli canlıların hareketlilik düzeyi de şüphesiz ki kaplumbağalar hakkında ilginç bilgiler arasında. Bizler kaplumbağaları çizgi filmlerden veya fabllardan yavaş hayvanlar olmalarıyla biliriz. Yavaşlıklarının sebebi onların avlanarak değil ot yiyerek beslenmek durumunda olmalarıdır.

Karınlarını doyurmak için kendilerini bir mücadeleye girmek zorunda hissetmezler ve bu sebeple de günlük hayatlarında çok hızlı hareket etmeleri gerekmez. Bu durum onların her an yavaş olduklarını göstermez. Kaplumbağalar gerçek bir tehlike karşısında oldukça hızlı hareket eden hayvanlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sürüngenlerin Özellikleri Nelerdir?

8. Kaplumbağaların Kabuk Yapıları

Kaplumbağaların sırtlarında bulunan kabukları dışardan bakıldığında tek bir parça ve bütün halinde görünmektedir. İlginçtir ki bu kabuk görüldüğü gibi tek parça değildir. Kabuk toplamda elli tane kemiğin birleşiminden oluşmaktadır.

Bunun dışında bu kabuklar çok sert ve oldukça dayanıklı görülmektedir fakat bunun aksine kabuklarda da kan dolaşımı gerçekleşir ve darbe aldığı durumlarda ezilmesi ve kanaması mümkündür. Kabukları her ne kadar kaplumbağalardan ayrı duran bir parça gibi görünse de kesinlikle bedenleriyle bağlantılıdır ve bu tarz darbeler onlar için çok acı verici olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Yaren dedi ki:

    Çok güzel anlatmışsınız. Emeğinize sağlık.