Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

13 Maddede Kaplumbağa Hakkında Bilgi

11.03.2021
4.031
Abone Ol 
13 Maddede Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Sürüngenler grubunun bir üyesi olan kaplumbağa, sert ve kemiksi kabuğunun içinde yaşayan bir canlı. Dört ayaklı, yavaş yürüyüşlü ve telaşsız olmasıyla tanınan bu sevimli hayvanların birçok farklı türü var. Peki, kaplumbağaları ne kadar tanıyorsunuz? Kaplumbağa hakkında bilgi arıyorsanız; daha fazlası yazımızın devamında!

1. Kaplumbağalar Dünyanın Her Yerinde Yaşar

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Kaplumbağalar birçok farklı iklimde bulunabilir ve sucul, yarı sucul ya da yarı karasal olarak sınıflandırılır. Ancak nerede yaşarlarsa yaşasınlar, tüm kaplumbağalar yüzmek veya ıslanmak için suya ihtiyaç duyar. Bazılarının ayrıca kuru zeminde “güneşlenmeye” ihtiyacı vardır. Her ihtiyacın miktarı, kaplumbağanın türüne göre değişir.

2. Kaplumbağalar En Eski Hayvanlardan Biridir

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Hiç kaplumbağanız olmadıysa, yaşam sürelerinin ne kadar uzun olabileceğini bilmiyor olabilirsiniz. Genel olarak, kaplumbağalar milyonlarca yıl önce ortaya çıkmıştır ve bu nedenle en eski sürüngen grupları arasında yer alır. Kaplumbağa yaşam süresi de oldukça ilginçtir. Evcil hayvan olarak, bazı kaplumbağa türleri 10 ila 150 yıl kadar yaşayabilir!

3. Kaplumbağa Hakkında Bilgi: Farklı Şekil ve Boyutlarda Olabilirler

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Kaplumbağa türleri oldukça fazladır. Şu anda bilinen 356 kaplumbağa türü bulunmaktadır. Kural olarak, hepsi sert bir kıkırdak kabuğuna sahip sürüngenlerdir. Kara kaplumbağası, deniz kaplumbağası, kutu kaplumbağaları, yumuşak kabuklu kaplumbağa, döner boyunlu kaplumbağa, gizli boyunlu kaplumbağa gibi birçok tür bulunur. Her birinin fiziki ve genel özellikleri farklıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Su Kaplumbağası Ne Yer?

4. Bazı Kaplumbağalar Vejetaryendir

Çoğu kaplumbağa aslında omnivordur, ancak birkaç tür beslenme konusunda daha seçicidir. Birçoğu, yapraklı yeşillikleri veya meyveleri yemekten mutludur. Kaplumbağa besliyorsanız, ona özel sürüngen yemleri sunmayı unutmayın!

5. Tüm Türler Yumurtalarını Karaya Bırakır

Yumurtalarını bırakmaya hazır olduklarında, suda yaşayan kaplumbağalar bile yuvalarını yaşam alanlarının yakınındaki kuma ya da toprağa kazarlar. Hiçbir kaplumbağa cinsi yavrularını büyütmek için etrafta dolaşmaz. Yavrular yumurtadan çıktığında kendi başına olurlar.

6. Kaplumbağa Hakkında Bilgi: Yön Duygusu Gelişmiştir

Deniz kaplumbağaları, yıllar sonra doğdukları sahile geri dönme konusundaki inanılmaz yetenekleriyle bilinirler. Birçok hayvan gibi kaplumbağalar da manyetik alanın ayrı ayrı çizgilerini algılayarak denizde yollarını bulabilirler. Ama aynı zamanda kıyı şeridinin manyetik imzasını hatırlayabilir ve manyetik alanlardaki küçük farklılıkları algılayarak evlerine geri dönebilirler.

7. Kaplumbağalar Mükemmel Görürler

Kaplumbağaların güçlü su altı görüşleri vardır. Araştırmacılar, bir dizi farklı rengi görebildiklerini ve hatta bazı renkleri diğerlerine tercih edebildiklerini keşfettiler.

8. En Büyük Kaplumbağalar 450 Kilodan Daha Ağırdır

Sürüngen sınıfında bulunan devasa boyutlardaki kaplumbağaları çevrenizde görebilmeniz pek mümkün değildir. Fakat, en büyük deniz kaplumbağası türü ortalama 250-500 kilo ağırlıkta ve 17-20 santim boyutlarındadır.

9. Kaplumbağanın Kabuğu Bir Dış İskelet Değildir

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Bazı insanlar bir kaplumbağanın sert dış kabuğunu bir dış iskelet ile karıştırır, fakat aslında omurganın parçası sayılan bir göğüs kafesidir.

10. Kaplumbağa Hakkında Bilgi: Sessiz Değiller

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Köpekler ya da kediler kadar gürültülü olmaları muhtemel değilse de, kaplumbağalar türe bağlı olarak tavuk benzeri uğultulardan köpek benzeri havlamaya kadar çeşitli sesler çıkarırlar.

11. Kaplumbağaların İkinci Bir Kabuğu Var

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Kaplumbağaların dış kabuklarının yanı sıra plastron adı verilen bir alt kabuğu da var. Plastron, tam bir iskelet kutusu oluşturmak için genellikle gövdenin her iki yanı boyunca üst kabukla birleşir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çamur Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

12. Kaplumbağalar Bebeklik Dişlerini Bir Saat İçinde Kaybederler

Kaplumbağa Hakkında Bilgi

Yavru kaplumbağaların, kabuklarından çıkmalarına yardımcı olmak için ağızlarında bir “yumurta dişi” vardır. Bu diş, yumurtadan çıktıktan yaklaşık bir saat sonra kaybolur.

13. Kaplumbağa Hakkında Bilgi: Birçok Tür Tehlike Altında

Milyonlarca yıldır hayatta kalan yedi kaplumbağa türünden altısı, insan faaliyetleri nedeniyle tehdit altında veya nesli tükenmekte olarak sınıflandırılıyor. Her yıl binlerce kaplumbağa dünyanın bazı yerlerinde yumurtaları, etleri ve kabukları için öldürülüyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.