Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yeşil İguana ile İlgili Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

03.03.2021
3.491
Abone Ol 
Yeşil İguana ile İlgili Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Bugünkü yazımızın asıl konusunu yeşil iguana dostlarımız oluşturuyor. bu hayvanlar, Iguana iguana adıyla da bilinmektedir. Iguanalar, geniş bir coğrafi alanda yayılım gösterir.

Meksika’da oldukları kadar kuzey kesimlerde de yer alırlar. Paraguay ve Brezilya asıl yaşam bölgeleri sayılabilmektedir. Güney Amerika’dan getirilerek Porto Riko’ya tanıtılması da sağlanmıştır.

Toplum arasında ağaçların tavuğu ve bambu tavuğu olarak da anılmakta olan bir hayvandır. İstilacı tür içerisinde yer alır. Yabani popülasyonlara da sahiptir. Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri Virgin Adaları gibi birçok yerde bulunurlar.

Otobur çeşitte bir hayvandır. 1,5 metre kadar bir boya sahip olabilirler. Kiloları ise en fazla 10 kg olur. Sakin bir mizaçları vardır. Renkleri parlaktır. Bakımlarını yapmak biraz meşakkatli bir işlem ister.

Yeşil Iguana Sahiplenmeden Evvel Dikkat Edilmesi Gerekenler

yeşil İguana

Ağaçlar Arasında Bir İguana

Her şeyden evvel bu hayvanı beslemenizin köpek ve kedi beslemekten çok daha pahalı ve zor olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yeşil iguanaların gereksinimlerini bilmeden, az ve küçük malzemeler satın alırsanız bu tamamen yanlış bir hareket olur ve sonrasında daha çok masrafa girmeye başlarsınız.

Sabırsız kişilerin yeşil iguana beslemesi son derece zor bir durumdur. Bunun sebebi ise bu hayvanların vahşi olmasıdır. Evcilleştirilmeleri şarttır. Bu dostlarımızın yaşam süresi ise yirmi seneye dek uzayabilmektedir. Bu süre zarfında devasa boyutlara gelebilirler.

Uygun olan saklama alanını sağlayabilmek, hem yer hem de fazlaca para gerektirdiği için bunu da göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Kısa ve öz olarak açıklamamız gerekirse iguanalar, zamanı bol olan ve sabırlı kişilerin besleyebileceği bir dosttur. Tabii maddi durum da önem taşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede İguana Hakkında Bilgi

Son günlerde geçmişte olanlara göre iguana besleyen kişilerin sayısı artmıştır. Bu hayvanları besleyen ve evcilleştiren insanlar, iguanayı çok daha kolay bir şekilde besler ve herhangi bir sorun ortaya çıkmaz.

Yeşil iguana, bu ailenin en iri türüdür. Doğal olanaklar eşliğinde iguanalar hemen hemen 10 ila 15 sene kadar yaşam sürerler. Ev şartlarında iguanalara daha güzel bakıldığı için vahşi doğada karşılaşabilecekleri şanssızlıklardan da uzakta yetişirler. Böylece daha rahat ettiklerini söylememiz mümkündür.

Yeşil İguanaların Cinsiyetleri Nasıl Belirlenir?

Bu hayvanların cinsiyetlerini netleştirebilmek için kullanılan en önemli yöntem, iguanayı ters çevirerek inceleme yapmaktır. Erkek olan iguanaların karın ve bel bölgelerinde yer alan deri gözenekleri iridir. Dişi iguanaların ise daha küçüktür. İşte, cinsiyet belirlendi bile.

Yeşil İguana Nerede Yaşam Sürer?

Vahşi doğa ortamında yeşil iguanalara en sık tropik bölgelerde rastlayabiliriz. Nemli ve sıcak olan yerlerde yaşam sürmekten hazzederler. En çok Kuzey Amerika’da ve Amerika’da onları görebilirsiniz.

Yeşil iguana türü, yaşamlarının büyük bir bölümünü ağaçlarda sürdürmekten hoşlanırlar. Tırnakları uygun olduğu için uzun kuyruklarının da yardımı ile ağaç gövdesi ve dallarında sürünmektedirler.

Yeşil İguana Çiftleşmesi Nasıldır?

Çiftleşme zamanları yaklaştığı esnada yeşil iguanalar ağaçtan inerek çiftleşmeye başlarlar. Yuva kurarak yumurta bırakmaya da başlarlar. Yeşil iguanalar, bir çiftleşme dönemi sonrasında on iki ila yirmi dört tane arasında yumurta yumurtlayabilmektedir.

Yumurtalarını toprağa gömerek yaşadıkları alana tekrar dönerler. Bazı zamanlar iki dişi yeşil iguana, yumurtalarını aynı yere gömmeyi tercih eder. Bu birçok kişi tarafından garip karşılansa da bu hayvanların doğasında bu huy vardır. peki bu hayvanları nasıl beslemeniz gerekir? Yazının devamında…

Yeşil İguana Nasıl Beslenir?

Yeşil iguanaların renklerine göre beslenme çeşitleri de değişir. Yeşil olan iguanalar, vejetaryen olur. Çok sayıda sebze, meyve ve yeşillik yemeyi severler. Doğal ortamlarında düşmanlarından kendilerini korumak için kamufle olabilirler. Bu da saklanmalarını sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dünyanın En Büyük Kaplumbağaları Hangileri?

Genel manada yetişkin ve genç olan iguanalar, ağaçların en zirve kısımlarında yaşamaktan keyif alırlar. Bu duruma ek olarak ise iguanaların çok iyi birer yüzücü olduklarını söyleyebiliriz. Doğal ortamlarında düşmanları olarak bilinen yılanlar ve kuşlar bu hayvanlara saldırı düzenlerler.

Yeşil iguana türü ise tehlike esnasında yüksekten kendisini suya atar ve avlanmaktan son anda kendilerini korurlar. Su altında yarım saat boyunca nefes almadan saklanabilmeleri de takdire şayan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Enerji ve güçten tasarruf etmek amacıyla kalp atış sayıları bir miktar azalır. Yeşil iguanalar ayaklarını gövde kısımlarına paralel olacak bir şekilde uzatır ve kuyruklarını da kullanarak suda kusursuz bir biçimde yüzmeyi başarırlar. Herkes onlara hayran kalıyor diyebiliriz.

Yeşil İguana Ne Yer?

Ev ortamında bakılan yeşil iguanaların beslenme biçimleri de son derece önemli olmaktadır. Çünkü beslenmeleri sağlıklarına direkt olarak etki eden bir durum olarak dikkat çekmektedir.

Yeşil iguanaların sindirim sistemleri hayvansal türde olan proteinleri eritebilmek için uygun bir ortama sahip olmamaktadır. Gelişme çağını yaşayan bir yeşil iguananın, hayvansal protein tüketimi yapması, büyümesi açısından önemlidir.

Ama bu protein türleri fazla tüketilecek olur ise, üç ila beş yaşına gelmiş olan yeşil iguanaların ölmesine bile neden olabilir. Bu durumun sebebi ise fazla alınmış olan hayvansal türdeki proteinin sindirim sistemi içerisinde etkili olan iç organlara ciddi manada zarar vermesi ile alakalı olmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra böbrek ve karaciğerde de birçok soruna neden olur. Yeşil iguananın tüketmek isteyeceği besin seviyesinde %80 kadar yeşillik yer almalıdır. Geriye kalan kısım için ise sebze ve meyve olmalıdır. Haftada bir kez yemlerine muhakkak birazcık kalsiyum takviyesi yapmalısınız.

Yeşil İguana Bakımının Nasıl Yapılması Gerekir?

Ev alanında yaşam süren yeşil iguana türü için birden fazla etkene dikkat etmek büyük önem taşıyor diyebiliriz. İlk olarak sahiplendiğiniz yeşil iguananın ev ortamında yaşayacağı yeri özenle hazırlamalısınız. Bunun için ise büyük bir kafes almalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaplumbağa Akvaryum Suyu Neden Yeşil Olur?

Onlara doğal yaşam alanlarından uzak bir yere gittiklerini hissettirmemek için akvaryumun tavan kısmından taban kısmına dek her bir detayı düşünmeniz ve planlamanız gerekecek. Kafes ölçüsü ise dostunuzun boyuna uygun bir şekilde yaptırılmalıdır.

Bahsi geçen ideal yeşil iguana kafesi ölçüsü, 10x80x60 cm olmalıdır. Tabii bu yavru olanlar için geçerlidir. Yetişkin yeşil iguanaların kafes boyutu ise 200x200x150 olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, ortam sıcaklığı da çok mühimdir. Gündüz yirmi sekiz ila otuz, gece yirmi iki derece en iyisi olacaktır.

Uygun olan bir ısı lambası da edinirseniz iyi olur. Bu alet, akvaryumdaki iç ısının kontrol edilmesini sağlar. Yeşil iguana türü, periyodik bir şekilde banyo yapmak zorunda olan bir hayvandır. Bu durum onun deri değişimi esnasında derisinin soyulmasına yardımcı olur. Suda yüzmesi de onun hareket etmesi için önemlidir.

Siz de yakın bir zamanda yeşil iguanalardan sahiplenmek istiyorsanız öncelikle ona her daim ilgi gösterip gösteremeyeceğinizi netleştirin. Bu hayvanlar her daim ilgi ve sevgi isteyen özel bir türdür. Onunla hep ilgilenmeniz gerek.

Sürüngenler ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.