Benekli Kaplumbağa Özellikleri ve Bakımı
Benekli kaplumbağa cinsi, evcil hayvan olarak bakılabilecek en küçük yarı su kaplumbağalarından biridir. Çok büyük olmadığı için hemen herkes için uygun bir canlıdır. Bakımı eğlenceli ve biraz da kolaydır.
Benekli Kaplumbağa Kökeni Neresidir?
Benekli kaplumbağa, Ortabatı ve Doğu Amerika’da, aynı zamanda Kanada’nın güneyinde yer alan bir kaplumbağa cinsidir. Çok büyük olmamasından ötürü hem içeride hem de dışarıda bakılabilir. İyi koşullarda bakıldığı taktirde elli seneye kadar yaşayabilir.
Benekli Kaplumbağa Davranışı ve Mizacı
Benekli kaplumbağa, küçük boyutu nedeni ile popüler bir yarı su kaplumbağası cinsidir. Fakat bu onların bakımının aşırı kolay olduğu anlamına gelmez. Bütün su kaplumbağaları gibi onların da dikkate alınması gereken beslenme ve barınma gereksinimleri vardır.
Bu cins kaplumbağalar, kabuklarında geliştirdikleri sarı benekler ile karakterizedir. Bunlar genç yaşlardaki kaplumbağalarda sayıca daha az olurlar. Kaplumbağa biraz daha büyüyünce vücudundaki benek sayısı artış gösterir. Lekeler, kaplumbağanın yüzünde ve boynunda da görülmektedir.
Misk kaplumbağaları gibi bu hayvanlar da küçüktür ve bundan dolayı her türlü ortamda bakılabilirler. Kaplumbağa olgunlaştıkça cinsiyetini belirlemek çok daha kolay hale gelir. Dişinin çenesi kırmızı tonlarındadır. Erkeğin çenesi ise siyah renklidir. Erkeğin kuyruğu dişiye göre biraz daha uzundur ve kalındır. Yarı suda yaşayan bir tür olmasına karşın yüzme becerileri ile öne çıkmaz.
Benekli kaplumbağa meraklı, aktif ve zeki bir hayvandır. Çoğu kaplumbağa gibi aşırı muamele nedeni ile stres yaşayabilir. Bu sebeple de çok fazla müdahaleye maruz kalmamalıdır. Ele alınmasını pek sevmez. Minimum oranda elde tutulmalıdır. Kaplumbağayı elinize aldıktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkamalısınız. Çünkü tüm su kaplumbağalarında Salmonella bakteri riski vardır.
Benekli Kaplumbağa Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?
Bu tür kaplumbağalar hem içeride hem de dışarıda tutulabilir. Tam anlamıyla olgunlaştıktan sonra uygun bir dış mekan muhafazasında yaşadıkları taktirde daha iyi bir şekilde gelişirler ve mutlu olurlar. Çok büyük akvaryumlarda tutulması önerilmez. Çünkü iyi yüzücü değiller. Aşırı yorulma riski oluşacağı için daha küçük akvaryum gerektirirler.
Genellikle su seviyeleri, kaplumbağanın ayağını yere basacağı fakat yine de yüzeye ulaşabileceği bir şekilde olmalıdır. Yavrular ilk olarak suda yaşarlar ve olgunlaştıkça suda çok fazla zaman geçirmek istemezler. Kaplumbağanın dış mekan muhafazası sağlam ve geniş olmalıdır. Çeşitli hava koşullarına karşı dayanıklılık göstermelidir. Sürüngen taban malzemesi kullanarak, hayvana rahat ve konforlu bir alan yaratılmalıdır.
Benekli Kaplumbağa Sıcaklık İhtiyacı Nedir?
Benekli kaplumbağaların rahat ve sıcak bir ortamda yaşamaları önemlidir. İdeal su sıcaklığı 23-28 derece aralığındadır. Kaplumbağanın uygun sıcaklıkta kalması adına sürüngen ısıtıcı kullanabilirsiniz. Kaplumbağanın güneşlenme sıcaklığı 32-35 dereceyi geçmemelidir. Sıcaklık aşırı düşük olursa kaplumbağa kış uykusuna yatabilir.
Benekli Kaplumbağa Işık İhtiyacı Nedir?
Kaplumbağanın kalsiyumu düzgün bir biçimde metabolize etmesine yardımcı olmak adına onun yeteri kadar D3 vitamini almasını sağlamalısınız. Sürüngen lambası kullanarak kaplumbağanın ışık gereksiniminin karşılanmasını mümkün kılabilirsiniz. Yeterince D3 vitamini almayan kaplumbağa, bazı hastalıklara yatkın hale gelir. Bununla beraber evcil dostunuz güneş ışığından da yeteri oranda yararlanmalıdır.
Benekli Kaplumbağa Beslenme İhtiyacı Nedir?
Bu kaplumbağa cinsi etoburdur. Bu sebeple de ona uygun bir beslenme düzeni sağlamalısınız. Özellikle de kaplumbağa yemleri, hayvanın sağlıklı beslenme sürecine katkı sağlayacaktır. Bazı meyve ve yeşil yapraklı sebzeler de kaplumbağaya sunulabilir.
Kaplumbağanın düzenli ve yeterli miktarda su tüketmesi önemlidir. Ayrıca D3 vitamini eksiği bulunuyor ise beslenme düzenine D3 takviyesi dahil edilebilir. Bunun için veterinere danışmayı unutmamalısınız.
Benekli Kaplumbağa Yaygın Sağlık Sorunları Nelerdir?
Benekli kaplumbağalar genel olarak güçlü ve sağlıklıdır. Uzun ömürlü ve sağlıklı olması adına beslenmesine ve bakım ihtiyaçlarına önem verilmelidir. Yatkın olduğu hastalıklar arasında bulaşıcı hastalıklar ve parazitler yer alır.