Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kaplumbağaların Genel Özellikleri Nelerdir?

26.07.2023
774
Abone Ol 
Kaplumbağaların Genel Özellikleri Nelerdir?

Kaplumbağaların genel özellikleri, kaplumbağa beslemek isteyenlerin merak ettiği konulardan biridir. Bu sevimli canlılar, dünyanın hemen hemen her yerinde yaşar. Son yıllarda evde beslemek için de tercih edilen hayvanlardan biri olmuştur. Örneğin, çocuklar için kaplumbağa sahiplenmek, onların sorumluluk alma becerilerini de teşvik eder.

Kaplumbağaların Genel Özellikleri

Kaplumbağaların Genel Özellikleri Nelerdir?

Kaplumbağa dostlarımız, son derece sert ve kemiksi bir kabuğun içinde yaşarlar. Ortalama 200 milyon seneden beri var oldukları bilinir. Kaplumbağaların genel özellikleri hakkında şunları söyleyebiliriz:

Kaplumbağaların Fiziksel Özellikleri

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi kaplumbağaların vücutları sert bir kabukla örtülüdür. Kaplumbağanın kuyruğu, bacakları, boynu ve başı, bu kabuğun dışında kalmaktadır. Çoğunda omurlar ve kaburgalar üst kabukla kaynaşmıştır. Kemikli yapıdaki kabuklarının üzerinde genel olarak keratin plaklar bulunur. Kimi su kaplumbağası cinslerinde ise yumuşak bir deri vardır.

Kaplumbağaların genel özellikleri arasında bir diğeri de kabuklarının oldukça ağır ve sert olmasıdır. Bundan dolayı ters dönmeleri halinde tekrardan ayak üstüne dikelmeleri çok zordur. Buna karşın korunmalarını sağlayan en büyük silahları da yine kabuklarıdır.

Kaplumbağaların dişleri bulunmaz. Çene bölümleri keratinden bir kılıfla kaplı durumdadır. Kenarı ise keskindir. Bu sert çene yapısıyla kaplumbağa yemi parçalamak kolay olur. Özellikle de denizin dibindeki sert kabuklular ile beslendiği düşünüldüğünde, çene yapılarının ne kadar güçlü olduğu görülür.

Bu sevimli canlıların dört tane ayağı ve her ayağında da beş tane parmağı vardır. Aynı zamanda bütün parmaklarını hareket ettirebilirler. Fakat suda yaşayan kaplumbağaların ön ayakları kürek biçimindedir. Parmakları bulunmaz.

Kaplumbağaların Doğal Yaşam Alanları

Kaplumbağaların genel özellikleri konusunda anlatabileceğiniz bir diğer husus ise bu canlıların yaşam alanıdır. Kaplumbağa çeşitleri genel şekilde incelendiğinde deniz, kara ve su kaplumbağası olarak farklı sınıflara ayrılırlar. Dünya çapında ortalama 250 tür kaplumbağa vardır. Antarktika kıtası dışında diğer bütün kıtalarda yaşar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Kaç Yıl Yaşar?

Kara kaplumbağaları, genelde bozkır ve çöl gibi kurak alanlarda yaşarlar. Güneşe karşı durmaktan memnun olurlar. Su kaplumbağaları isminden de anlaşılacağı gibi sularda yaşarlar. Deniz kaplumbağaları da aynı şekilde deniz ve okyanuslarda yaşamlarını sürdürürler.

Kaplumbağaların Genel Özellikleri Nelerdir?

Kaplumbağaların Yaşam Süresi

Kaplumbağaların genel özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyenler, bu hayvanların kaç sene yaşadıklarını da öğrenmek isteyebilir. Bu sürüngenler, uygun nem ve sıcaklık ortamında yaşadığı sürece uzun ömürlü olabilir. Elbette kaliteli sürüngen yemleri ile beslenmesi de ömür süresini artıracaktır. En uzun süre yaşayan Galapogos kaplumbağasının 152 sene hayatta kaldığı bilinir. Evlerde bakılan kaplumbağalar ise maksimum 25-30 sene yaşayabilmektedir.

Kaplumbağaların Beslenmesi

Kaplumbağaların genel özellikleri, beslenme alışkanlıklarını da içerir. Her kaplumbağa ırkının beslenme ihtiyacı farklıdır. Örneğin, denizde yaşayan kaplumbağalar deniz canlıları yerler. Evde bakılan kaplumbağa cinslerinin kaplumbağa yemleri ile beslenmeleri önemlidir. Ayrıca onlara çeşitli sebze ve meyveler de sunulabilir. Dışarıda dolaşan kaplumbağalar, solucan gibi canlıları da tüketebilirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.