Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı Nedir?

16.02.2023
423
Abone Ol 
Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı Nedir?

Sürüngenlerde metabolik kemik hastalığı yaygın bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda sürüngenlerde osteoporoz, osteomalazi ve osteodistrofi şeklinde de bilinir. Aslında basit bir kalsiyum eksikliği olmamaktadır. Fakat bu mineralin metabolizması kesintiye uğradığında bir dizi belirti ortaya çıkar.

Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı Ne Demektir?

Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı

Sürüngenlerde metabolik kemik hastalığı durumunda meydana gelen problem, vücutta her zaman bulunması gereken kalsiyum ve fosfor dengesinin bozulmasıdır. Eğer ki, sürüngenin beslenmesinde kalsiyum eksik ise vücut onu kemiklerden çıkararak elde etmektedir. Bu gelişme ise kemiklerin yumuşamasına ve kırılmasına neden olmaktadır.

Eksik kemik dokusunun yerini, kemikleri kalsiyum olmadan güçlendirmeye çalışan fibröz doku almaktadır. Bu mineral aynı zamanda kas kasılması ve kanın pıhtılaşmasında da önemli rol oynamaktadır. Kalsiyum normalde beslenmeden elde edilir. Kaliteli sürüngen yemleri içinde dengeli oranda kalsiyum bulunur. Fakat kalsiyumun vücut tarafından uygun şekilde emilmesi adına D2 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitamini sentezlemek için sürüngenlerin yaşam alanında UVB/UVA lambası olması gereklidir.

Protein açısından düşük bir beslenme düzeni, karaciğer ya da böbrek yetmezliği gibi sorunlara da sebebiyet verebilir. Sürüngenlerde metabolik kemik hastalığı en çok kemikleri ve kasları etkilemektedir. Bu yüzden de sürüngen yemleri yeterli oranda protein de barındırmalıdır.

Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sürüngenlerde metabolik kemik hastalığı aşağıdaki semptomlarla karakterizedir:

  • Üreme yetmezliği
  • Vücudun zayıflaması
  • Kemiklerin zayıflamasından dolayı meydana gelen kırıklar
  • Uyuşukluk, kabızlık, iştahsızlık ve topallık
  • Titreme, bacak ve parmak kaslarında kasılma
  • Kaplumbağalarda kabuk yumuşaması
  • Çenenin yumuşaması veya şişmesi
  • Bacakların ya da omurganın eğilmesi veya şişmesi

Sürüngenlerde Metabolik Kemik Hastalığı Tedavisi Var Mı?

Teşhis, karakteristik klinik semptomlar dikkate alınarak, fizik muayene ve hayvanın beslenmesi göz önünde bulundurularak konulur. Teşhisi doğrulamak ve tedaviyi değerlendirmek için röntgen çekilebilir. Tedavi, metabolik kemik hastalığının şiddetine göre değişir. En hafif vakalarda bakım koşullarını ve beslenmeyi iyileştirmek yeterli olacaktır. Fakat sürüngenlerde metabolik kemik hastalığı ileri derecede ise veteriner kontrolünde yoğun kalsiyum ve fosfor takviyesi gereklidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede İguana Hakkında Bilgi

Tedavi sürecinde önemli olan noktalardan biri de sürüngen ısıtıcı ve lambalardır. Ultraviyole ışık kaynağı kontrol edilmelidir. Işık kaynağı güncelliğini yitirmiş olabilir ya da sürüngenden çok uzakta konumlanabilir. Ilıman iklimlerde doğal güneş ışığına erişime izin verilebilir. Hayvanlar, kırık riski nedeniyle dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır. Metabolik kemik hastalığının en şiddetli vakalarında, kırıklar immobilize edilmeli ve buna ek olarak; hayvan kalsiyum ve D vitamini ile desteklenmelidir. Bu tedavi, uzman bir veteriner tarafından yapılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.