Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sürüngenlerin Özellikleri Nelerdir?

29.01.2022
2.535
Abone Ol 
Sürüngenlerin Özellikleri Nelerdir?

Sürüngenlerin özellikleri neler? Omurgalı grubundan amfibilerle kuşlar arasında yer alan Sürüngenler (Reptilia) kara hayatına oldukça uyum sağlayan canlılardır. Salgı bezleri yok denecek kadar az üretim yapan sürüngenlerin derileri bir hayli kurudur. Vücudunun değişik yerlerinde pul ve plakların oluşmasının nedeni keratin tabakadır. Bu tabakayı arar ara vücutlarından atarak yenilerler.

Sürüngenlerin Özellikleri

Genellikle 4 bacağa sahip olan sürüngenlerin bir kısmının da bacakları yoktur. Vücutları yerle neredeyse bitişik olacak şekilde alçak olan sürüngenlerin bir kısmı karada bir kısmı suda yaşar. Suda yaşayan sürüngenler de akciğer solunumu yapmaktadır.

Tuatara hariç sürüngenlerin de çiftleşme organları olduğu için döllenme içerde gerçekleşmektedir. Yumurtalar elastik kabuklu olmasına rağmen kolayca kırılabilmektedirler.  Bazı sürüngenler ise yumurtadan değil direkt rahimden çıkarlar. Ancak sürüngenlerde memelilerdeki gibi bir annelik duygusu yoktur.

Genellikle başka hayvanları yiyerek hayatlarına devam eden sürüngenler oldukça avcı ve yırtıcıdır. Ancak sürüngenler familyasından kara kaplumbağası ve bazı kertenkele türleri bitkilerle beslenirler.

İnsanların birçoğu sürüngenlerin öldürücü bir zehre sahip olduğunu düşünürler. Ancak bu algı oldukça yanlıştır. Sürüngenlerin çok nadir bir kısmı zehirlidir. Türkiye’de yaşayan kertenkelelerin hiçbir zehirli değilken yılanları ise sadece %23’ü zehirlidir. Bu algıya kapılmayan birtakım insan, sürüngenleri evlerinde bakmaktadır.

Omurgalılar familyasından olan sürüngenler, yumurtlayarak ürerler ve 800’den fazla türü vardır. En yaygın bilinen sürüngen türleri; yılan, timsah, kamplumbağa ve kertenkeledir. Nesli tükenen sürüngenlere ise dinozorları ve ihtiyozarları örnek vermemiz mümkündür.

Sürüngenlerin sağlıklı yaşamaları ve gelişimleri adına sürüngen yemleri ile beslenmeleri önemlidir. Ayrıca, türe göre yem sağlamak da önem arz eder. Örneğin, kaplumbağa besliyorsanız sevimli evcil hayvanınıza kaplumbağa yemi sunmanız gerekir. Aynı şekilde, sürüngen

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Kaplumbağalar Hakkında İlginç Bilgiler

Sürüngenlerin Yapıları Nasıldır?

Sürüngenlerin özellikleri, türlerine göre değişir. Diğer hayvanlardan oldukça farklı olan sürüngenlerin en büyük özellikleri, derilerinin keratinden oluşmasıdır. Sahip oldukları pullar, üst derilerinde korneanın zaman içinde kalınlaşmasından dolayı meydana gelir.

Yılanların sürtünmeye yardımcı olan karın üzerindeki pulları genellikle birbirinin üzerindedir. Bu pullar sayesinde çok kolay bir şekilde kıvrılma yetenekleri vardır.

Derilerinin pullu ve sert olması sürüngenlerin dış etkenlerden korunmasını sağlar. Yaşları geçtikçe pullarını değiştirmeye başlayan kertenkele ve yılanların yaptığı bu pul değişimine gömlek değiştirme ismi veriliyor.

Kalp yapısı olarak da diğer hayvanlardan oldukça farklı olan sürüngenlerin kalpleri genellikle 3 gözlüdür.  Kalplerinin karıncık kısmı ise yarım perdeyle ayrılmıştır. Ancak bu durum timsahlarda aynı değildir.

En iyi duyuları görme olan sürüngenlerin gözlerinden ek olarak bazı yapılar bulunur. Örneğin; göz kapakları aslında yokmuş gibi görünen yılanlar hareketsiz göz kapaklarına sahiplerdir. Bazı yılanların baş kısımlarında ısıya duyarlı çukurlar vardır. Bu çukurlar yılanların hayvanları görmeseler bile hissetmelerini sağlar. Ya da kum kertenkelelerinin de göz kapakları saydamdır.

Kendilerini kuma gömerken korumaları için burun delikleri yukarı doğrudur. Bir başka örnek vermek gerekirse, sadece gece avlanabilen gecko sürüngenlerinin göz bebekleri kocamandır. Ancak gözbebeklerinde öyle bir yapı vardır ki gündüzleri gözleri çizgi halini alır. Çünkü gecko sürüngenlerinin gözlerinin güneş ışınlarından korunması gerekir.

Kaplumbağa, kertenkele, gecko ve bukalemun evde besleyebileceğimiz sürüngenler sınıfına girerler. Şimdi sürüngenlerin özellikleri nelerdir detaylıca inceleyelim.

Kaplumbağaların Genel Özellikleri Nelerdir?

Türüne göre karada, tuzlu ya da tatlı suda yaşayabilen kaplumbağanın 300’den fazla türü vardır. Neredeyse tüm dünyaya yayılan bu sevimli ve evcil sürüngenlerin omurgaları ve kabukları, evleri olarak gördüğümüz sağlam kabuklarını oluşturur.

Kalpleri oldukça güçlü olan deniz kaplumbağaları, nefeslerini 1 saatten fazla tutma yeteneklerine sahipledir.  Deniz kaplumbağalarının kalplerinin özelliği, su altındayken akciğerlere kanı tıkması ve vücudun sadece oksijene ihtiyacı olan bölgelerine kan göndermesine izin vermesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kara Kaplumbağası Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Adabra, Dev Galapagos ve Afrika Kaplumbağaları en çok yaşayan kaplumbağalar arasındadırlar. Bu kaplumbağaların yaşam süreleri 170 yılın üzerindedir.

Timsahların Genel Özellikleri Nelerdir?

Sürüngenlerin arasında oldukça önemli bir yere sahip olan timsahlar, uzun buruna ve bıçak gibi keskin dişlere sahiptir.  Etçil sürüngenlerden olan timsahlar, genele olarak salyangoz, kabuklu deniz hayvanı, böcekler, balıklar ve kurbağalar gibi canlılarla beslenirler.

Tüm timsahlar saldırgan değildir. Hatta Bilinenin aksine çoğu insanlar gördüğü zaman korkup uzaklaşır. Ancak birkaç büyük ırk timsah ve Nil timsahı saldırgan olmayan timsah grubuna girmezler.

Günümüzde doğal yaşam alanları nehir kenarları olan, sürüngen familyasından timsahların nesli habitat kaybından dolayı tehlikeye girmektedir.

Kertenkelelerin Genel Özellikleri Nelerdir?

Sürüngenlerin en geniş ve çeşitli grubu olan kertenkeleler, boyut, şekil ve renk olarak oldukça çeşitlidirler. Örneğin; 3 metreyi geçen boyu ile oldukça ilgi çekici olan Komodo Ejderi farklı bir kertenkele türüdür.

Sürüngenler familyası içinde tat ve koku duyuları en güçlü olan kertenkelelerin hayatta kalma dürtüsü de oldukça gelişmiştir. Kertenkelelerin en spesifik özellikleri, derilerinin dikenle kaplı olması, kuyrukları kopsa dahi yeniden çıkması, suyun üstünde yürüyebilmeleri ve bazı türlerinin renk değiştirmesidir.

Yılanların Genel Özellikleri Nelerdir?

İnsanlar tarafından oldukça korkunç bulunan, sürüngen familyasından yılanlar oldukça ilginç hayvanlardır. Yine de bu sürüngenlerin özellikleri de birçok insanın ilgisini çekiyor. Üzerine anlatılan efsaneler, yalanlar, halk hikayeleri yüzünden isimleri kötü anılan yılanlar için aslında durum hiç de korkutucu değildir. Bu konuda yeteri kadar bilgi edinirsek, gereksiz korkularımızı bir kenarı bırakabiliriz.

Yılanların gözkapakları, bacakları ve kulakları yoktur. Derileri keratinden oluşan bu sürüngenlerin dilleri çatal şeklindedir. Ancak bu şekil, insanları sokmak zarar vermek amaçlı değil, kulakları olmadığı için bir nevi koklama duyusunu kullanmak içindir. Isı algılamada inanılmaz bir yeteneği olan yılanlar, avlayacakları hayvanları hayvanların sıcaklıklarını birbirinden ayırt edebilirler.

Sürüngen familyasının oldukça etobur olan yılanları, avladıkları hayvanları yakaladıkları zaman onları ya ısırıp zehir verirler ya da son derece güçlü olan ağızları ile onları etkisiz hale getirirler. Yılanlar avlarını çiğnemezler. Olduğu gibi yutarlar. Bu sanki küçük kafa yapılarına bakıldığı zaman imkânsız gibi gelen bir olay olsa da ağızları oldukça geniş bir şekilde açılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Su Kaplumbağası Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?

Yılanların dünyamıza oldukça faydası vardır. Hatta günümüzde yılan zehri birçok kalp ve kanser hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavinin yanı sıra yılanlar ekosistem için oldukça faydalı sürüngenlerdir. Çünkü böceklerle, kemirgenlerle beslenirler. Bu da tarım mahsullerinin zarar görmesini büyük bir oranda engeller. Özetle yılanlar, dünyamız eve ekosistemimiz için oldukça önemli sürüngen türlerinden biridir.  Bir yılan gördüğünüz zaman ona zarar vermediğiniz sürece size bir şey yapmayacaktır.

Yılanlar Hakkında İlginç Bilgiler

  • Yılanlar kafası kesilse dahi, kafası kesik bir halde 1 saate yakın hayatına devam edebilir.
  • Yılanların doğada 725 tane zehirli türü vardır. Bunların arasından 250 türü, bir insanı tek ısırma hamlesiyle öldürecek güce ve zehre sahiptir.
  • Yılanlar, rahat edecek bir ortam buldukları zaman 3 sene boyunca hiç kalkmadan uyuyabilirler.
  • Başı oval ve düz olan yılanlar zehirsizdir. Zehirsiz yılanların boyunları oldukça incedir.
  • Eğer bir yılanı öldürdüyseniz ona 1 dakika kadar yaklaşmamalısınız. Çünkü taklit yapıp ani bir refleksle sizi sokması muhtemeldir.
  • Çok sık rastlanmayan çift başlı yılanlar yemeğe oldukça düşkünlerdir. Hatta yemek için birbirleriyle kavga ederler.

Kurbağaların Genel Özellikleri Nelerdir?

Bu sürüngenlerin özellikleri de son derece merak ediliyor. Oldukça hareketli bir sürüngen olan kurbağalar genellikle suda yaşarlar. Uzun arka bacaklara, şişman bir gövdeye sahiptirler. 33 farklı familyaya ayrılan bu hareketli sürüngenler genel olarak suda yaşarlar.

Kurbağaların en spesifik özelliği iki yaşamlı olmalarıdır. Kurbağalar, larva olarak suyun içinde bir hayata başlarlar. Daha sonrasında başkalaşım geçirip kurbağa olarak hayatlarına devam edeler. Ayrıca sürüngenler arasında en fazla türe sahip olan hayvanlar kurbağalardır. Yaklaşık 5500 türü vardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.