Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sürüngenlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

05.11.2021
7.335
Abone Ol 
Sürüngenlerin Genel Özellikleri Nelerdir?

Sürüngenlerin genel özellikleri hakkında bilgi arıyorsanız; çok doğru yerdesiniz! Sürüngenler, amfibiler ile kuşlar arasında bulunan omurgalı hayvanlardır. Yaşamlarının bir kısmını suda diğer kısmını ise karada geçiren canlılar oldukları için iki yaşamlı ismini almışlardır. Peki, sürüngen özellikleri neler?

Sürüngenlerin Özellikleri

Sürüngenlerin genel özellikleri nedeniyle bu canlıların derileri kurudur ve derilerinde salgı bezleri çok az bulunmaktadır. Bu sebeple sıvıya olan ihtiyaçları azdır. Bunun yanı sıra, vücut ısılarını sabitleyebilirler ve dış ortamlara göre ayarlayabilirler. Bu canlıların kasları çok fazla enerji tüketmemektedir. Derilerinin üzeri keratin tabakasıyla kaplıdır ve bu tabaka vücudun belirli yerlerinde plak ve pulları oluşturur. Bu pul ve plaklar ise zamanla atılarak yenilenir.

Sürüngenlerin bazıları 4 bacaklı olabildiği gibi bazılarının bacakları yoktur. Bacaklı olan sürüngenlerin vücutları yere yakın olacak kadar alçaktadır. Bununla beraber, sürüngenlerin bazıları karada, bazıları ise suda yaşam sürerler. Suda yaşam süren sürüngenler, akciğerleri ile solunum yaparlar. Sürüngenlerin genelinde çiftleşme organı bulunmaktadır. Dolayısıyla döllenme işlemi içte gerçekleşir ve çoğu zaman yumurta bırakırlar. Yumurtaları dayanıklı kabuğa sahip olsa da kuş yumurtası gibi kırılabilir tiptedir.

Sürüngenlerin genel özellikleri hususunda şu bilgiler de önemli. Sürüngenlerin bir kısmı canlı doğururlar. Ancak yavruları memelilerde olduğu gibi analarına bağlı değildir. Bu yavruların gelişmelerinde larva devresi yoktur. Yumurtadan ayrıldıktan sonra yetişkin sürüngenlere benzerler. Sürüngenler besinlerini bir hayvanı avlayarak alsalar da kertenkele ve kara kaplumbağaları esas besinlerini bazı bitkisel maddeleri tüketerek alır.

Sürüngenlerin Genel Özellikleri

Genel olarak sürüngenlerin özellikleri şöyle açıklanabilir:

  • Sürüngenler, kuşlar ve memeliler gibi omurgalı canlı grubunda yer alırlar.
  • Sürüngenler karada veya suda yaşayabilirler.
  • Sürüngenlerin çoğu keratinden yapılmış pul ve plaklarla kaplıdır.
  • Kuşlar ve memeliler gibi akciğer solunumu yaparlar.
  • Sürüngenler iç döllenme yoluyla çoğalırlar.
  • Sürüngenlerin büyük bir kısmı yumurtalarını karaya bırakır.
  • Kertenkeleler, timsahlar ve bazı yılanlar haricindeki sürüngenler, bıraktıkları yumurtalarla ilgilenmezler.
  • Sürüngenlerin kalpleri diğer canlılardan farklıdır. Kalpleri genelde 3 gözlüdür.
  • Sürüngenlerin büyük bir kısmı soğukkanlı ve ektotermik canlılardır. Bu canlılar tıpkı memeliler ve kuşlar gibi vücut ısılarını kendileri üretirler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sürüngenlerin Özellikleri Nelerdir?

Türe Göre Sürüngenlerin Genel Özellikleri

Cinse göre sürüngenlerin özellikleri:

İguanalar

Sürüngenler grubunda yer alan ilk canlı iguanalardır. Bu canlılar, uzun boyları, boğaz kısımlarından sarkan derileri ve baş, boyun, sırt ve kuyruk kısımlarından çıkan dikenleriyle tanınan kertenkelelerdir. İguanalar evcil canlılardır ve bakımına özen gösterildiğinde 15- 20 yıl kadar yaşarlar.

İguanalar sıcak ortamlarda yaşamayı seven soğukkanlı canlılardır. Çünkü kendi iç ısılarını düzenlemenin hiçbir yolu yoktur, yalnızca dış sıcaklık onları sıcak tutar. Bu canlılar Meksika, Galapagos Adaları, Fiji, Karayip Adaları, Madagaskar, Meksika, Orta ve Güney Amerika’da bulunurlar. Genelde subtropikal ve tropikal ormanlarda, sahillerde ve çöllerde yaşam sürerler.

İguanaların birçoğu otçuldur ve yalnızca meyve, çiçek tomurcukları ve genç yaprakları tüketirler. Deniz iguanaları yiyeceklerini okyanusta yosun kazıyarak veya deniz otlarının arasından bularak beslenirler. Evcil iguanalar ise, bitki örtüsüyle beraber kriketler, solucan ve fareler ile beslenirler. Evcil iguana için özel sürüngen yemi en iyi seçimdir.

Kaplumbağalar

Türe göre sürüngenlerin genel özellikleri kaplumbağalar ile devam ediyor. Sürüngenlerden biri olan kaplumbağalar, 300’ün üzerinde türe sahiptir. Bu türler dünyanın dört bir yanına yayılmıştır. Kaplumbağalar türüne göre tatlı suda, tuzlu suda ve karada yaşam sürebilirler. Omurgaları ve kabukları, sürüngenlerin sert kabuklarını oluşturur.

Deniz kaplumbağaları, su altında nefeslerini yaklaşık 1 saat kadar tutabilirler. Bunu eşsiz yapıdaki kalplerinin gücüyle yapabilirler. Kalpleri, suyun altındayken kanı akciğerlere tıkar ve sadece oksijene ihtiyaç duyan bölümlere kan gitmesine izin verir. En çok yaşayan kaplumbağa türleri; Afrika kaplumbağası, Dev Galapagos, Aldabra kaplumbağası olmak üzere, her biri 170 yılın üstünde yaşayabilmektedir.

Su kaplumbağaları, Türkiye ve dünyada en çok beslenen canlılardan biridir. Çünkü bu canlıların bakımı ve beslenmesi çok kolaydır. Su kaplumbağasını plastik veya cam fanusların yerine, teraryumda beslemek çok daha sağlıklı olacaktır. Bu canlılar hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarla beslenebilirler. Dengeli, düzenli ve sağlıklı besinlerle beslenen su kaplumbağaları, uzun yıllar yaşam sürebilirler. Bunun için özel kaplumbağa yemleri ile beslenmeleri son derece önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Timsahlar

Timsahlar, sıcak iklime sahip bölgelerde su kenarları ve bataklıklarda yaşam süren, vücudu kemiksi pullarla döşeli sürüngen çeşididir. Bu canlılar, uzun ve dar burunlara ve keskin dişlere sahip oldukları için sürüngenler arasında farklı bir yere sahiptir. Kabuklu deniz canlıları, kaplumbağa, böcekler, salyangozlar, balık ve kurbağa gibi canlılarla beslenirler. Düşünülenin aksine çeşitli timsah türü insanlardan ürker ve insan gördüğü zaman uzaklaşırlar. Ancak, Nil timsahı ve büyük timsah türlerinden bazıları için bu geçerli değildir. Bu timsahların insanlara saldırdığı bilinmektedir.

Kertenkeleler

Sürüngenlerin en geniş ve çeşitli grubu arasında kertenkeleler yer almaktadır. Çeşitli renk, şekil ve boyutta olan kertenkeleler, komodo ejderi gibi yaklaşık 3 metre uzunluğuna sahip olabiliyorlar. Bunun yanı sıra kertenkeleler, sürüngenler arasında koku ve tat duyuları en iyi olanıdır. Kertenkeleler çok değişik hayatta kalma yöntemlerine sahip canlılardır. Bazılarının üzeri dikenlerle kaplıdır ve kuyrukları koptuğu zaman yerine yenisini çıkarabilirler. Bazıları renk değiştirebilirken bazıları ise suyun üzerinde bile yürüyebilirler.

Kurbağalar

Sürüngenler arasında en sucul yaşam süren kaplumbağalar, uzun arka bacakları ve tıknaz gövdeleriyle oldukça hareketli canlılardır. Bu canlıların çoğu yağmur ormanlarında yaşar ve 33 familyaya ayrılırlar. Yaklaşık 5.500 çeşitliliğe sahip kurbağalar, en fazla çeşitliliği olan sürüngenlerdir.

Kurbağalar karada ve suda olmak üzere iki yaşamlı canlılardır. Su içerisinde larva devresi olarak başladıklarına yaşamlarına, başkalaşım geçirerek karada da devam edebilirler.

Yılanlar

Türlere göre sürüngenlerin genel özellikleri konusunda yılanlardan da bahsetmeliyiz. Sürüngenler grubunda yer alan bir canlıda yılanlardır. Yılanlar, her insan tarafından yanlış anlaşılan bir canlıdır. Yılan ismi geçtiği anda bile insanlar korkar ve sözünün geçmesini istemezler. Ancak, yılanlarla ilgili bilgi edinildiğinde, korkunun üstesinden gelinecektir.

Yılanların kulakları, göz kapakları ve bacakları bulunmaz, bu canlıların derisi keratinden oluşur. Dilleri ise insanları incitmek ya da sokmak için değil, tıpkı diğer canlıların koklaması gibi çevreyi tanıma amacıyla kullanılır. Yılanların özel ısı algılama sistemleri vardır: çukur yılanları, çıngıraklı yılanlar, pitonlar ve boalar avlarını vücut sıcaklıklarına göre ayırt ederler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Softshell Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Bütün yılanlar etobur canlılardır, avlarını yakalamak için güçlü çene kaslarıyla hareket ederler veya ısırıp direkt zehirlerini vererek etkisiz hale getirirler. Avlarını çiğneme gereksinimi duymadan mideye gönderirler. Yılanlar dışarıdan küçük yapıda görünseler de hem alt hem de üst çeneleri büyük şekilde açılabilir ve avlarını kolayca yutabilirler.

Yılanların dünyaya çok ciddi yararları bulunmaktadır. Bu yararları arasında yer alan zehirleri, çeşitli kalp ve kanser hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Çeşitli kemirgenleri ve böcekleri yutarak, tarım ürünlerine zarar vermelerini engellemektedir. Son olarak yılanlar, dünya ekosisteminin oldukça önemli parçasını oluşturmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.