Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İguana Teraryumu Nasıl Olmalı?

24.05.2023
854
Abone Ol 
İguana Teraryumu Nasıl Olmalı?

İguana teraryumu sıcaklık, nem ve ışık bakımından iyi ayarlanmalıdır. Soğukkanlı olan bu hayvanların besinleri sindirmek, mineralleri metabolize etmek, vücut ısısını korumak, yetenek kazanmak gibi temel eylemleri gerçekleştirmek için belirli bir sıcaklık, nem, ışığa ihtiyaçları vardır. Bu nedenle yaşadıkları alan da buna göre düzenlenmelidir.

Genel olarak iguana teraryumu, bu canlıların doğal ortamından çok farklıdır. Bundan dolayı ortamı iyi bir şekilde taklit etmek için çaba ve zaman harcamanız gerekir. Ona uygun bir ortam sağlamazsanız, iguananız acı çeker, hastalanır ve hatta ölebilir.

Yetişkin bir iguananın iki metreye kadar büyüyebileceğini, boyutuna göre bir teraryuma ihtiyacı olduğunu da hatırlatırız. İguananızın teraryumu hakkında bilmeniz gerekenleri açıkladık.

İguana Teraryumu ve Sıcaklık

İguana Teraryumu

İguanalar için ideal sıcaklık, maksimum 32-35 derece ve minimum 27 derecedir. Isı kaynağı olarak seramik lambalar ya da akkor lambalar kullanabilirsiniz. Sürüngen ısıtıcı ile uygun bir sıcaklık elde etmeniz söz konusu olabilecektir. Tercih edeceğiniz voltaj, teraryumun boyutuna, dış sıcaklığa ve havalandırmaya bağlıdır.

İguanaların yaklaşık 12/12 saatlik bir gündüz/gece döngüsüne ihtiyacı olur. Bu ihtiyacın karşılanması, onların dinlenmesi için önemlidir. Aksi takdirde strese girerler ve hastalanabilirler ya da daha agresif hale gelebilirler. İguana teraryumunun geceleri sıcak tutulması gerektiğini ve akkor ışık kullanamayacağınızı unutmayın. Gece için ışık vermeyen ama ısı veren seramik lambalar ideal olacaktır. İhtiyaç duyulan ışığa göre açılıp kapanan farklı lambalar yerleştirebilir ya da düşük voltajlı bir seramik lambayı sürekli açık bırakabilirsiniz.

İguana Teraryumu ve Işık

İguana Teraryumu

İguana dostlarımız UVA radyasyon kaynağına ve D3 vitamini ve kalsiyum metabolizmasının oluşumu için gerekli olan UVB radyasyonuna ihtiyaç duyar. Sürüngen lambası bu gereksinimi en iyi şekilde karşılar. Eğer bu tür bir lamba kullanılmaz ise iguanaların kemikleri yumuşayabilir, hayvan zayıflayabilir ve deformasyona uğrayarak ölebilir. Aynı zamanda metabolik kemik hastalığı da meydana gelebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Su Kaplumbağası Ne Yer? Su Kaplumbağası Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

UV ışınlarının en iyi ve en mükemmel kaynağı şüphesiz ki güneştir. Mümkün olduğunda, iguananızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmalısınız. Sıcaklık 26°C’nin altında veya 38°C’nin üzerindeyse bir iguanayı güneşte bırakmayın. İguananın teraryumunda iyi bir UVA radyasyonuna sahip olmanın yanı sıra yapılacak en iyi şey, onun açık havada ve kafes içinde zaman geçirmesini sağlamaktır. Günde maksimum bir saat kadar bunu gerçekleştirebilirsiniz.

İguana Teraryumu ve Nem

Bir iguana için uygun ortamı oluşturan üçüncü bileşen elbette nemdir. İguanalar, tropikal ormanlar gibi yüksek çevresel neme ihtiyaç duyar. Doğal ortamlarında su içmeye neredeyse hiç ihtiyaç duymazlar. Fakat evcil iguanalar neme gereksinim duyar. İguana teraryumu nem oranı %65-75 aralığında olmalıdır. Bunu sağlamak adına iguana ve ortama günde birkaç kez ilaçlama yapılabilir. Ek olarak teraryumun bulunduğu ortama nemlendirici konulabilir ya da teraryum içine bir miktar su bırakılabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.