Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İguana Bakım Gereksinimi

18.07.2022
789
Abone Ol 
İguana Bakım Gereksinimi

İguana bakım uygulamaları büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. En popüler evcil hayvanlardan biri olan iguanalar Orta ve Güney Amerika’ya özgüdür. Ancak ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

İguana Bakım İhtiyacı

iguana bakım

İguanalar yüksek düzeyde bakıma gereksinim duyan canlılardır. Boyutları büyüyebilir ve uzun süre yaşayabilen sürüngenlerdir. Ek olarak evcilleştirilmesi zor olabilir ve düzenli olarak ilgi görmezlerse agresif davranışlar sergileyebilirler. İguana bakım gereksinimi hakkında şunları söyleyebiliriz:

1. İguana Mizacı

İguana bakım sürecinin doğru bir şekilde yerine getirilmesi için bu canlıların mizacı hakkında yeterince bilgi sahibi olmak önemlidir. Her ne kadar iguanalar evcilleştirilseler de çoğu evden kaçmaya çalışabilir. Bu durum onların doğası gereği normaldir.

Çevrelerinde rahat olmayı öğrenebilmeleri için sahiplerine alışmaları son derece önemlidir. Ancak genellikle insan temasını doğru bulmazlar ve buna direnç gösterebilirler. Bu yüzden de iguananızla ilgilenirken dikkatli ve sabırlı olmanız şarttır.

Yavru iguanalar hızlı hareket edebilir. Yetişkin olanlar ise kendilerini tehlikede hissetmediklerinde uysal ve sakin olurlar. Bazı iguanalar kafeslerinden çıktıkları zaman sahiplerinin üzerine tırmanmayı tercih edebilirler. Evcil hayvanınız eğer bu hareketi seviyorsa, keskin pençeleri olmasından dolayı koruyucu kıyafetler giymeniz gerekebilir.

İguana bakım ve iguanaların özellikleri hakkında şunu da söylemeliyiz: Bir iguananın kuyruğu ciddi bir zarara sebep olabilir. Çünkü bu canlıların kuyruğu yetişkin bir insanın kemiğini kırabilecek kadar güçlüdür. Bu yüzden özellikle başka evcil hayvanlar ve çocukların olduğu evler için tavsiye edilmez.

2. İguana Kafesi

İguanayı yavruluktan itibaren beslemeye başladıysanız, zamanla kafesini değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü bu canlılar aşırı büyüyebilirler. Bundan dolayı iguananız büyüdükçe ona uygun boyutlu ve sağlam bir sürüngen kafesi almanız gerekecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Su Kaplumbağası Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

İguana kafesinin temiz ve hijyenik kalması oldukça önemlidir. Aksi durumda iguana hastalıkları ortaya çıkabilir. Düzenli olarak sürüngen mama ve su kabı yıkanmalı, sürüngen taban altlığı yenilenmelidir. Kafes rutin olarak temizlik işleminden geçmelidir.

3. İguana Sıcaklık İhtiyacı

İguana bakım söz konusu olduğunda sıcaklık da önemli bir husustur. İguana tropikal bir hayvandır. Bu sebeple de sıcaklığa gereksinim duyduğunda 35 derece onun için idealdir. Normalde kafes içi sıcaklık 28 derecenin altına düşmemelidir. Tüm odanın sıcaklığını buna göre ayarlamanız gerekebilir. Ayrıca iguana için ideal ortam sıcaklığı elde etmek adına sürüngen ısıtıcı kullanabilirsiniz.

4. İguana Işık İhtiyacı

İguanaların günlük olarak 10-12 saat kadar ışığa ihtiyaçları olur. Bu nedenle sürüngen lambası kullanarak iguananın ışık ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Sürüngen lambaları UVB ampuller içerdiğinden ötürü iguanalar için zararlı olmamaktadır.

5. İguana Nem İhtiyacı

İguana bakım hususunda nem de önemli bir faktördür. İguanaların yaşam alanında en az %70 nem olmalıdır. İguana kafesi içine bir su havuzu ekleyerek nem düzeyini ayarlayabilirsiniz. Nemin uygun oranda olması, iguananın cilt sağlığını teşvik edecektir.

6. İguana Yemi

İguana bakım konusunda en önemli noktalardan biri de elbette iguana beslenmesi oluyor. İguananın sağlıklı kalabilmesi ve uzun ömürlü olabilmesi için özel iguana yemleri ile beslenmesi gerekir.

Bu sevimli canlılar hayvansal proteinden kaçınırlar. Hatta yüksek proteinli beslenme, iguanaların böbrek sorunu yaşamalarına yol açabilir. Kaliteli sürüngen yemleri ile iguananızı besleyebilirsiniz. Bu yemlere ek olarak sürüngen mama ve su kabı içine koyu yapraklı yeşillikler ekleyebilirsiniz. İguanaların her daim temiz suya erişimleri olmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.