Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yunan Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

25.06.2023
517
Abone Ol 
Yunan Kaplumbağası Özellikleri ve Bakımı

Yunan kaplumbağası, popüler kaplumbağa türleri arasında yer alır. Bu sevimli canlılar, kaplumbağa bakmak isteyenlerin ilgisini çeker. Peki, bu kaplumbağaların özellikleri neler?

https://www.youtube.com/watch?v=2McN9qOw8t4

Yunan Kaplumbağası Özellikleri

Yunan kaplumbağaları, Güney Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yaygın olan kaplumbağa çeşitlerinden biridir. Evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilir. Cana yakın kişiliğe sahip olan bu sürüngenler, iyi bir evcil arkadaş olur.

Bu kaplumbağaların kabuğu, ten rengi, kahverengi ve siyah renklerde olabilir. Sahipleri özel bakım gereksinimlerini karşıladıkları taktirde uyumlu bir evcil hayvan olurlar. Bununla beraber Yunan kaplumbağası elli sene kadar yaşayabilir. Bundan dolayı uzun ömürlü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yunan Kaplumbağası Davranışı

Pek çok sürüngen gibi Yunan kaplumbağası da ele alınmamayı tercih eder. Ele alınma, bu hayvanlar için çok stresli bir durumdur. Sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Hatta bazı kaplumbağalar yerden alındıkları taktirde ısırabilirler. Kaplumbağayı temizlemek için elinize almanız gerektiğinde bu işlemi çok yavaş ve nazik bir şekilde yapmanız önemlidir.

Yunan Kaplumbağası

Yunanistan kaplumbağası, genel bakım ihtiyaçları karşılanırsa ve saygılı bir ortamda yaşarsa, oldukça sevimli ve uysal olabilir. Sahiplerini tanıyabilirler ve onlara alıştıktan sonra daha uyumlu davranışlar sergileyebilirler. Sahiplerine alışan Yunanistan kaplumbağaları daha sosyal hale gelirler. Özellikle de sahiplerinin elinde sürüngen yemi gören bu canlılar, koşarak sahiplerine doğru giderler.

Yunan Kaplumbağası Barınma İhtiyacı

Bu canlılar için geniş bir alan gerekir. Egzersiz yapmak ve rahat bir şekilde hareket etmek isterler. Kaplumbağanız için geniş plastik ya da ahşap muhafazalar kullanabilirsiniz. Kaplumbağanın yaşam alanı yeterince büyük olduğu taktirde evcil hayvanınız özgür ve mutlu olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Su Kaplumbağası Ne Yer?

Kaplumbağanın yaşam alanını temiz tutmalısınız. Haftalık temizlik işlemi ideal olacaktır. Bu, kaplumbağanın sağlığı açısından önemlidir. Aynı zamanda yenmeyen yemleri ve atıkları düzenli olarak almalısınız.

Havalar sıcak olduğunda kaplumbağanızın dışarıda gezinmesine izin vermelisiniz. Ancak, evcil dostunuz dışarıda iken kesinlikle yalnız kalmamalıdır. Kaplumbağalar, tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde kaçabilirler. Saklanma konusunda oldukça başarılılar. Ayrıca rakun ya da atmaca gibi yırtıcı hayvanlar, kaplumbağanızı yakalayabilir.

Kaplumbağa için güvenli ve korunaklı bir dış mekân kafesi oluşturmak da iyi bir fikir olacaktır. İlgili kafes, aşırı güneş alan bir yerde konumlanmamalıdır.

Yunan Kaplumbağası Sıcaklık İhtiyacı

Yunanistan kaplumbağaları için ideal ortam sıcaklığı 23-25 derece arasındadır. Sıcaklık düşük olduğunda sürüngen ısıtıcı kullanarak, kaplumbağa için uygun sıcaklığı yaratabilirsiniz.

Yunan Kaplumbağası Işık İhtiyacı

Yunanistan kaplumbağaları yeterince güneş ışığı almalılar. Kaplumbağa günde 12 saat UVB yayan özel bir aydınlatmaya gereksinim duyar. Bu ışık, kaplumbağanın kalsiyumu metabolize etmesine ve kemiklerinin güçlenmesine olanak tanır. Aynı zamanda D vitamini üretimini teşvik eder. Tüm bunlardan dolayı sürüngen lambası, kaplumbağanın yaşam alanında kesinlikle olmalıdır.

Yunan Kaplumbağası Nem İhtiyacı

Yunanistan kaplumbağası, %40 ila %60 arasında bir nem seviyesine ihtiyaç duyar. Evcil hayvanınızın yaşam alanına bir nem ölçer ilave ederek, nem miktarını ölçümleyebilirsiniz. İki üç günde bir buğulama yaparak, nem seviyesini koruyabilirsiniz. Ayrıca, evcil kaplumbağanızın su kabını her daim dolu tutmayı da ihmal etmemelisiniz.

Yunan Kaplumbağası Yüzey İhtiyacı

Sürüngen dostunuz için güvenli bir zemin hazırlamalısınız. Bunun için sürüngen taban altlığı kullanabilirsiniz. Böylece kaplumbağanız için konforlu ve sağlıklı bir yaşam alanı elde edersiniz.

Yunan Kaplumbağası Beslenme İhtiyacı

Yunanistan kaplumbağaları için kaplumbağa yemleri uygun bir seçim olacaktır. Bu hayvanlar otoburdur ve lif bakımından yüksek, protein bakımından düşük bir şekilde beslenmeliler. Bu nedenle de kaplumbağalar için özel olarak formüle edilen yemlerden tedarik etmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaplumbağalar Ne Yer? Kaplumbağaların Özellikleri Nelerdir? İnsanlarla İlişkileri Nasıldır?

Kaplumbağanızın beslenmesini çeşitlendirmek adına ona ara sıra sebze ve meyveler verebilirsiniz. Havuç, brokoli, kabak, karahindiba, maydanoz gibi besinler, kaplumbağaya sunulabilir. Aynı zamanda elma, ahududu ve çilek gibi meyveler de Yunanistan kaplumbağasına verilebilir. Fakat sebze ve meyveler, hayvanın beslenme düzeninde %10 kadar yer almalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.