Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Canaan Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Canaan Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İsrail kökenli olan Canaan Dog köpeklerinin zeki, sadık ve bir yandan da bağımsızlığına düşkün olan karakterleri son derece ilgi çekmektedir. Bu köpeklerin uysal ve kibar davranışları da ayrıca köpek severleri kendine hayran bırakacak cinstendir. Bu nedenle de Canaan Dog köpekleri pek çok alanda tercih edilen köpeklerdendir.

Canaan Dog Köpek Karakter Özellikleri

Sadık, neşeli ve uysal karaktere sahip olan Canaan Dog köpeklerinin genel anlamda kibar şekilde hareket ettiği söylenebilir. Sahibi ile oldukça iyi şekilde iletişim kurabilen bu köpekler sahiplerine karşı herhangi bir saygısızlık etmek istemezler. Oldukça kibar ve anlayışlı bir yapıya sahiptirler.

Son derece dikkatli olan bu köpekler etraflarındaki her bir ayrıntıyı inceler ve bunlar üzerinden değerlendirme yaparak hareket ederler. Temkinli bir karaktere sahip olduklarını söylemek mümkündür. Zeki yapıları sayesinde hem oldukça kolay şekilde eğitilebilirler hem de sahiplerine karşı daha anlayışlı şekilde davranabilirler. Sahiplerinin yapmamasını istediği davranışları yapma konusunda ısrarcı olmazlar ve kısa sürede eğitim alabilecekleri için hem karakter hem de davranış eğitimlerini kısa sürede tamamlarlar.

Bağımsızlığına düşkün olan bu köpekler her ne kadar sahiplerine karşı saygılı olsa da kendi başına hareket etmek hoşuna gider. Bu yüzden de kendi alanı içindeyken onu kızdırmak, onun özel alanına müdahale etmek köpeğinizi sinirlendirebilir. Ayrıca ev içinde yaşayan bir birey gibi kendi istediği zaman istediği şeyleri yapma konusunda kimi zaman ısrarcı olması mümkündür. Örneğin banyo yapmak istemediğinde bağımsız karakteri kendini ortaya koyabilir. Bu tip durumlar ile karşılaşmamak için dominant şekilde köpeğinizi eğitmeniz ve onun sözünüzden çıkmamasını sağlamanız gerekebilir. Yine de bir miktar bağımsızlık istemesi kötü değildir. Ona kendi istediğini yapabileceği özel zamanı da tanımanız gerekmektedir.

Canaan Dog Köpek Tarihçesi

İsrail’in vahşi köpeklerinden elde edilen Canaan Dog köpekleri yaklaşık 1930’lu yıllarda kendini göstermiştir. İlk dönemlerde özellikle de sürülerin güdülmesi, korunması ve sahiplerin alanlarının da korunması için tercih edilmişlerdir. Günümüzde hala başarılı şekilde bekçilik ve koruma köpeği olarak pek çok alanda görev aldıkları söylenebilir.

Mayın tespiti için tercih edilen, arama ve kurtarma ekiplerinde destek alınan ve görme engelliler için bir yardımcı olan bu köpekler, günümüzde koruma ve sürü gütme özelliklerinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Hala çiftliklerde tercih edilen ırklardandır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Koruyucu Köpek Cinsleri

Canaan Dog Köpek Fiziksel Özellikleri

Orta boyutlu ırklar arasında yer alan Canaan Dog köpeklerinin erkekleri ile dişileri arasında bir boyut farkı mevcut değildir. Yani hem erkek hem de dişi Canaan Dog köpekleri ortalama olarak 48 – 61 cm yüksekliğine ve 16 – 25 kilogram ağırlığına sahip olabilmektedir. Bu köpeklerin boyutları orta ırklara dahil olduğundan pek ağır değillerdir ve yükseklik olarak da ortalama bir boyuta sahiplerdir.

Orta uzunluktaki tüyleri sert, çift katmanlı, düz ve kaba yapılıdır. Yumuşak tüylere sahip olmayan Canaan Dog köpeklerinin tüyleri yatık şekilde durur. Sert karaktere sahip olan tüyler tel tel ayrılır ve pek çok köpekte olduğu gibi dik şekilde durmazlar. Bu da onların karakteristik fiziksel özelliklerinden biridir. Ayrıca kürk rengi siyah, kahverengi, beyaz ya da her üç rengi de barındıran bir görünümde olabilir. Bu köpeklerin üçlü renkli ya da tek renkli farklı kürk renkleri onların özel görünümlerini tamamlar.

Yuvarlak – sivri uçlu kulaklara sahip olan Canaan Dog köpeklerinin kulaklarının alt kısmı geniştir ve üstlere doğru daralarak ilerler. Kafanın hemen üzerinde konumlanan kulakları dik şekilde durur. Alınlarında bir çıkıntı olmadığından yüz hatları genel anlamda oldukça zarif ve karakteristik bir yapıya sahiptir. Bu köpeklerin burunları koyu renklidir ve kafa yapıları da burun ucuna doğru hafif şekilde incelerek ilerler. Gözler badem biçiminde ve koyu renklidir.

Canaan Dog Köpek Bakımı

Bu köpeklerin bakımı için tüylerin haftada birkaç kez fırçalanması gerekmektedir. Orta uzunluktaki tüyleri çok döküldüğü için dökülen tüylerin de düzenli şekilde temizlenmesi gerekir. Çok sık tüy döken bu köpeklerin dökülen tüyleri tarama ile temizlenmezse köpeğinizin kürkünün cansız, mat ve soluk bir görünüme sahip olması mümkün olabilmektedir. Bu sebeple de köpeğinizin tüylerini dökülen tüylerden arındırmanız önerilmektedir.

Tıraş ihtiyacı olmayan bu köpeklerin çift katmanlı tüylerinin sık sık sıvı şampuan ve su ile yıkanması önerilmez. Bu nedenle de ihtiyaç duyuldukça sıvı şampuan ve su ile banyo yaptırabilirsiniz ancak gerek duyulmadığı sürece temizliğinin kuru şampuanlar ile yapılması önerilir. Bu sayede çift katmanlı kürkünün özelliğini kaybetmesinin önüne geçmeniz de mümkün olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede En İyi Köpek Mamaları

Diş ve ağız bakımının iyi şekilde sağlanması için köpeğinizin dişlerini en azından haftada birkaç kez olacak şekilde fırçalamanız gerekir. Bu sayede dişlerde pek çok rahatsızlığın oluşmasını önleyebilirsiniz ve köpeğinizin yediği yiyeceklerden kaynaklanan ağız kokusunun da önüne geçebilirsiniz. Ayrıca dişlerde meydana gelen tartar, plak ve çürük gibi rahatsızlıklar da önlenebileceği için bu köpeklerin ağız kokusu problemi yaşama riski en aza indirilebilmektedir.

Bakım konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri köpeğinizin tırnaklarının düzenli şekilde kesilmesidir. Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak keserseniz onun tırnaklarının takılıp kırılmasını ya da kopmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca uzayan tırnaklarda taşınacak olan mikroplar ve kirler köpeğinizi ya da sizi hasta edebileceği için en iyisi tırnakların kısa kalmasını sağlamaktır.

En kaliteli köpek bakım malzemeleri için online pet shop sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Canaan Dog Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlar ile iyi şekilde geçinebilen Canaan Dog köpeklerinin genel karakterleri oldukça dost canlısıdır. Bu köpekler çocuklar ile oyun oynayabilir, onlarla keyifli şekilde vakit geçirebilir. Özellikle de aynı evde yaşadığı çocukların sözlerini dinlerler ve bu çocukları da iyi şekilde koruduklarından söz edilebilir.

Farklı evcil hayvanlar ile de iyi anlaşan bu köpeklerin diğer hayvanlarla iletişim konusunda sorun yaşaması söz konusu değildir. Bu köpekler diğer köpeklerle pek iyi şekilde anlaşamasalar bile aynı durum diğer evcil hayvanlar için geçerli değildir. Diğer evcil hayvanlara karşı son derece saygılı ve kibar şekilde yaklaşan bu köpekler onlarla vakit geçirebilir, aynı ev içinde mutlu bir yaşam sürebilir.

Diğer köpeklerle iyi şekilde anlaşamamalarının en temel nedeni bu köpeklerin bağımsızlığa olan düşkünlüğüdür. Kendi alanlarını korumak, istediklerini yapmak ve bir ekip olarak hareket etmemek için diğer köpeklere karşı pek dost canlısı şekilde yaklaşmazlar. Yani aslında bağımsız ruhları bu alanda kendini somut şekilde gösterebilir. Yine de aynı evde bir köpekle beraber yaşadığında bunu pek sorun etmez ve özel alanına karışmadığı sürece diğer köpekle de iyi şekilde geçinebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Cilt Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Canaan Dog Köpeklerde Beslenme

Herhangi bir hastalığa karşı yaygın yatkınlığı bulunmayan bu köpeklerin beslenme programları onların ırk özelliklerine, boyutuna, kilosuna, yaşına ve özellikle de günlük aktifliğine göre belirlenmelidir. Bu sayede köpeğinizin iyi şekilde beslenmesini sağlamanız mümkün olabilecektir. Gün içinde oyunlarla ve egzersizlerle çok enerji harcayan bir Canaan Dog köpeğiniz varsa bu durumda köpeğiniz sık sık acıkacaktır ve yeterli enerjiyi kaliteli şekilde alması için de köpeğinizin protein içeriği yüksek olan besinler ile beslenmesi gerekmektedir. Bu sayede onun sağlığını korumanız ve yeterli şekilde beslenmesini sağlamanız mümkün olabilmektedir.

Köpeklerin kendilerine has beslenme programları olması gerekir. Eğer köpeğinizin ırkına, yaşına, boyutuna, kilosuna ve farklı pek çok özelliğine yönelik bir beslenme programı elde etmek isterseniz veterinerinize başvurmanız gerekir. Bu sayede farklı özellikleri göz önünde bulundurularak sağlıklı bir beslenme programı hazırlanabilir. Ayrıca mama seçimi konusunda da veterinerinizden destek alabilirsiniz. Bu sayede vitamin, protein, karbonhidrat içeriklerinin dengeli şekilde tüketilmesi mümkün olabilir. Besleyici ve sağlıklı köpek maması çeşitleri için TIKLAYINIZ!

Canaan Dog Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uysal ve zeki köpekler arasında yer alan ve bekçi köpeği olarak da harika işler çıkaran Canaan Dog köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Canaan Dog Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Yalnızca kalça displazisi rahatsızlığına karşı yatkınlığı olan bu köpeklerin nadiren kalça displazisi gösterdiği söylenebilir. Egzersizler ve oyunlar sırasında aşırı zorlayıcı olmamak, bu rahatsızlığın da önlenmesi konusunda oldukça yardımcı olabilecektir.

Canaan Dog Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 15 yıl kadar ömre sahip olan Canaan Dog köpeklerinin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için bakım, beslenme gibi pek çok konuda dikkatli olunması gerekir. Ayrıca bu köpeklerin yatkınlık gösterdiği çok fazla rahatsızlık olmasa bile kontrollerinin düzenli olması önemlidir.

Canaan Dog Köpeklerinin Kötü Huyları Nelerdir?

Apartman hayatına kolay adapte olmasını sağlamanız için öncelikli olarak köpeğinizin aşırı havlama eğilimini ortadan kaldırmanız gerekir. Bu köpeklerin en kötü huyu aşırı havlama eğilimine sahip olmasıdır. Bu sebeple de köpeğinizin aşırı havlaması onun apartman hayatına kolay şekilde adapte olmasını güçleştiren bir durumdur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.