Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Briard Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Briard Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sahibine karşı sadık olan, koruma güdüsü son derece gelişmiş cesur Briard köpekleri, sevimli görünüşleri ve iyi bir aile köpeği olmaları sebebiyle çok sevilen hareketli köpeklerdendir. Bu köpekler oyun oynamaktan keyif alırlar ve bakım ihtiyaçları orta düzeyde olsa da bu köpekler ile ilgilenmek oldukça keyiflidir.

Briard Köpek Karakter Özellikleri

Sahibine karşı son derece sadık ve itaatkar bir karaktere sahip olan Briard köpekleri genel anlamda eğitime karşı direnç göstermeleri ile bilinirler. Bunun temel nedeni de dominant karaktere sahip olmalarıdır. Bu köpekler kendi isteklerinin yapılmasını, rahatsız edilmemeyi ve kendi isteklerine göre hareket etmeyi severler. Yine de Briard köpeklerinin eğitimi sırasında dikkatli ve baskın olunursa bu tip hareketlerinin önlenmesi mümkün olabilmektedir. Bu sebeple de eğitimler sırasında ondan daha dominant olduğunuzu açık şekilde göstermeniz önemlidir. Size karşı saygılı ve sadık olacak Briard köpeğinizin eğitimi sırasında ondan dominant olduğunuzu gösterirseniz köpeğinizin eğitimini de daha kolay şekilde tamamlamanız mümkün olabilir.

Koruma özelliği oldukça yüksek olan Briard ırkına mensup köpekler sahiplerini korumaya kendilerini adarlar ve sahiplerinin sözünden çıkmadan onların güvenliği sağlamak amacına sahiplerdir. Briard köpeklerinin karakterlerinin hem sahiplerine saygılı hem de duyarlı olduğunu söylemek mümkündür. Çocuklarla da iyi şekilde anlaşabilen Briard köpekleri çocukların da korunması için özel bir çaba sarf ederler. Bu nedenle de tam bir aile köpeği olduklarını söylemek mümkündür.

Yabancılar ile pek iyi şekilde anlaşamayan bu köpeklerin onlar ile iyi şekilde iletişim kuramama nedeni; bu köpeklerin koruma ve bekçilik anlamında oldukça gelişmiş güdülere sahip olmasıdır. Briard köpekleri sahiplerini her türlü olumsuz dış etkiden korumak amacı ile yabancılarla pek iyi şekilde anlaşamazlar. Bu sebeple de yabancıları bir tehdit olarak algılamaları mümkündür.

Oyuncu bir yapıya sahip olan bu köpeklerin egzersiz ihtiyacı yüksektir. Köpeğinizle bol bol vakit geçirmeniz, köpeğinizin egzersiz ihtiyacını karşılamanız ve onun sağlığı için aktifliğini korumanız önemlidir. Ayrıca oyuncu yapıdaki bu köpeğin her durumu bir oyun olarak algılaması da mümkün olduğundan dolayı köpeğinizle iletişim kurmanız ve onun ilgisini çekmeniz de çok kolay olacaktır.

Briard Köpek Tarihçesi

Yüzyıllardır sürü gütmekte, bekçilikte ve korumacılıkta tercih edilen bu köpekler sadık bir aile köpeği olduğundan dolayı günümüzde de hala koruma amaçlı olarak tercih edilmektedir. Bu köpekler genel olarak çiftliklerde tercih edilmiş olan sadık ve korumacı köpeklerdir. Pek çok farklı ırkın bir melezi olan bu köpekler ayrıca Beauceron ve Barbet köpekleri ile de çiftleştirildiğinden dolayı günümüzdeki görünümüne sahip olabilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğim Yemek Yemiyor Ne Yapmalıyım? Köpeklerde İştah Kaybı Çözümleri

Briard Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırk köpeklerden biri olan Briard köpeklerinin erkekleri dişilerde daha yüksek bir boyuta sahip olabilir. Dişiler erkeklere göre daha kilolu görünebilir. Erkek Briard köpekleri ortalama 62 – 68 cm yüksekliğe sahip olabilirken dişiler ortalama 56 – 64 cm yüksekliğe sahip olabilmektedir. Bu köpeklerin erkeklerde ve dişilerde ortalama kiloları oldukça benzerdir. Hem dişi hem de erkek Briard köpeklerinin ağırlıkları ortalama 35 kilogram olabilmektedir.

Uzun tüylü ırklar arasında yer alan Briard köpeklerinin tüyleri çok fazla dökülmez ve çift katmanlı tüylere sahip olan bu köpeklerin sık sık su ve sıvı şampuan ile yıkanması tavsiye edilmez. Kürk rengi siyah, gri ve tütün rengi olabilen Briard köpeklerinin tüyleri sık, dalgalı ve yumuşak karaktere sahiptir.

Yüz bölgesindeki tüyleri uzun olan bu köpeklerin sakalları, kaşları ve bıyıkları oldukça uzundur. Bu sebeple de yıl içerisinde birkaç kez köpeğinizin özellikle de yüz bölgesindeki tüylerini tıraşlamanız önerilmektedir. Ayrıca kulak tüyleri de oldukça uzundur ancak bu tüylerin kesilmesi pek gerekli değildir.

Suratları kare bir şekle sahiptir ve burunları suratlarının orta bölgesinde iri şekilde konumlanmıştır. Küçük görünen gözler genellikle kaşların altında kalır ve bu köpeklerin tüyleri uzun olduğundan ayaklarını görmeniz kimi zaman imkansız olabilir. Bacaklarda, ayakların üzerinde ve vücudun geri kalanında tüyler oldukça uzundur.

Briard Köpek Bakımı

Tüy bakımı bir miktar uğraşı isteyen bu köpeklerin tüylerinin hafta içinde birkaç kez fırçalanması gerekir. Orta derecede tüy döken Briard köpeklerinin tüylerinin düzenli şekilde taranması, dökülen tüylerin iyi şekilde temizlenmesini sağlar ve sağlıklı, canlı tüyler kendini açık şekilde gösterebilir. Ayrıca bu köpeklerin tüylerinin yıl içerisinde birkaç kez tıraşlanması gerekebilir. Tüyleri oldukça uzun olduğundan dolayı ayak ve yüz bölgesindeki tüyler köpeğinizi rahatsız edebileceği için düzenli şekilde tıraşlama önemlidir. Tüy bakımı için köpeklere özel üretilen köpek fırçası kullandığınızdan emin olun.

Bu köpeklerin tüyleri çift katmanlı yapıya sahip olduğu için tüylerin sık sık sıvı şampuan ve su ile yıkanması tavsiye edilmez. Bu köpeklerin tüylerinin düzenli olarak temizlenmesi için köpek kuru şampuanlar ya da temiz ve nemli bezler tercih edilebilir. Köpeğinizin tüylerinin çok pis olduğunu fark ederseniz bu durumda sıvı şampuan ile banyo yaptırmak isteyebilirsiniz. Çift katmanlı kürkler sık sık su ve sıvı şampuan ile temas halinde olduğunda köpeğinizin tüylerinin kendine has özelliğini kaybetmesi de söz konusu olacaktır. Köpeğinizin tüylerini düzenli şekilde temizlemek için kuru şampuanları kullanmanız önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde İç Parazit Nedir?

Köpeğinizin kulaklarının dış kısmını temizlemek için nemli ve temiz bir bez kullanabilirsiniz. Yüz bölgesinin temizliği için yine nemli ve temiz başka bir bez tercih etmeniz, köpeğinizin yüzünün de iyi şekilde temizlenebilmesine katkı sağlar. Ayrıca kulakların içinin temizliği için de kulak temizleme solüsyonlarından yararlanabilirsiniz.

Tırnakların düzenli olarak kesilmesi, olası kazaları önler. Bu nedenle de köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak köpek tırnak makası ile kesmeniz gerekir. Tırnakların aşırı uzaması durumunda köpeğinizin tırnakları bir yere takılıp kırılabilir ve kanayarak mikrop kapabilir. Bu tip durumların yaşanmaması için köpeğinizin tırnaklarını köpek tırnak makası ile düzenli olarak kesmeniz tavsiye edilir.

Köpeklerin önemli bakım periyotlarından biri olan diş fırçalamayı ihmal etmemelisiniz. Köpeğinizin sağlıklı dişlere sahip olması için özellikle de mama yedikten sonra düzenli şekilde dişlerini fırçalamanız köpeğinizin çeşitli diş problemlerinden uzak kalmasını sağlar. Örneğin çürük oluşumu, plak ve tartar oluşumu gibi durumların önlenmesi için dişlerin iyi şekilde ve düzenli olarak fırçalanması son derece önemlidir. Köpek diş bakım ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Briard Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla çok iyi anlaşabilen Briard köpekleri tam bir aile köpeğidir. Bu köpekler özellikle de oyuncu karakterleri sayesinde çocuklar ile iyi geçinebilirler. Köpeğinizi çocuklar ile yalnız bırakma konusunda herhangi bir çekinceniz olmasına gerek yoktur. Hem ev içinde yaşayan çocuklar ile hem de yabancı çocuklar ile iyi anlaşabilecek olan Briard köpekleri çocuklar oyun oynamaktan keyif alır ve onları korumak için oldukça cesur şekilde hareket eder.

Bu köpekler yabancılar ile iyi şekilde anlaşamazlar çünkü koruma güdüleri oldukça baskındır. Eğer köpeğinizin yabancılarla iyi anlaşmasını sağlamak isterseniz onu bu konuda eğitmeniz gerekir ve yeni tanıştığı yabancıların bir tehdit olmadığını ona güvenli şekilde göstermeniz önemlidir.

Başka köpeklerle çok iyi anlaşamasalar bile güvenilir buldukları köpekler ile sıkı dostluklar geliştirmeleri mümkündür. Tehdit olarak algıladıkları köpeklerle ise iletişim kurma konusunda sorun yaşarlar ve kimi zaman saldırgan şekilde hareket edebilirler. Bunun nedeni de köpeğinizin sizi ve kendini tehditlerden korumak istemesidir. Diğer evcil hayvanlara karşı saygılı davranırlar ve doğru şekilde tanıştırılırlarsa uzun süreli güzel dostluklar geliştirebilirler.

Briard Köpeklerde Beslenme

Göz rahatsızlıklarına ve özellikle de katarakt problemine yatkınlığı olan Briard köpeklerinin göz sağlığını destekleyecek olan gıdalar ile beslenmesi önerilir. A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengin yiyecekler ile beslenmeleri, kuru ve yaş mamayı düzenli aralıklar ile tüketmeleri önerilir. Ayrıca kimi zaman köpeğiniz için evde kendiniz özel ev mamaları hazırlayabilirsiniz ve onun sağlığının desteklenmesi için taze meyve ve sebzeleri de tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Köpeğinizin sağlığını desteklemesi için onun yaşına, ırkına, boyutuna, kilosuna, günlük aktifliğine ve daha pek çok özelliğine göre bir beslenme programı benimsemeniz önerilir. Örneğin gün içinde son derece aktif olan bir Briard köpeğine sahip iseniz onun protein içeriği bakımından zengin olan mamalar ile beslenmesini sağlamanız gerekir. Buna ek olarak köpek maması verme sıklığını da yine günlük aktifliğine göre dengelemeniz önerilir.

Sağlıklı bir yaşam için köpeğinizin tükettiği gıdaların içeriğine mutlaka dikkat etmelisiniz. Doğal içeriklerden oluşan mamaları seçmeniz, köpeğinizin sağlığını korumanız konusunda yardımcı olabilir. Mamanın içeriğine, içerdiği besin değerlerine ve köpeğinizin besin ihtiyaçlarına göre mama seçmeniz onun sağlığını destekler. Bu konuda özellikle de kişiselleştirilmiş bir beslenme programı almak isterseniz veterinerinize danışabilirsiniz.

Briard Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Koruyucu ve sadık karakteri ile öne çıkan Briard köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Briard Köpekler Hangi Alanda Başarılıdır?

Koruma güdüsü son derece gelişmiş olan Briard köpeklerinin bekçi köpeği olarak tercih edilmesi mümkündür. Bu köpekler ayrıca sürü gütme konusunda da son derece başarılı olduğundan dolayı çiftliklerde sıklıkla tercih edilmektedirler. Hem bir koruma köpeği olarak hem de sürünün kontrol edilmesi için Briard köpekleri tercih edilebilir. Ayrıca sahibine karşı saygılı ve itaatkar bir karaktere sahip olan bu köpekler tam bir aile köpeği olduğu için güvenle tercih edebilir ve çocuklarınıza göz kulak olması için bile onlardan destek alabilirsiniz.

Briard Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Briard köpekleri özellikle de katarakt rahatsızlığına yatkın olan köpeklerdendir. Yaşın da ilerlemesi ile bu rahatsızlığın görülme olasılığı artar. Bu nedenle de köpeğinizin beslenmesinde göz sağlığını koruyacak olan yiyecekleri tercih etmeniz önerilir. Buna ek olarak son derece enerjik olan köpeğinizin kalça displazisine de yatkınlığı olduğunu unutmamalısınız. Yaşanabilecek kalça displazisinden uzak kalmak için egzersizlerin aşırı zorlayıcı olmaması önemlidir.

Briard Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Briard köpeklerinin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmasını istiyorsanız kontrollerinin düzenli olmasına, bakımının iyi şekilde sağlanmasına ve egzersizlerinin de yeteri kadar yapılmasına özen göstermeniz gerekir. Bu sayede köpeğiniz ile geçirebileceğiniz uzun ve mutlu yıllar sizin olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.